CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Countdown

Daisypath Anniversary tickers baby growth Lilypie First Birthday tickers

Saturday, October 24, 2009

finally

after having a tough and rough training session,finally, yaya dh boleh meniarap purrrfectly




bought a cooler bag(momslittleone), 3 packs of ice pack(momslittleone jugak)dah taruk dlm freezer and a dozen of bpa free breastmilk storage bottles(bumble bee). sumer nibeli dr website enjoybreastfeed.com

Wednesday, October 14, 2009

Growth spurt


Growth Spurt terjadi kepada baby yang berusia di bawah usia satu tahun.
Biasa berlaku semasa usia baby 7-10 hari, 2-3 minggu, 4-6 minggu, 3 bulan, 4 bulan, 6 bulan and 9 bulan (berbeza mengikut baby anda – more and less).
Growth spurt akan berterusan sehingga bayi anda menjadi toddler dan seterusnya teenagers.
(terjawablah persoalan kenapa saya makan banyak selalunya pada masa masa tertentu..;P )
Ianya juga berlangsung selama 2-3 hari dan kadang kadang sehingga seminggu.

Apa yang berlaku ialah, baby lebih kerap menyusu dan lebih fussy daripada biasa.
Dan biasanya bila ‘orang lama’ nampak, mereka akan kata bayi tak kenyang kenyang minum susu ibu dan perlu ditopup dengan susu formula.

Tapi sebenarnya apa yang berlaku ialah, bayi anda memerlukan lebih susu untuk tumbesaran fizikal dan skills (seperti merangkak, berpusing setempat,membebel berbual dan tersenyum)

Dan susu anda sentiasa ada dan cukup untuk sikecil :D Magisnya, susu anda akan semakin bertambah mengikut keperluannya.
Sila educate pasangan anda mengenai Growth Spurt supaya bila baby anda fussy melampau, anda dan pasangan akan lebih tenang faham “oh oh, anakku sedang mengalami Growth Spurtnya..”

Jangan terburu buru memberinya susu formula mahupun makanan tambahan (sebelum usianya 6 bulan).
Makan dan minum secukupnya untuk memberikan (dan menghasilkan) yang terbaik utk anak kita..



LAst week Yaya kene growth spurt rasanya...dia minum sampai 6 botol susu yg setiap satunya 3.5-4ounce dari pagi smpai petang sy balik kerja. Biasanya Yaya minum 4 botol sehari.Nasib baik sehari je die mcm tu.kalo takk, jenuhla nk top-up balik stok susu yg sememangnya tak berapa byk ni...(sy ni pemalas sikit nk wat stok susu,lagipon kang penuh pulak fridge mama tu ngn susu saya)
and baru sy teringat...dulu masa dlm pantang ada jugak sekali dua tu...2-3 hari Yaya asyik nk susu je...kejap2 nk nak susu...sampai naik lenguh+tension kite dibuatnye asyik nk susukan die je...hmmm now i know why....

favourite lullaby

Yaya has one favourite lullaby
Ayat Kursi
Tiap kali nk bagi die tido, pasangkan bacaan ayat kursi berulang kali smpai Yaya tido..
kalo ummi dodoi tk nak lak tido...nangis lagi ada la...huuuu

Monday, October 12, 2009

weekend updates

1. Yaya n abah new gadget
yaya and abah ada new gadget (ummi tak masuk campur)iaitu baby carrier...sumer orang gelakkan yaya semalam sbb yaya buat muka toye je masa try letak die dlm baby carrier tu sbb baru bgn tido.lepas ni boleh la abah dukung yaya time kuar jalan2...ummi mmg tak larat nk dukung lama2...pakai stroller jek la..


1.

