CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Countdown

Daisypath Anniversary tickers baby growth Lilypie First Birthday tickers

Monday, December 28, 2009

suhsi n ebi-don

last thursday( 24 dec.2009) kami sefamily ber'outing' di the garden dan mid valley.
tujuan sebenarnye adalah nak pegi boutique Coach..ramai betul orang hari tu wpon hari kerja n nampak ramai mat2 saleh shopping utk krismas.

dah alang2 sampai the gardens tu, kami bersantap lah di restoran Sushi Zen. Restoran ni adalah lokasi wajib kami setiap kali dtg MV/ the gardens sebab kami berdua mmg gilerkan sushi di kedai ni...rasanya sama macam sushi yang dekat jepun nun..harga yang ditawarkan jugak berpatutan...lagi, sebelah kedai ni ada kedai yang jual makanan2 dari jepun...ehehe...lepas makan, beli barang kat kedai Syoujikiya pulak.(perabih duit lagi)kepada yang berminat nak cuba rasa sushi sebenar boleh la singgah kat kedai ni..lokasi nye di LG the gardens.dekat dengan cold storage .

owh...sebelum balik tu saya sempat singgah di krispy kreme sambar 3 ketul donut.(beli sket je sbb hubby tak suka mkn donut). Tp saya rasa saya lebih prefer Big apple lah.krispy kreme nye donut ada sikit manis dan agak keras sedikit.choice pon tak banyak


the sushis


halfly eaten ebi-don


ish bosannye menunggu, kenapa la saya tak leh join skali


ummi, saya dah lapar ok..(bersiap sedia untuk menangis)

edited: teringat ada sorang salesgirl kedai tegur Yaya kulit cantik.hehehe.berkat susu ibu

Wednesday, December 16, 2009

HOW I MANAGE MY EBM AT OFFICE

Pumping frequency: 2 times/day
Pumping schedule: 11am & 4 pm

For every pumping sesion, i got around 8 oz. and divided it to 2 bottles( 3.5-4 oz. each). so, i get 4 bottles of EBM every day(kalau ikut schedule sbb kadang2 bila kerja luar kene lah adjust schedule tu). Saya Simpan Susu2 itu di dalam refrigerator(sejukkan not bekukan). Kalau kene travel..sy bwk ice pack moms little one(3 packs), letak dlm cooler bag. Berat sikit lah...but for the sake of my baby...sy pikul jugak...

My baby Yaya drinks 3-4 bottles of EBM during my working hour.

Jadi, yang 4 botol saya bawa balik rumah tiap hari biasanya:
1 botol masuk freezer(bekukan)- stok EBM
3 botol lagi letak kat refrigerator(sejukkan)
Keluarkan 1 botol dari freezer untuk dicairkan(pilih tarikh yang paling lama)

kenapa bekukan satu je,tak bekukan semua?
sebab, Frozen EBM dah kurang sikit khasiatnya berbanding fresh EBM(tak pernah dibekukan). Tapi Frozen EBM tetap lebih baik dari Formula milk.Jadi lebih baik lah baby diberikan susu yang fresh lebih banyak dari susu frozen.

How to Transfer EBM from office to home?
Saya masukkan dalam Cooler bag(Moms little one) with ice packs.

sekian

Tuesday, December 8, 2009

6 MONTH

hari ni genap umur Yaya 6 bulan...jadi dh cukup 6 bulan ummi menyusukan YAya dengan susu badan Ummi. dengan itu, tercapai lah target no 1 ummi iaitu menyusukan Yaya sehingga umur 6 bulan. My next target is to breast feed Yaya until she is 1 year old.Mampukah saya berbuat demikian?

Semalam try bagi Yaya mkn bubur yang diblender...mula2 muncung2 mulut die, rasa pelik agaknye, mende ape la ummi suap ni...lepas 4-5 suap baru la nampak OK.
Lepas ni Ummi buat bubur lagi ye..tp hari minggu je lah..hari biasa Yaya makan nestum ye.Tok Ma suapkan Yaya.

--->Yaya sekarang dh pandai golek-golek.Letak kat hujung tilam belah sini kejap je dh sampai ujung tilam belah sana.
---> Tangan tu sibuk je.sumer bende nk pegang..nak capai
---> suka tarik rambut n rantai ummi
---> dah mula angkat-angkat bontot dah..
---> asyik nak maaaaain je kejenye...orang suruh tido sbb dh lewat malam pon,tersengih2 nak main...nasib baik lah comel...kalo tak...
---> suka tengok cartoon