CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Countdown

Daisypath Anniversary tickers baby growth Lilypie First Birthday tickers

Thursday, February 4, 2010

milk booster

perkataan milk booster ni sgt familiar dengan ibu2 yang menyusukan baby termasuklah saya. ada macam2 milk booster yang dijual di pasaran dalam bentuk tea(yang perlu dibancuh), tablet, makanan kering(boleh masukkan dlam masakan). antara milk booster yang famous milkmaid tea, pil ASI, fenugreek, longan kering, alfafa, vitamin2 and suplement.

as for me, saya pernah ambil PIL ASI(air susu ibu) dan fenugreek. Pil asi ni macam jamu, sekali makan 5 bijik(kecik2 je). masa mula2 ambil pil ni, memang ada kesan untuk diri saya. susu bertambah, tapi tak lah banyak sgt. banyak sikitlah dari masa sebelum ambil pil

milk booster yang kedua sya cuba ialah fenugreek, and yes, ada tambah sikit lagi susu selepas pertambahan ambil pil asi.and now, still ongoing ambil fenugreek.

tp kedua-dua milk booster ni sy tak mkn sebanyak yang direcommend. mcm fenugreek ni, direcommend makan 5 biji, sy makan 2 biji je.pil asi suruh makan 3 kali sehari sy makan 1 kali je sehari. sebenarnya sy takut ada effect kat susu saya. mana tau kot2 ada rasa herba ke.

so far, milk supply cukup untuk Yaya hari-hari. Stok dlm freezer pon ada jugak. cuma tak byk smpai kena beli deep freezer.Rasanya tak lama lagi kene tumpang deep freezer umah mama sebab dh nak penuh dh ruangan freezer kat rumah tu. Another reason tak ambil milk booster accordingly.byk2 susu nnt tak tau nak simpan mana.(ye lah tu...)

lagi satu orang cakap minum kopi radix boleh bykkn susu jugak. hmm yang ni tak tau nak comment. rasnya ada betul jugak.lately dh lama tak minum radix mcm lmbt penuh (sape yang paham, paham la,tk paham sudah). tp kopi radix tak mengurangkan production susu.

milk booster yang lain2 tak pernah cuba.tp kalau yang mcm teh2 tu tak berminat kot.sbbnye sekali minum kuantiti nya byk.kalau pil sekali telan je.

sekian

2 comments:

mummydida said...

hi raudhah..

bstnya tgk entry milk booster ni..hihihi

raudhah ada kekwn yg boleh share dgn dida mengenai potty training..

Raudhah anje said...

dida, tak de jumpa lagi member yg tgh buat potty training..nnt kalau jumpa sy bgtau ek..