CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Countdown

Daisypath Anniversary tickers baby growth Lilypie First Birthday tickers

Wednesday, August 26, 2009

Aksi tidur yg melampau dpd dik yaya. Orang letak kepala atas bantal elok2 kejap je dh beralih.

Saturday, August 22, 2009

parenthood expo- 21aug2009

pegi ke parenthood expo kat mid valley ngn pizah(mama ipan),hetty n bee. Tujuan asalnye nak beli milkmaid tea untuk tambah susu badan sempena bulan puasa ni.Tp booth susuibu.com tu tak bwk stok ke ekspo ni.Last2 Saya beli pil asi untuk tambah susu badan (RM20).


Thursday, August 20, 2009

Don't worry Yaya...Wpon kadang2 ummi tensen sebab Yaya suka berjaga malam, tak tido-tido smpai pagi ummi nk pegi keje...Ummi tetap sayang Yaya.





oooppsss seksi plak

Tuesday, August 18, 2009


yaya kat Hospital Putrajaya sewaktu baru dilahirkan...maintain tembam jugak sampai sekarang

prolonged jaundice

Yaya kene jaundice lebih kurang seminggu selepas Yaya dilahirkan. Nurse yang datang buat follow-up baby n mak baby dirumah mintak kami pegi buat check-up di klinik kesihatan.bila pegi check Yaya nye paras bilirubin tinggi (275), tp tak tak melebihi 300 so tak kritikal sgt la. but still kene tahan kat ward.
bermalam la kitorang satu malam kat ward. sian Yaya kene tido bwh lampu biru tak pakai baju. dh la Hospital tu sejuk pasang air-cond. terketar2 Yaya. Ummi tido pon pegang tangan n kaki Yaya nak kasi panas sikit . Nasib baik esoknya dh turun sikit. so boleh discharge.

Pastu masa Yaya 20 hari, Nurse datang umah lagi. tgk masih ada lagi kuning. tp tak teruk...so saya biar jela dgn harapan nnt akan hilang sikit2. Saya tak amik jamu ke herba ke ape. Halia pon saya tak mkn sbb baca kat internet kata makan halia boleh menyebabkan kuning. Sampai la umur Yaya sebulan n nak pegi cucuk hepatitis ka KK. tgk kuning die ada lagi. check bilirubin lagi and result 225. Doc tak bagi cucuk instead die bg appointment letter utk pegi check-up kat pediatrik Hosp Putrajaya .

Kami pon pegi la check-up kat Hosp. Putrajaya on 14th july. masuk jumpa doc, doc kata nak amik 4 sampel from Yaya. 1 sampel air kencing and 3 sampel darah utk test tiroid, hati and lagi satu tak ingat dah. result air kencing n tirod dh keluar . 2-2 OK. tgg lg dua result bln 11 ni br dpt tau..lama lagi....harap2 tak de ape2 lah ye Yaya. Ummi tgk yaya sihat je.minum susu pon lalu, tk meragam sgt, badan pon naik je...tak de ape2 lah kan Yaya.

Monday, August 17, 2009

Alya Maisarah (Yaya) dilahirkan pada 8 Jun2009 jam 09.09 am di Hospital Putrajaya at 37 weeks through Caeserian section due to breach position. Yaya memang dh breach since 28weeks and dh takmau pusing lagi lps tu maybe bacause of Oligohydramnios (air ketuban sikit). Made an appoinment dgn pakar obstetrik Hosp. Putrajaya at 36 weeks, tp doc pon tak berani nk pusing sbb air ketuban sikit and terus booking tarikh masuk hospital.Doc kata tak boleh tunggu lama takut air ketuban makin sikit. Berat Yaya sewaktu dilahirkan 3.1 kg

Duduk kat hospital tu 3 hari...hari ahad masuk ward,Isnin operation hari Rabu balik. Bayar RM 24.00 sahaja sbb pakai Guarantee Letter(GL). duduk ward yang sebilik 2 katil...selesa jugak sbb hospital baru...nurse and doc pon nice + peramah. cuma takde la dpt layanan first class mcm kat swasta tu.Baby kita jaga sendiri kat bilik,Tp malam boleh org teman(perempuan sahaja). Ye lah, kite dh la caeser..tak boleh bangun.Mesti kene ada bantuan jugak nk tukar lampin baby, nk susukan baby , nak bangun pegi toilet, nak makan, nak amik barang...bla bla bla...

so, walaupon saya dh ada anak tapi saya tak pernah lagi merasa sakit bersalin :(
maybe next baby boleh merasa which is around 2-3 years ahead...hahaha


tilam dan bantal




Yaya ada tilam baru...sepupu belah abah yaya, kak mi yang bagi. Yaya jugak pakai baju baru...mak long yang bagi.thank you to both of you.




hehehehe




bluek

Thursday, August 13, 2009

yaya n aiman




yaya tgk ape tu?





ooo...yaya tgk kat sepupunya abang aiman





ummi...yaya nk main ngn abang aiman boleh?

cepat la besar...boleh main ngn abang aiman




No yaya. You can't grow up too fast...Ummi will be missing your cute chuuby cheek baby face.

Tuesday, August 11, 2009

12/8/2009 -yaya's recent photos



gerammmnye tgk pipi yaya yang tembam tu...rasa nk gigit je
nyamuk pon geram tgk pipi yaya... ada bintat besar kat pipi tu...bekas kene gigit nyamuk



hari ni umur yaya 66 hari.Yaya dah boleh senyum bila kene agah and dah mula nk tgk keliling.kejap toleh kanan,kejap toleh kiri...pastu tak nak orang pegang sambil baringkan die,die nangis..kene dudukkan die sbb die nak tgk keliling.macam la awak tu dah besar sgt yaya oi...

susuibu.com

I kindda fall in love with this website because i got lots of USEFUL info on BreastFeeding(BF) such as expressed breastmilk (EBM) storage and etc. from this website.

Yaya consume about 98 % of breast milk(BM) -another 2% tu formula milk la kan. So saya perlu mengepam susu ketika berada di pejabat untuk dibekalkan kpd Yaya ketika saya bekerja. Saya guna pam brand Anakku and simpan susu dalam botol (saya guna brand Momslittleone) atau beg plastik.

Formula milk pulak pakai Enfalac A+.beli 1 tin kecik masa die lahir dulu sbg back-up time2 takde BM.sekarang umur die dah 2 bulan susu tinggal setengah tin lagi.






bekas simpan EBM for Yaya
(abah yg beli sbb time ni ummi tgh pantang lg..tkleh keluar rumah)

new entry















me ( at mid Valley) about two weeks before giving birth to yaya