CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Countdown

Daisypath Anniversary tickers baby growth Lilypie First Birthday tickers

Monday, February 8, 2010

EBM storage & weekEND

hmmm... late ly terlebih rajin update blog...nak tau sebab ape?
sebab bos tiada di ofis..huhuhu...
kali ni kiter citer mengenai bekas untuk menyimpan EBM (Express breastmilk) pulak.
Antara bekas2 yang boleh digunakan untuk menyimpan EBM adalah Botol khas(BPA free) macam MomS Little ones,safety plus, bumble bee, avent. Plastic bag khas (pre-sterilized) jenis ikat sendiri dgn getah or ada yang dh siap sealer. antara yang glamer you have a baby, lansinoh, medela(mahal giler), joy angel. Botol susu biasa pon boleh guna jugak utk simpan EBM.

bekas2 yang tak khas pulak adalah seperti bekas dadih(make sure basuh bersih2 dulu) , plastik aiskrim malaysia pon boleh guna. tp kalau pakai bekas2 ni for sure lah takde senggat sukatan tu kan.so susah nk determine kuantiti susu yang dimasukkan.

macam Saya sekarang menggunakan botol Moms Little Ones dan bumble bee. ada 2 dozen sumernye.botol susu biasa pon ada guna jugak dan lately dh kene guna plastik bag Joy angel(botol dh tak cukup) .pakai plastik ni pon hanya untuk stok susu yang disimpan lama. Sya suka plastik bag joy angel ni sebab self-seal pastu tebal n harga nye murah kalau nk compare dgn yg branded punya(medela,lansinoh). For me, kualitinye setanding lah dgn yg branded tu. dan Saya juga sgt sayangkan botol2 saya.

Actually sy lebih suka guna botol sebab boleh basuh n guna semula berkali-kali.botol lebih tahan lasak compare ngn plastik. Plastik hanya sekali guna je(pakai buang) dan secara tak langsung meningkatkan kuantiti sampah yang dijana.Hubby pon suka sy pakai botol dpd plastik.


Cepat lah ummi...Yaya dah siap ni...


Tengok tu...kan sy dah cakap...suka letak barang atas stroller saya....tensi2

p/s: semalam adalah hari Yaya badmood..asek merengek je.nak masuk bulan baru kot.hari ni genap 8 bulan and she kinda develop a new skill. that's why both pics muka nya monyok aje.

2 comments:

Lifesaver said...

EBM boleh start dari kita pantang kan? saya pon nak beli botol susu moms little one yg comel2 tu. ngee. pn raudhah guna breast pump jenis apa?spectra or medela *quite expensive tapi ada simulationkan?*

Raudhah anje said...

sudah tentu lah boleh..time pantang byk susu sbb baby minum tak byk. sy pakai breast pump avent manual.kalau nak beli yang mahal sikit pon takpe,boleh pakai lama.