CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Countdown

Daisypath Anniversary tickers baby growth Lilypie First Birthday tickers

Wednesday, June 2, 2010

VBAC

Tertarik dengan isu ini lepas baca dalam majalah Pa&ma Jun2010. Ape VBAC ni? sebenarnye ia adalah singkatan bagi Vaginal Birth After Caeserian. Dalam bahasa melayunya kelahiran normal selepas mengalami kelahiran caeser.
Artikel tu ceritakan perbezaan normal dgn caeser. antaranya

1. boleh terus menyusukan baby lepas bersalin - kedua-duanya boleh dilakukan.normal ke caeser boleh terus susukan baby right after giving birth
2. luka cepat sembuh. - luka caser lambat sikit baik compare dgn normal dan perlu penjagaan lebih rapi.

then die cerita pasal risks jika VBAC like bekas pembedahan lama terbuka balik semua or sedikit semasa proses bersalin normal , emergency caeser sbb tak dpt jugak nk bersalin normal and rahim pecah. Kategori orang yg memang tak boleh bersalin normal seperti dh 2 kali menjalani caeser, jadi kelahiran yg ketiga mesti kena caeser jugak, org rangka/ tulang pinggul kecik- baby tak muat nak lalu,pernah menjalani pembedahan pada rahim seperti buang cyst ke fibroid, oarng yg telah menjalani classical caeserian, lain-lain tu bergantung pada sejarah pregnancy terdahulu dan sekarang.

dan try jugak surf dekat tenet pasal bab ni. rata-rata kata selamat dan byk kebaikan VBAC jika nk compare dengan risk yg jarang-jarang berlaku(but still can happen). byk yang cakap selamat cuma si ibu perlu bersedia dari segi mental(susah ni.) fizikal dan emotional(ni pon susah jugak).

Saya sebenarnya takut dan ngeri dengan kedua-duanya (sbb tu la tak amik medic dulu...ceh, alasan.cakap je la awak malas belajar) ...2-2 sakit, satu sakit sebelum, satu sakit selepas.
macam macam sy pikir bila dh dekat2 nk bersalin. kalau bersalin normal macma mana kalau tetiba baby tak boleh jugak keluar, kene emergency c-sect, dh 2 kali sakit. Macam mana kalau tempoh sakit bersalin yg terlalu lama sampai dh tak larat lagi dah. sebenarnye saya memang takut sakit bersalin. dari sebelum yaya lahir lagi. tengok2 kene c-sect sbb baby songsang, lega sikit, sakit lepas bersalin itu pon masa dekat hospital je, bila dh bukak bandage tu tak sakit dh kecuali bila gerak kuat2.

Selalu orang cakap sayang kalu anak first c-sect,seboleh-bolehnya bersalin normal lah. Tapi macam saya ni, dh takde makna lagi dh nak bersalin normal , sbb memang dh kena belah dh pon.
cuma tak boleh beranak ramai lah kalu semuanya c-sect.


kan best kalau baby tu tetiba je keluar dari perut tak payah sakit2.

4 comments:

Fith said...

anje,
mcm kes fith,1st baby c-sect n 2nd normal,doc mmg tgk sejarah kenapa kena c-sect at the 1st place utk decide 2nd baby tu bleh normal atau tak.mcm anje,ada peluang sgt2 utk normal nanti,hehe.
bg fith both cara pun sakit.sakit bersalin normal ni pun nikmat jugak.tak reti nak explain tp dpt rasa sakit bersalin tu rasa syukur laa,haha,pelik plak.
apapun,no worry,try laa normal.think positive!!!

Mysara said...

Anje, Cuba minta pandangan fith. Sbb fith dulu 1st bb c-sect,2nd bb normal . Rasanyer fith pernah tulis pasal ni kot.. Apa2pun, kita pilih la yg selamat utk mommy n bb.

Raudhah anje said...

Mai: tak sempat nak tanay fith dh jawabkan..hehe

Fith: fith pulak c-sect sbb ape?
tu la, byk yg ckp baik normal dari c-sect berulang. eiii tapi kite mmg seriau bila imagine sakit bersalin.takut nnt sakit bersalin teruk sgt lepas tu terus fobia nak bersalin dh...hihihi.member2 yg bersalin normal sumer ckp sakit yg amat rasa nk gigit katil la,nak hempas katil la.lagi la orang takut.

Fith said...

anje,
haha giler ganas kwn2 anje,sometimes dlm hal2 gitu better ignore je.kdg2 diorg over je,fith pun dulu takut gak dgr org citer psl sakit bersalin normal.tp bila sndr yg rasa,ermmm tak laa teruk mana pun,insyaAllah anje pun boleh!
fith dulu 1st baby lilitan kepalanya terlbh besar,tak muat keluar,takut tersangkut so c-sect.
klau anje rasa luka jahitan tu dah tak sakit,most probably dah sembuh elok,so tak perlu risau ia terbuka blk.klau rasa tak yakin,tunggu yaya 2thn lbh baru preggy blk,insyaAllah anshin lg laa,hehe...no worries lah,try laa utk normal k,bleh merasa dua2,hihi