CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Countdown

Daisypath Anniversary tickers baby growth Lilypie First Birthday tickers

Monday, April 5, 2010

breastmilk content

Selama hampir 10 bulan menyusu kan YAya dgn susuibu, tak terfikir pon nk tau details content dlm susu ibu tu.mmg lah tau ada byk zat dan vitamin.tp zat ape? vitamin ape?
so search2 kat tenet dpt lah info yang dh di summarize kan di bawah





Lemak/FAts: diperlukan untuk perkembangan sistem saraf. Yg paling best,baby yg disusui dgn susu ibu akan menjadi dewasa dgn kadar kolestrol yg rendah sbb badan dh di'train' sejak kecil untuk tolerate dgn kolestrol dari susuibu(sumber: http://www.breastfeeding-mom.com/nutritional-composition-of-breast-milk.html)

Protein: sebagai antibodi, membantu penyerapan zat besi, membantu pertumbuhan bakteria lactobacillus yang akan menghalang pertumbuhan bakteria jahat di dalam perut baby, melancarkan proses pencernaan dan menyihatkan usus baby.Kandungan protein akan semakin berkurangan dengan pembesaran baby.makin besar baby makin kurang protein dlm susu ibu.so kene top-up dgn makanan.

Karbohidrat/Carbohydrates: sebagai sumber tenaga untuk baby bernafas, makan, main,membebel, meragam , membesar dan lain-lain

Vitamin and Minerals: Vitamin A,B,C,D dan E, Asid folik,Asid Pantothenik, Niacin, biotin


dan juga beratus-ratus komponen yang berbeza yang masih belum dapat dipastikan apakah ia. kandungan susu ibu juga akan berubah-ubah mengikut pertumbuhan bayi.ajaib kan. kandungan juga akan berubah mengikut ape yang ibu makan.jadi makan lah makannan berkhasiat secukupnya and don't skip meals.
yang pastinya,susu formula tak dapat tandingi kehebatan susu ibu.

2 comments:

Maslina Zolkepli said...

hi anje.. breastfeed masih going strong ke? saya ni umar dah 1y2m++ mmg pam susu sikit sgt dapat. kdg2 mmg rasa nak bagi fm dah. tapi tak sampai hati. dr bg fm lagi rela dia minum air kosong.. camana tu? heheheee....

Raudhah anje said...

hi mas...lamanye tak jumpa korang se family.aah, setakat ni masih fully BF lg..tp stok pon takde la byk sgt.hmmmm slalu baca kat forum susuibu tu kalao org pump2 dpt sikit, buat power pumping.saya kalau pump dapat sikit, saya minum susu or soy milk byk2..pastu die ok balik.
kasik umar makan kenyang2 supaya die tak ingat nk susu sementara mas keluar.