CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Countdown

Daisypath Anniversary tickers baby growth Lilypie First Birthday tickers

Tuesday, August 18, 2009

prolonged jaundice

Yaya kene jaundice lebih kurang seminggu selepas Yaya dilahirkan. Nurse yang datang buat follow-up baby n mak baby dirumah mintak kami pegi buat check-up di klinik kesihatan.bila pegi check Yaya nye paras bilirubin tinggi (275), tp tak tak melebihi 300 so tak kritikal sgt la. but still kene tahan kat ward.
bermalam la kitorang satu malam kat ward. sian Yaya kene tido bwh lampu biru tak pakai baju. dh la Hospital tu sejuk pasang air-cond. terketar2 Yaya. Ummi tido pon pegang tangan n kaki Yaya nak kasi panas sikit . Nasib baik esoknya dh turun sikit. so boleh discharge.

Pastu masa Yaya 20 hari, Nurse datang umah lagi. tgk masih ada lagi kuning. tp tak teruk...so saya biar jela dgn harapan nnt akan hilang sikit2. Saya tak amik jamu ke herba ke ape. Halia pon saya tak mkn sbb baca kat internet kata makan halia boleh menyebabkan kuning. Sampai la umur Yaya sebulan n nak pegi cucuk hepatitis ka KK. tgk kuning die ada lagi. check bilirubin lagi and result 225. Doc tak bagi cucuk instead die bg appointment letter utk pegi check-up kat pediatrik Hosp Putrajaya .

Kami pon pegi la check-up kat Hosp. Putrajaya on 14th july. masuk jumpa doc, doc kata nak amik 4 sampel from Yaya. 1 sampel air kencing and 3 sampel darah utk test tiroid, hati and lagi satu tak ingat dah. result air kencing n tirod dh keluar . 2-2 OK. tgg lg dua result bln 11 ni br dpt tau..lama lagi....harap2 tak de ape2 lah ye Yaya. Ummi tgk yaya sihat je.minum susu pon lalu, tk meragam sgt, badan pon naik je...tak de ape2 lah kan Yaya.

No comments: