CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Countdown

Daisypath Anniversary tickers baby growth Lilypie First Birthday tickers

Wednesday, October 14, 2009

Growth spurt


Growth Spurt terjadi kepada baby yang berusia di bawah usia satu tahun.
Biasa berlaku semasa usia baby 7-10 hari, 2-3 minggu, 4-6 minggu, 3 bulan, 4 bulan, 6 bulan and 9 bulan (berbeza mengikut baby anda – more and less).
Growth spurt akan berterusan sehingga bayi anda menjadi toddler dan seterusnya teenagers.
(terjawablah persoalan kenapa saya makan banyak selalunya pada masa masa tertentu..;P )
Ianya juga berlangsung selama 2-3 hari dan kadang kadang sehingga seminggu.

Apa yang berlaku ialah, baby lebih kerap menyusu dan lebih fussy daripada biasa.
Dan biasanya bila ‘orang lama’ nampak, mereka akan kata bayi tak kenyang kenyang minum susu ibu dan perlu ditopup dengan susu formula.

Tapi sebenarnya apa yang berlaku ialah, bayi anda memerlukan lebih susu untuk tumbesaran fizikal dan skills (seperti merangkak, berpusing setempat,membebel berbual dan tersenyum)

Dan susu anda sentiasa ada dan cukup untuk sikecil :D Magisnya, susu anda akan semakin bertambah mengikut keperluannya.
Sila educate pasangan anda mengenai Growth Spurt supaya bila baby anda fussy melampau, anda dan pasangan akan lebih tenang faham “oh oh, anakku sedang mengalami Growth Spurtnya..”

Jangan terburu buru memberinya susu formula mahupun makanan tambahan (sebelum usianya 6 bulan).
Makan dan minum secukupnya untuk memberikan (dan menghasilkan) yang terbaik utk anak kita..



LAst week Yaya kene growth spurt rasanya...dia minum sampai 6 botol susu yg setiap satunya 3.5-4ounce dari pagi smpai petang sy balik kerja. Biasanya Yaya minum 4 botol sehari.Nasib baik sehari je die mcm tu.kalo takk, jenuhla nk top-up balik stok susu yg sememangnya tak berapa byk ni...(sy ni pemalas sikit nk wat stok susu,lagipon kang penuh pulak fridge mama tu ngn susu saya)
and baru sy teringat...dulu masa dlm pantang ada jugak sekali dua tu...2-3 hari Yaya asyik nk susu je...kejap2 nk nak susu...sampai naik lenguh+tension kite dibuatnye asyik nk susukan die je...hmmm now i know why....

No comments: