CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Countdown

Daisypath Anniversary tickers baby growth Lilypie First Birthday tickers

Wednesday, December 16, 2009

HOW I MANAGE MY EBM AT OFFICE

Pumping frequency: 2 times/day
Pumping schedule: 11am & 4 pm

For every pumping sesion, i got around 8 oz. and divided it to 2 bottles( 3.5-4 oz. each). so, i get 4 bottles of EBM every day(kalau ikut schedule sbb kadang2 bila kerja luar kene lah adjust schedule tu). Saya Simpan Susu2 itu di dalam refrigerator(sejukkan not bekukan). Kalau kene travel..sy bwk ice pack moms little one(3 packs), letak dlm cooler bag. Berat sikit lah...but for the sake of my baby...sy pikul jugak...

My baby Yaya drinks 3-4 bottles of EBM during my working hour.

Jadi, yang 4 botol saya bawa balik rumah tiap hari biasanya:
1 botol masuk freezer(bekukan)- stok EBM
3 botol lagi letak kat refrigerator(sejukkan)
Keluarkan 1 botol dari freezer untuk dicairkan(pilih tarikh yang paling lama)

kenapa bekukan satu je,tak bekukan semua?
sebab, Frozen EBM dah kurang sikit khasiatnya berbanding fresh EBM(tak pernah dibekukan). Tapi Frozen EBM tetap lebih baik dari Formula milk.Jadi lebih baik lah baby diberikan susu yang fresh lebih banyak dari susu frozen.

How to Transfer EBM from office to home?
Saya masukkan dalam Cooler bag(Moms little one) with ice packs.

sekian

2 comments:

zura_betty said...

salam.., nak tanye..! sebenarnya, susu yg sejukkan nie boleh tahan berapa lame ya..?

sebab ade yang kate 72jam, ada yang kata 2minggu..! so konpius cikit laa

Raudhah anje said...

hi,
susu yang disejukkan di peti bawah(tak beku) boleh tahan sehingga 2-3 hari..to be safe 2 hari je..
yang 2 minggu kalau simpan dalam freezer(beku) peti sejuk satu pintu.
kalau guna peti sejuk dua pintu, boleh tahan sehingga 3 bulan didalam freezer(beku)