CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Countdown

Daisypath Anniversary tickers baby growth Lilypie First Birthday tickers

Thursday, February 25, 2010

HOW DID YOU FIND OUT YOU WERE PREGNANT?
when my period is late and +ve pregnancy test

HOW DO YOU FEEL?
Alhamdulillah ( had a miscarriage b4 that )

WHO DID YOU TELL FIRST?
of course the person yg paksa sy buat pregnancy test tu, en hubby.

WAS YOUR FIRST PREGNANCY PLANNED?
the first one? nope.

WHAT IS YOUR FIRST CHILD NAME?
Alya Maisarah

WHAT WAS YOUR FIRST CHILD’S SEX?
gegurl. and she's cute

WHAT WAS YOUR SECOND CHOICE NAME FOR YOUR OPPOSITE GENDER NAME?
hmmm,tak jumpa lagi la.any suggestion?

DID YOU WISH YOU HAD THE OPPOSITE SEX ?
never.tak kisah mana2 pon sbb anak sulung.

tp best jugak yg sulung gurl,boleh tolong masak kat dapor nnt, tolong jaga adik, kemas rumah



WHEN WAS YOUR CHILD BORN ?
8 june 2009

DUE DATE WERE SUPPOSED TO BE ON WHAT DATE?
30th june 2009

HOW DO YOU FEEL WHEN YOU FIRST SAW YOUR BABY?
mcm tak percaya , sy dh jadi mak orang

HOW OLD WERE YOU AT THAT TIME?
25 YO

DID YOU WANT TO FIND OUT THE SEX BEFORE YOU GIVE BIRTH?
yup.tak sabar2

DID YOU HAVE MORNING SICKNESS?
tak pernah. evening sickness ada la.

WHAT DID YOU CRAVE?
western food.waffles

WHO/WHAT IRRITATED YOU THE MOST?
none

HOW MANY KG's DID YOU GAIN THROUGHOUT THE PREGNANCY?
10 KG je! and lose it all after giving birth

DID YOU HAVE ANY COMPLICATIONS DURING YOUR PREGNANCY?
air ketuban kurang (oligohidromnios)and breech baby

WHERE DID YOU GIVE BIRTH?
Hospital putrajaya.dekat dgn rumah

WHO DROVE YOU TO THE HOSPITAL?
my lovely husband

WHO IS YOUR GYNEA?
masA CHECK-up Dr. Rahaya.tp bersalin di hosp putrajaya dgn doc lain.

HOW MANY HOURS WERE YOU IN LABOR?
less than 1 hour

WHAT TIME DO YOU GAVE BIRTH?
0909am

WHO WATCHED YOU GIVE BIRTH?
doc dan pembantunya

WAS IT NATURAL OR C-SECTION?
C sect(terpaksa la...)

DID YOU TAKE MEDICINE TO EASE THE PAIN?
no need

DO YOU BREASTFEED YOUR BABY?
yup, up until now.she's entering 9 months next week

ARE YOU PLANNING TO HAVE ANOTHER ONE RIGHT NOW?
NO. kene tgg 2 thn lah kan.


nota tambahan:
Yaya sekarang ini sgtlah manja okeh.tak boleh tinggal langsung. asyik nk kene riba/dukung dan berteman je. br ltak atas lantai dh nangis. bangun nk bukak suis kipas ,nangis. nak pegi dapur kejap,dh nangis. kalau ada 2 orang kat rumah OK lg.kalau duduk ber-2 je ngn YAya tak ke naya.nk pegi dapur,dukung die, nak siap air mandi, dukung die lagi.kalau ringan tk pe jugak.ini berat dh sama dgn beras seguni.nk patah tgn dukung Yaya lama2.dulu Yaya tk mcm ni.suka naik walker ikut ummi/abah pegi dapur,jalan balik ke ruang tamu.sekarang dh tak mo naik walker.
YAya,YAya,sian kat ummi awak yg kecil molek + comel ini. nnt besar kene dengar cakap ummi ye.betapa susahnye nk jaga awak sorang.belum ada 2-3 orang lagi.

Monday, February 8, 2010

EBM storage & weekEND

hmmm... late ly terlebih rajin update blog...nak tau sebab ape?
sebab bos tiada di ofis..huhuhu...
kali ni kiter citer mengenai bekas untuk menyimpan EBM (Express breastmilk) pulak.
Antara bekas2 yang boleh digunakan untuk menyimpan EBM adalah Botol khas(BPA free) macam MomS Little ones,safety plus, bumble bee, avent. Plastic bag khas (pre-sterilized) jenis ikat sendiri dgn getah or ada yang dh siap sealer. antara yang glamer you have a baby, lansinoh, medela(mahal giler), joy angel. Botol susu biasa pon boleh guna jugak utk simpan EBM.

bekas2 yang tak khas pulak adalah seperti bekas dadih(make sure basuh bersih2 dulu) , plastik aiskrim malaysia pon boleh guna. tp kalau pakai bekas2 ni for sure lah takde senggat sukatan tu kan.so susah nk determine kuantiti susu yang dimasukkan.

macam Saya sekarang menggunakan botol Moms Little Ones dan bumble bee. ada 2 dozen sumernye.botol susu biasa pon ada guna jugak dan lately dh kene guna plastik bag Joy angel(botol dh tak cukup) .pakai plastik ni pon hanya untuk stok susu yang disimpan lama. Sya suka plastik bag joy angel ni sebab self-seal pastu tebal n harga nye murah kalau nk compare dgn yg branded punya(medela,lansinoh). For me, kualitinye setanding lah dgn yg branded tu. dan Saya juga sgt sayangkan botol2 saya.

