CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Countdown

Daisypath Anniversary tickers baby growth Lilypie First Birthday tickers

Monday, March 29, 2010

9MOS. old baby checklist

Opens and shuts her hands - CHECK
Raises her head and chest while lying on her stomach-CHECK
Stretches her legs out and kicks when lying on stomach or back.-CHECK
Supports her upper body with her arms when lying on stomach.-CHECK
Swats at dangling toys placed near her-CHECK
Mouths objects brought to her face.-CHECK
Reaches and grasps for things with both hands.-CHECK
Pushes down on legs when feet are placed on a firm surface.-CHECK
Can hold a rattle-CHECK
Watches faces intently.-CHECK
Turns head toward direction of sound.-ALSO CHECK.ESPECIALLY SUARA BUDAK OR ORANG NYANYI2
Follows moving objects with her eyes. - CHECK
Recognizes familiar objects and people at a distance.-CHECK. BARU BUKAK PINTU RUMAH DH SENYUM KAT UMMI
Begins to imitate some sounds- NOT SURE.
Begin to babble.-ALWAYS.SHE DEVELOPED THIS SKILL EARLIER
Reacts when you sing, call her name, or attempt to play. - CHECK.SHE KNOWS HER NAME.
Imitates you when you stick out your tongue.-CHECK.BUT I DIDN'T STICK OUT MY TOUNGE AT HER.NTAH SAPE YG AJAR NTAH.SUKE SGT JELIR LIDAH
Enjoys playing with other people; may cry when playing stops.- SHE DOES ENJOY PLAYING WITH PEOPLE SHE KNOWS,BUT DOESN'T CRY WHEN THE PLAYING STOPS.
Becomes more communicative with face and body. -CHECK
Imitates your movements. - MY MOVEMENT?LIKE WASHING THE DISHES,COOKING,SWEEPING FLOORS?
Smiles! Grins!-THIS IS A MUST.SHE SMILES AFTER WAKING UP FROM A GOOD NIGHT SCHLEEP
Stares at her hands and fingers. - YES.CHECK
Plays with her fingers.- YUP.
Brings her hands to her mouth.- SHES BEEN DOING THIS MONTHS BEFORE
Has accustomed to regular eating and sleeping patterns- CHECK.TP WAKTU TIDO AWAK LEWAT LAH.UMMI DH NGANTUK AWAK TAKNAK TIDO LAGI

Monday, March 22, 2010

new cup

mulai sekarang yaya perlu belajar cara2 untuk minum dari cawan pulak.mula2 ingatkan nak pegi soping di parenthood ekspo,tp tak berkesempatan nk pegi . Then ada member bgtau tak de ape yang best lpon kat ekspo tu. Mujurla tk pegi. . Last2 kami sopping di alamanda putrajya je. beli cawan baru kat mothercare.ada dicount 20%. pastu singgah kat parkson .hajat sebenar nak beli pajama yAYA,tapi terbeli sekali mainan.

esoknye(ahad),pegi alamanda lagi sbb teringin nk breakfast pancake.lps breakfast, pegi jenguk kedai kasut,dah terbeli kasut pulak ke Yaya. hadoi, weekend ni saje dh spend 100 lebih untuk yaya.Gaji belum masuk lagi weii...

Tuesday, March 16, 2010

kami tak suka HItam!!

baru-baru telah terperasankan sesuatu perkara.
Yaya tak suka bende2 yang berwarna hitam.bila hulur bende berwarna hitam akan ditepis or ditolak oleh mek ya(panggilan manja Yaya) .


Nampaknya...




KITA SERUPA....

Saya juga tak suka mende kaler hitam...espesyeli haiwan berwarna hitam...eiiii takutla.kot2 jelmaan.


Semalam terpaksa amik Emergency leave sbb my baby (baby yg kecik,my baby yg besar boleh jaga diri sendiri) batuk2 dan selsema hingga bila bernafas pon berbunyik macam da kahak . Pegi le sedut gas kat Pusat Rawatan Mesra,seri kembanagan.2 kali kami ulang alik pi klinik.pagi sekalik,malam tu pegi lagi sekalik. Doc bagi ubat Syrup ventamol warna merah baumcm air sirap.Kami mmg customer tetap kat ctu.dari check-up pregnant sampai la Sekarang sumer rujuk ctu.....NAK TAU KENAPA?...EHEHEHE.... ada la....

Alhamdulillah pagi ni nmpak Yaya dh sihat dan ceria. Malam tadi pon tido lena je.

And last friday (12.03.2010) pon kami singgah di klinik yang sama untuk sunatkan si Yaya .
Kejap je dalam 5 minit udah siap semuanya....Yaya pon nangis kejap je.Anak ummi ni mmg kuat.

p/s: bought breastmilk storage plastic brand autumz. harga and feature sama sebijik mcm Joy angel.

Monday, March 8, 2010

yaya dh menemui satu lagi teknik bermain yg baru...entah mana die blaja ntah...dah pandai bukak dompet ummi die,keluarkan barang2 dan duit2 di dalamnye. abes kad-kad ummi direnyukkan dek budak ni.well, Yaya mmg minat sgt dgn handbag.tak kisah la sape punye handbag,asal nmpak je mesti nk tarik main. adakah ini disebabkan oleh hobi umminye yg asyik tgk gmbar2 handbag sewaktu mengandungkan Yaya? renung-renungkanlah.





Saya sangat suka aktiviti baru ini

p/s: bukan badan saya yg besar,tapi baju tu yg kecik

Wednesday, March 3, 2010

PREGGY?

sekarang ini di sekeliling saya ramai pulak ibu-ibu mengandung...kat bhgn sy je dh ada 2 orang yg dua-duanya due bln july...aiyoh..manyak susahla ini macam.kawan-kawan yang lain pon ramai jugak yg tgh pregnant,yg baru bersalin, yang tgh tunggu hari.
terasa teringin pulak nk prengnant..opppsss.no no no ( gaya datin no-no-no dlm citer na-o-mei)sian Yaya belum puas bermanja lagi dgn ummi dan abahnye.

ingat lg masa pregnant dulu, sgt la mudah. no morning sickness,tak de bengkak kaki, takde kencing manis,takde ngidam yg pelik-pelik.paling-paling pon nk makan chicken chop,waffles,berger.citarasa western jek.tp dienye western time mkn mlm je.waktu mlm je tgk nasi rasa kembang tekak.dengar cik abang tanya 'nak makan nasi?' ,dah rasa nak muntah.waktu siang melantak nasi takde pulak loya2.
lagi satu,suka makan rice cracker bin-bin or wang-wang. balun sampai 2 packs yang besar tu dlm masa 2-3 hari..sat-sat kunyah rice cracker.
susu pon dh tak lalu nk minum.padahal selalu suka je minum susu.terpaksala beli anmum yg perisa coklat.
perut pon takda la besar sgt. larat lagi pegi jalan-jalan pegi shopping complex masa dh nk masuk 9 bulan..
berat pon naik 10 kg je...ye,sy sgt takut jadi gemok...huhuhu.


Tp tu masa kandungan pertama,yg next ni belum tentu akan mengalami perkara yg sama.tp nk jugak berlaku perkara yg sama.except for giving birth through c-sect.Berani sgt ke nk bersalin normal???