CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Countdown

Daisypath Anniversary tickers baby growth Lilypie First Birthday tickers

Wednesday, June 23, 2010

Tuesday, June 22, 2010

telah di tag oleh kawan sy yg berada beribu-ribu batu jauhnye...fith



Adakah anda HAPPY sekarang?
- Secara overall nye tak....tapi ada beberapa perkara yg membuatkan saya rasa happy sekarang ini

Kenapa anda happy?
- Bos saya tak masuk opis

Apa benda yg boleh membuatkan anda happy?
- Family
- DUIT yg byk tak habis2
- bila perkara yg mmg saya nak ia berlaku, berlaku

Pernah menerima TAG?
- yg ni bkn tag ke??

Nyatakan warna yg anda sukai
- pink, putih,

Beritahu 9orang yang akan anda tag. Tuliskan sesuatu tentang orang yang anda tag, nak tulis berjela pon takpa
- Tina- bakal ibu tak lama lagi...
- Fizah- orang selalu kata kami ni muka nak sama
- Bee- sedang dalam menjayakan misi beliau...semoga berjaya!

anak dara saya dh setahun jagung

Hi all....sgt lah tak berapa ada mood nak update blog sebab

1) sangat busy di tempat kerja...meeeting memanjang...mujur hr ni bos mc 2 hari
2) Yaya tak berapa sihat a few weeks ago..
a week before she turns 1 year old, she had 'lelah' for almost one week...berapa kali jugak la ulang alik pegi sedut gas di klinik....dah la masa tu office pulak sebok dgn annual dinner dan marathon yg tak boleh ponteng nnt kene demerit.Kalau ikut hati memang tak hingin aku nak pegi.(Oooopppssss)
And on her 1st birthday, kene HFMD pulak...habis naik bintik2 merah kat peha, punggung, ulser dlm mulut.
Yaya yang sentiasa berselera tengok makanan tetiba jadi taknak makan, taknak isap susu.
Tapi badan tak susut jugak la...Mujur la 2-3 hari dh OK. So, the following weekend we had organize.....








A simple BIRTHDAY PARTY for her





the goodie bags

the foods


the moody birthday girl


and she received 3 beautiful+ cute dresses from her lovely aunties and baby sitter(including the dress in the above pic), it's 4 actually, but 1 of the dress is axactly the same with the dress she wore on that day
Jadinye...Baju raya yaya untuk tahun ni dah ada

Cepat-cepat la boleh jalan,,,mesti lagi comel dgn dress-dress itu...

Wednesday, June 2, 2010

VBAC

Tertarik dengan isu ini lepas baca dalam majalah Pa&ma Jun2010. Ape VBAC ni? sebenarnye ia adalah singkatan bagi Vaginal Birth After Caeserian. Dalam bahasa melayunya kelahiran normal selepas mengalami kelahiran caeser.
Artikel tu ceritakan perbezaan normal dgn caeser. antaranya

1. boleh terus menyusukan baby lepas bersalin - kedua-duanya boleh dilakukan.normal ke caeser boleh terus susukan baby right after giving birth
2. luka cepat sembuh. - luka caser lambat sikit baik compare dgn normal dan perlu penjagaan lebih rapi.

then die cerita pasal risks jika VBAC like bekas pembedahan lama terbuka balik semua or sedikit semasa proses bersalin normal , emergency caeser sbb tak dpt jugak nk bersalin normal and rahim pecah. Kategori orang yg memang tak boleh bersalin normal seperti dh 2 kali menjalani caeser, jadi kelahiran yg ketiga mesti kena caeser jugak, org rangka/ tulang pinggul kecik- baby tak muat nak lalu,pernah menjalani pembedahan pada rahim seperti buang cyst ke fibroid, oarng yg telah menjalani classical caeserian, lain-lain tu bergantung pada sejarah pregnancy terdahulu dan sekarang.

dan try jugak surf dekat tenet pasal bab ni. rata-rata kata selamat dan byk kebaikan VBAC jika nk compare dengan risk yg jarang-jarang berlaku(but still can happen). byk yang cakap selamat cuma si ibu perlu bersedia dari segi mental(susah ni.) fizikal dan emotional(ni pon susah jugak).

Saya sebenarnya takut dan ngeri dengan kedua-duanya (sbb tu la tak amik medic dulu...ceh, alasan.cakap je la awak malas belajar) ...2-2 sakit, satu sakit sebelum, satu sakit selepas.
macam macam sy pikir bila dh dekat2 nk bersalin. kalau bersalin normal macma mana kalau tetiba baby tak boleh jugak keluar, kene emergency c-sect, dh 2 kali sakit. Macam mana kalau tempoh sakit bersalin yg terlalu lama sampai dh tak larat lagi dah. sebenarnye saya memang takut sakit bersalin. dari sebelum yaya lahir lagi. tengok2 kene c-sect sbb baby songsang, lega sikit, sakit lepas bersalin itu pon masa dekat hospital je, bila dh bukak bandage tu tak sakit dh kecuali bila gerak kuat2.

Selalu orang cakap sayang kalu anak first c-sect,seboleh-bolehnya bersalin normal lah. Tapi macam saya ni, dh takde makna lagi dh nak bersalin normal , sbb memang dh kena belah dh pon.
cuma tak boleh beranak ramai lah kalu semuanya c-sect.


kan best kalau baby tu tetiba je keluar dari perut tak payah sakit2.

Tuesday, June 1, 2010

My Friend Fith telah beri saya award nih..a million thanks fith


"The Sunshine Award is awarded to bloggers whose positivity and creativity inspire others in the blogging world."


Friends, when you write about this award, you may follow these rules:
i. Nominate 12 more bloggers.
ii. Put the logo onto your sidebar or within a post.
iii. Link the nominees within your post.
iv. Let the nominees know they have received this award by commenting on their respective blogs.
v. Share the love and link to the person from whom you have received the award.


I would like to give this award to all my dear blogger friends:


Die suh nominate 12 orang.tp sy tak tau link bloggers sampai sebanyak itew..i'll try my best