Actually sy lebih suka guna botol sebab boleh basuh n guna semula berkali-kali.botol lebih tahan lasak compare ngn plastik. Plastik hanya sekali guna je(pakai buang) dan secara tak langsung meningkatkan kuantiti sampah yang dijana.Hubby pon suka sy pakai botol dpd plastik.


Cepat lah ummi...Yaya dah siap ni...


Tengok tu...kan sy dah cakap...suka letak barang atas stroller saya....tensi2

p/s: semalam adalah hari Yaya badmood..asek merengek je.nak masuk bulan baru kot.hari ni genap 8 bulan and she kinda develop a new skill. that's why both pics muka nya monyok aje.

Thursday, February 4, 2010

milk booster

perkataan milk booster ni sgt familiar dengan ibu2 yang menyusukan baby termasuklah saya. ada macam2 milk booster yang dijual di pasaran dalam bentuk tea(yang perlu dibancuh), tablet, makanan kering(boleh masukkan dlam masakan). antara milk booster yang famous milkmaid tea, pil ASI, fenugreek, longan kering, alfafa, vitamin2 and suplement.

as for me, saya pernah ambil PIL ASI(air susu ibu) dan fenugreek. Pil asi ni macam jamu, sekali makan 5 bijik(kecik2 je). masa mula2 ambil pil ni, memang ada kesan untuk diri saya. susu bertambah, tapi tak lah banyak sgt. banyak sikitlah dari masa sebelum ambil pil

milk booster yang kedua sya cuba ialah fenugreek, and yes, ada tambah sikit lagi susu selepas pertambahan ambil pil asi.and now, still ongoing ambil fenugreek.

tp kedua-dua milk booster ni sy tak mkn sebanyak yang direcommend. mcm fenugreek ni, direcommend makan 5 biji, sy makan 2 biji je.pil asi suruh makan 3 kali sehari sy makan 1 kali je sehari. sebenarnya sy takut ada effect kat susu saya. mana tau kot2 ada rasa herba ke.

so far, milk supply cukup untuk Yaya hari-hari. Stok dlm freezer pon ada jugak. cuma tak byk smpai kena beli deep freezer.Rasanya tak lama lagi kene tumpang deep freezer umah mama sebab dh nak penuh dh ruangan freezer kat rumah tu. Another reason tak ambil milk booster accordingly.byk2 susu nnt tak tau nak simpan mana.(ye lah tu...)

lagi satu orang cakap minum kopi radix boleh bykkn susu jugak. hmm yang ni tak tau nak comment. rasnya ada betul jugak.lately dh lama tak minum radix mcm lmbt penuh (sape yang paham, paham la,tk paham sudah). tp kopi radix tak mengurangkan production susu.

milk booster yang lain2 tak pernah cuba.tp kalau yang mcm teh2 tu tak berminat kot.sbbnye sekali minum kuantiti nya byk.kalau pil sekali telan je.

sekian

Wednesday, February 3, 2010

HOBI BARU

Saya ada satu hobi baru...
spot check handbag ummi saya.
saya akan keluarkan barang dari beg ummi, ummi masukkan balik, saya keluarkan lagi, proses diulang sehingga beg tersebut dirampas dari tangan saya...uwaaaa...
nak handbag jugak

Tuesday, February 2, 2010

baju baru lagi???




last saturday ummi n abah bawa saya pegi ikano power centre.hmmm nak tau kenapa? ummi n abah nak belikan saya baju baru lagi lah tu...bukan salah saya, saya tak mintak pon.
setibanya di sana, saya lihat ummi n abah jadi tidak tentu arah melihat baju-baju branded yang kiut2 di kedai itu. asal jumpa je baju yang bekenan sambar, gantung kat handle stroller saya. saya juga turut excited melihat baju2 tersebut sebab sumer nye cantik2.

Setelah melalui tapisan halus oleh mereka berdua, they end up buying 3 pieces of oshkosh clothing, a pair of carter's romper+pants, a flower dress, 2 pairs of socks. sumer-sumer ni berharga RM 200 je.hmm kalau bawak rm200 pegi butik oshkosh adala dapat 2 helai je kot baju which is sangatlah mottainai(tak berbaloi) sbb bukan boleh pakai lama pon.


ha, lagi satu, yang baju purple ada tulis i ♥ daddy tu...abah yang beria-ia nak beli. ummi tunjuk yang ada tulisan i love my mum pon abah cebik mulut je tak setuju.dengki la tu.huh.ape-ape pon, Yaya tak kisah. Yaya pakai je.



Comelnye stokin ni..ummi pon jeles




ye,saya tau saya comel


Aktiviti-aktiviti baru yang saya dah pandai buat:

1) memandu walker dengan laju dan hanya membrek apabila melanggar kaki ummi atau abah
2) Menjerit tanpa sebab.
3) buat bunyi bababa, mmmmaaaaa
4) duduk tapi kene sendal bantal sbb kadang-kadang tergolek.
5) Capai barang -barang yan tercapai oleh saya dan masukkan ke dalam mulut.