CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Countdown

Daisypath Anniversary tickers baby growth Lilypie First Birthday tickers

Monday, January 4, 2010

cita-cita saya

ingat lagi tak masa sekolah rendah dolu-dolu kene isi cita-cita dalam kad maklumat peribadi pelajar. 3 cita-cita. saya dulu sisi cita-cita nak jadi saintis lah, doktor lah, ahli astronomi and lain2, tak berapa nak ingat. pastu bila naik darjah 2, 3 , 4 tukar pulak cita2, dh jadi lain pulak.
but, as far as i can remember, i've always wanted to be an astronemers. i love to read 'bout stars, universe, planet2 and so on.. i even joined astronomy club during my high school.
and i end up being an enginneer. tak pernah bercita-cita nak jadi engineer pon.

kawan- kawan dulu masa sekolah dulu pon tentu mempunyai cita2 yang tinggi melangit kan...

tapi, saya juga masih ingat, masa saya tamat form 5 sy telah bercita-cita nak jadi suri rumah/ housewife yang highly educated.hehe. up until now, i still have the same thought.
kerana pada pendapat saya dengan menjadi suri rumah saya boleh:
1. menjaga dan mendidik anak saya dengan sempurna seperti yang saya mahu.ajar die membaca, mengaji, bila dia sekolah tengok and periksa homework die.secara tak langsung anak saya boleh jadi pelajar pintar kat sekolah sbb dh di 'tuisyen' kan oleh mak die.ye tak?
2. menguruskan rumah tangga dengan sempurna. menyediakan sajian yang delicious, nutritious, marvellous. tak perlu mkn luar selalu.
3. melayan suami saya dengan layanan yang sepatutnya suami terima. ini tak, suami yg tunggu sy balik keje, bkn sy yang tunggu suami.
4. sambil2 duduk kat rumah tu bolehla sy buat bisnes kecil-kecilan.

lagipon
4. tak de pon dlm deskripsi tanggungjawab isteri kene cari rezeki utk keluarga.
5. dengan drive kete pagi2 n lewat petang ulang alik gi keje, saya telah menyumbang kepada pencemaran alam sekitar.dahla tpt keje jauh.
6. lagi sekali sy menyumbang dalam pencemaran alam dengan 'menapau' pada waktu sarapan dan mkn togahhari.waktu mkn malam pon kadang2 bila dh tak sempat nak masak.bkn takde kesedaran, dah lama sedar tapi tak sempat kalau nk mkn kat kedai tu..

malangnye, kalau saya tak keje, kitorang nak makan ape???

4 comments:

fIzahjepp said...

huhu aku pon penah terpikir nk jd suri rumah jek since kene pi keje jauh2 ni..dh la tu tk dpt tetap lg lak tuu...rs nk dok umh jek jg irfan n jual nasi lemak kiki

Raudhah anje said...

tu la pasal...semenjak ada anak ni tersangatlah malas nk gi keje...dah la tpt keje jauuuuhhhhh.mintak2 la projek cyberjaya tu jadi.aminnnn

Dayu said...

tu lah kan
bukan tak keje tak lah sampai tak de benda nka makan kan
cuma tak leh lah bermewah2
tak bleh beli baju anak2 byk2 yg comel2, tak bertukar selalu lah baju dia.. so mak ayah kena sama2 keje
mmg kalau ikut hati
nak je dok umah,jaga anak,jaga suami
tp sia2 je degree kita weehhh
sian lak kat mak ayah yg kuar duit dulu bg kita blaja tinggi2

Raudhah anje said...

setuju...
tak boleh lah nk pakai handbag mahal2...
makan yang sedap2..