CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Countdown

Daisypath Anniversary tickers baby growth Lilypie First Birthday tickers

Wednesday, April 28, 2010

BREASTPUMPs~

Since saya merupakan salah seorang pengguna TEGAR breastpump, so kali ni mari kite bercerita tentang breastpump pulak eh...
breast pump ada 2 jenis.Manual or electric/ battery operated.
manual kene guna tenaga sendiri untuk mengepam,manakala electric/battery ni guna kuasa elektrik /battery,kire boleh rileks la time ngepam.tak de lah tangan tu busy tekan handle pump.
Me, myself guna manual je(nak beli yang elektrik tak mampu...(-_-) )

Brand breastpump pulak ada pelbagai.Medela, Avent, Spectra, hatta anakku, pigeon pon ada breast pump. Dari yang berharga ribu riban sampai la ke harga puluhan ringgit, ikut lah kemampuan. Kalao ada budget lebih, boleh la beli antara tiga brand pertama yang disebutkan tadi. Kalau rasa pakai brand anakku pon dh memadai, saya rasa OK je.

ada juga breast pump yang didesign berkonsep double pumping untuk para ibu yang tak boleh spend masa lelama untuk memerah/ busy masa waktu kerja mcm Medela freestyle.

some kedai yang jual breastpump ada sediakan kemudahan untuk mencuba dahulu breastpump tu sebelum membeli.

Saya pulak dari first time menceburi bidang mengepam susu ibu ni, saya pakai Avent manual. memamng puas hati dan tak de rasa nyesal ke ape.
Brand anakku manual tu pon pernah cuba. Tapi sebulan pakai valvenye udah koyak.spare part pon tak de dijual. so simpan je la.....Lagipon die punya pemegang tu agak keras untuk dipicit.kirenye lenguh sikit la tangan kalau pakai pump ni compare to avent.
Avent manual ni pon pernah koyak jugak valve nye yang berbentuk bintang tu, tapi sebab dalam set tu dh dibagi spare 3 ketul, boleh ganti.

So, kesimpulannye, antara kriteria yang perlu diambil kira sebelum membeli breast pump adalah:
1) Budget
2) Keperluan
3) keselesaan
4) ikut minat memasing la.

Pada saya lebih baik beli yang mahal skit@branded, kerana lebih berkualiti, tahan lama, spare part pon ada dijual. sekali je beli,boleh pakai lama.

so far, saya pakai yang manual tak de la lenguh2 tangan memicit handle pump.and kalau nak tau review2 tentang breast pump ni boleh la godek2 kat susuibu.com.

Kat bahagian saya ni pon dah ada 2 orang ibu mengandung yang sudah membeli pump memasing. bagus la awal2 dah ada kesedaran nak susukan anak dengan susu ibu. saya dulu dh lepas bersalin br ada azam nak breastfeeding. Masa tu kawan-kawan ramai yang belum kawen lagi, yang dh ada anak pon berapa kerat je, and derang tak breastfeeding.tu yang lambat sikit nak dapat 'kesedaran' tu. tp lepas kene marah dengan mak mertua anak muntah tiap kali lepas minum susu formula and die asyik suruh bagi susu ibu je....br la sedikit demi sedikit kesedaran tu datang...

Monday, April 19, 2010

refuse direct

hurmm kali ni ape pulak karenah Cik Yaya chomel kite ni ye???

She refuse to direct feeding with me suddenly.i don'tknow what or where got wrong.secara tiba2 lepas die bangun tido petang kul 6.30 ,die direct BF , tiba2 die lepas then terus tak nak sampai ke tengah malam. sudahnye bagi frozen EBM dengan botol susu lah jawabnye. pastu punye lah susah nak tido kan die sbb selalu die tido sambil menyusu direct. Tapi, masa die tengah tido bangun malam, nak pulak menyusu direct,agaknye tak perasan la tu main nyonyot je. pagi tadi sebelum pegi kerja try juga bagi direct , and she still refuse.

Yaya, yaya.apo kono la pulak ekau ni...

Try search kat forum susu ibu tentang topik ni, tapi terlalu byk sugesstion sampai taktau nak buat yang mana satu. Try call kaunselor laktasi pn rita tu, kene buat appointment lah pulak. nmpak nye kalau weekend ni tak berjaya jugak kembalikan Yaya ku, kene la pi jumpak pn Rita.

p/s: teringin nak berurut lps baca entry kak jaja, tak penah berurut lagi since lepas bersalin.

Wednesday, April 14, 2010

meet my cousin

semalam baru balik dari JB melawat sepupu Yaya , Fatihah.ehehe...Actually , Abah ada keje kat sana,umminye yang gatai nak ikut(dah abah ajak..takkan nak kate tak nak). Ye la,bila lagi nak melawat sedara mara di sana , ye tak. Amik cuti 2 hari ,kitorang kat sana 4 hari(sabtu - selasa). Umah Fatihah tu kat area Kempas. 4 jam jugak la dari putrajaya.

Sempat la jalan-jalan di Plaza angsana borong barang2 di kedai romantika. malam pulak pi jenjalan kat Danga Bay.Nak beli fridge
magnet untuk tambah koleksi yang tak berapa nak banyak,tapi langsung tak jumpa yang berkenan di hati. yang ada tu langsung tak menarik.gambar biasa yang amik dari digikame nak buat ape. Saya nak fridge magnet yang typical yang comel.Last2 perut pon dah lapar, tanpa membeli apa2 kami pi makan kat kafe rumah Limas.Sedap jugak nasi goreng limas special die. hari isnin dan selase ummi duk umah je ngn Yaya melayan karenahnye yang super manja tu. huhu...balik dari JB singgah hospital putrajaya tgk anak staff baru bersalin baby boy.huhu..teringat kenangan bermalam di sana selama 3 malam.

para bapa menolak stroller ketika para ibu sibuk bershopping di Plaza Angsana.
Para anak pula berbual mesra menggunakan bahasa yang hanya mereka paham.