2. New sleep wears
Semalam ummi ngn abah pi alamanda beli baju tido (3 helai) yaya...byk dah baju2 tak muat..baju2 yang beli time die lahir tinggal berapa helai je lg yg muat...tu pon baju2 yg orang bagi..lain2 dh masuk muzium.Pastu beli topi Yaya yg comel tu...(sila rujuk gambar di atas)

3. Aleeya Mysara
Semalam br ummi n abah dpt dengar lagu Aleeya mYsara nyanyian mamat...sblm ni dgr org duk ckp ada nama lagu sama mcm nama yaya..

4. Belajar meniarap
Yaya tgh berusaha gigih nk belajar meniarap...semalam baru boleh mengiring dgn bontot sekali,sebelum ni mengiring badan je..bontotnye tertinggal...chaiyok Yaya..Ganbatte...

tu je kot setakat ini...

Ummi & Abah Love you so Much!

Wednesday, October 7, 2009

cara nak banyakkan susu

Cara banyakkan susu...

Apa yang dicoretkan adalah hasil kajian ibu sendiri setelah banyak muhasabah setiap kes ibu2 lain yang melalui waktu suka duka dalam kehidupan seharian bagi menyusukan anak mereka. Maka ianya adalah pendapat peribadi ibu semata2.

Saban hari makin banyak petua yang ibu temui untuk banyakkan susu... makan itulah makan inilah. Namun hakikatnya yang ibu sangat-sangat pasti adalah susu ibu akan secara sendirinya akan banyak dan membengkak sekaligus menitis2 (walau Nasa dah hampir dua tahun menyusu)apabila ibu mengambil cukup meal seharian ditambah dengan perasaan kegembiraan. Bertambah hebat susu ibu apabila ibu sangat gembira apabila abah sentiasa di sisi selain selepas waktu "bersama". Ianya terjadi kerana ibu berada dalam keadaan yang tenang dan gembira!

Ini kerana ibu dapati mereka yang berkongsi cerita mengenai bagaimana mereka perbanyakkan susu mempunyai cara yang hampir sama untuk ditafsirkan.
Sebagai contoh...

KES 1.
Akak makan ikan pakasam tetiba susu akak jadi bengkak. Waktu ni sangat lah happy sebab peroleh hasil yang sangat lumayan. Maka akak merasakan ikan pekasam ini antara makanan yang boleh banyakkan susu.So akak ini pun berkongsilah dengan ibu2 lain dengan bangganya. Maka ibu2 yang mempunyai masalah hasil yang makin merundum akan terus mencari ikan pekasam kerana diberitahu ikan pekasam membantu meningkatkan hasil susuibu. Namun hasil didapati bukan semua ibu berjaya seperti kakak ini. Mengapa?

KES 2.
Saya minum air longan saya merasakan susu saya jadi bengkak dan hasil perahan saya tiba2 banyak. Ish seronoknya. Saya yakin dengan minum air longan setiap hari susu saya bertambah banyak. Maka ibu ini pula berkongsi dengan ibu2 lain dan pastinya ibu yang mempunyai masalah hasil yang mula merundum akan terus mencari air longan tanpa berlengah lagi. Namun pastinya ada ibu yang berasa ia berkesan namun ada yang merasakan tiada apa2 perubahan. Mengapa?

KES 3.
Ibu mertua saya memberi petua bahawa dengan memakan limau bali boleh meningkatkan hasil susu ibu. Memandangkan saya juga suka dengan limau bali maka tiada masalah besar untuk mencuba petua mertua saya ini. Alhamdulillah kesannya sangat memuaskan. Jika biasanya hasil perahan adalah 6oz sekarang saya boleh dapat sehingga 10oz sekali perahan. Maka saya yakin limau bali adalah salah cara nak banyakkan susu. Ilmu ini disebarkan, maka ramai ibu yang mencuba. Sudah pasti yang mencuba adalah mereka yang mempunyai masalah perahan ataupun mereka yang rasa susu mereka semakin berkurang. Seperti biasa, ada yang merasakan petua ini hebat namun tidak kurang yang merungut petua ini tak boleh pakai langsung! Mengapa?


Jawapan kepada semua kes di atas.