Sweater baru berwarna itam...wpon awak tak suka hitam ummi belikan jugak sebab sweater tu CHOMEL!ada corak rainbow n love2 kat seluruh sweater

P/S: thank to tuan rumah kerana menumpangkan kami sekeluarga.lain kali kami datang lagi =P

Thursday, April 8, 2010

SUKA VS TAK SUKA

Pagi tadi masa on the way nak ke tempat kerja, dengar kat radio(bkn hot fm), topik pagi ni pasal ciri-ciri yang kite suka/tak suka dengan lelaki/perempuan yang nak dijadikan pasangan.macam omoshiroi pulak topik ni kan. setiap orang mesti ada ciri-ciri pasangan yang kite suka/tak suka kan...kalau tak susah la nak buat pilihan yang mana satu(ceh,macam byk sgt je). macam saya kan, saya suka lelaki yang antaranya:

1. badannye susah nk naik - bukannye takut lepas kawen perut suami sama naik pulak dgn perut isteri yang sedang mengandung.lagi pon sy takut dgn lelaki yang badan besar2 ni

2. kulit tidak gelap - oppsss,jangan terasa

3. yang hensem - possibility untuk dapat anak comel,cantik,hensem tinggi.

4. yang pandai

5. yang KAYA - sehingga saya tak perlu pegi kerja .

6. suara tidak terlalu besar/garau - menakutkan

7. yang tak suka keluar malam - dah kawen tu buat la cara dah kawen

8. yang lemah lembut - bkn ya auw auw yeee...yang berlembut dgn isteri dan orang lain jugak.kalau setakat lembut dgn isteri tp ngn orang lain bukan main kasar, tu saya tak suka lah.

9. yang beriman - yang ni biasa lah,sume orang pon nak. sudah tentu lah kami perempuan ini ingin dibimbing oleh sang suami ke jalan yang lurus. tak de lah sampai nak yang alim ulama(derang pon tak nak kat saya), cukup lah sekadar tau ape yang wajib, sunat, makruh, haram, yang mana dosa pahala.


10. yang romantik - tapi jgn lah sampai romantika di tampoi jiwang karat sampai geli geleman aku. Biasa-biasa sudah.

11. yang tak merokok - yang saya paling pantang sekali. korang tau kan bahan ape yang ade kat dalam rokok tu???kalau dh tau nape isap jugak.


hehe..ada banyak lagi sebenarnya...tapi tak perlulah tulis kat sini,panjang berjela la pulak kan. yang 11 di atas tu wajib ada,yang lain-lain tu kira tak de pon tak pe, tapi kalau ada tu bonus la.

Since saya pon dah kawen, guys out there mmg dh tak de chance dh nak masuk dalam My eligible bachelor list.(perasan!!)
list tu just untuk suka-suki je lah.

En suami...what's your comment???


P/S: Dolu-dolu masa zaman muda anti dengan lelaki kelantan.Tengok sekarang ape sudah jadi???

Monday, April 5, 2010

breastmilk content

Selama hampir 10 bulan menyusu kan YAya dgn susuibu, tak terfikir pon nk tau details content dlm susu ibu tu.mmg lah tau ada byk zat dan vitamin.tp zat ape? vitamin ape?
so search2 kat tenet dpt lah info yang dh di summarize kan di bawah





Lemak/FAts: diperlukan untuk perkembangan sistem saraf. Yg paling best,baby yg disusui dgn susu ibu akan menjadi dewasa dgn kadar kolestrol yg rendah sbb badan dh di'train' sejak kecil untuk tolerate dgn kolestrol dari susuibu(sumber: http://www.breastfeeding-mom.com/nutritional-composition-of-breast-milk.html)

Protein: sebagai antibodi, membantu penyerapan zat besi, membantu pertumbuhan bakteria lactobacillus yang akan menghalang pertumbuhan bakteria jahat di dalam perut baby, melancarkan proses pencernaan dan menyihatkan usus baby.Kandungan protein akan semakin berkurangan dengan pembesaran baby.makin besar baby makin kurang protein dlm susu ibu.so kene top-up dgn makanan.

Karbohidrat/Carbohydrates: sebagai sumber tenaga untuk baby bernafas, makan, main,membebel, meragam , membesar dan lain-lain

Vitamin and Minerals: Vitamin A,B,C,D dan E, Asid folik,Asid Pantothenik, Niacin, biotin


dan juga beratus-ratus komponen yang berbeza yang masih belum dapat dipastikan apakah ia. kandungan susu ibu juga akan berubah-ubah mengikut pertumbuhan bayi.ajaib kan. kandungan juga akan berubah mengikut ape yang ibu makan.jadi makan lah makannan berkhasiat secukupnya and don't skip meals.
yang pastinya,susu formula tak dapat tandingi kehebatan susu ibu.

PHDC

PHDC (Play House Disney Channel) adalah channel kegemaran Cik Yaya kite. Ape2 jenis kartun yang ditayangkan di situ sumer die minat. Dan rancangan yang paling diminati adalah Mickey Mouse Club House.




Me watching Barney n Friends early in the morning while waiting for my Ummi to get ready to work .The messy surrounding is also caused by ME!! YIPPEEEEE