Hakikatnya mereka yang berjaya mendapat hasil susu yang lumayan adalah kerana mereka menikmati makanan tersebut dengan rasa sangat2 gembira. Sebagai contoh kes 1, kakak ini memang penggemar ikan pekasam maka apabila beliau mendapat apa yang dihajati atau disukai maka hormon secara langsung akan melonjak gumbira! Susu juga akan menjadi banyak kerana pastinya kakak ini akan makan dengan bersungguh2.

Begitu juga dengan kes 2. Mengapa ada yang gagal? Mereka ini bukan peminat air longan tetapi cuba menjadi pengikut atau terikut2 dengan cara orang. Mereka minum dan secara langsung air akan banyak dalam badan dan secara langsung susu akan banyak tetapi tidak sama dengan mereka yang sangat meminati air longan. Hasilnya akan berbeza sedikit ataupun tidak berkesan langsung! Bagi yang berkesan maka dapat saya simpulkan golongan ini turut gemar meminum air longan bukan dasar keterpaksaan semata2 untuk menambahkan susu.

Tidak kurang juga dengan kes 3. Berapa ramai yang suka sangat2 makan limau bali? Mungkin mereka yang berasal dari negeri pengeluar akan sangat menyukai limau ini. Saya juga suka tetapi bukanlah saya amalkan makan setiap hari kerana harganya yang tidak kurang mahalnya. Maka mereka yang suka makan limau bali, secara langsung akan memakan buah ini dengan rasa gembira dan ini dapat membantu hormon dalam tubuh kita menjadi tenang dan hasil susu akan secara langsung melonjak naik. Bagaimana dengan golongan yang suka secara ala kadar? Mereka akan makan tetapi dengan niat dan mengharap susu mereka akan banyak secara magik. Percayalah hasilnya takkan sama dengan meraka yang sangat suka makan buah tersebut.

Maka dapat saya simpulkan di sini... pemakanan sangat penting dalam membanyakkan susu ibu. Makanlah dengan hati yang gembira serta nikmati makanan kesukaan anda tetapi berpada2 jangan sampai boleh menggemukkan anda!. Supplement sekadar membantu badan kita mendapat zat yang kurang dalam diet makanan harian kita selain membantu memastikan susu ibu cukup berkualiti.


yesh, pengalaman kak nnorita78 mmg betul. sbb saya pon sama pengalaman seperti kak nnorita78. bila saya makan durian (saya hantu durian ok), breast akan rasa berat. sbb saya mmg sgt happy bila dpt mkn durian.

so for mommies yang menghadapi masalah susu, mknlah dengan hati yang gembira. bila kita happy, production susu akan bertambah. kerapkan pumping and baby suction. doa banyak-banyak. insyaallah susu akan bertambah.

owh, alfalfa juga membantu banyakkan susu.

copy from susuibu.com


ooo...sekarang saya dh faham...mkn n nikmati betul2 makanan ape yg kite suka...tk perlu ambil makanan tertentu untuk tambah susu badan...just make sure makan yang diambil mempunyai khasiat yang secukupnya plus drink a lot of water(yang ni mmg beri byk kesan pada saya).
ha lagi satu(yang ni saya suka)....kalau makan dengan gembira n enjoy the taste...kite takkan obes Insya allah

Friday, October 2, 2009

CD

I'm thinking of cloth diapering Yaya...tgh survey2 mcm mana nk guna,nak cuci,brand ape yg best...




kiut kan



edited
nampaknye hajat ummi nk CD kan Yaya tak kesampaian...kerana.....Ummi bekerja, awal pagi dh keluar,balik lewat petang...jarang2 ada masa nk cuci CD Yaya.nak harapkan maid yg cucikan,tak bersih la jawabnye...nnt gatal2 lak bonbon anak ummi..tak pasal2 dpt penyakit lain.
It's all because I'm a working mum and i hate it so much.
Sekarang ni guna Huggies, Alhamdulillah yaya takde masalah ruam lampin.