CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Countdown

Daisypath Anniversary tickers baby growth Lilypie First Birthday tickers

Thursday, July 29, 2010

13 bulan

Dh masuk 13 bulan Yaya bersama-sama kami memeriahkan keluarga

Hari-hari ada je keletah, karenah yg mencuit hati dan yang menduga kesabaran pun ada.

1) semalam belajar berdiri seimbangkan badan , beria2 suruh orang lepas tangan jgn pegang die, die nak berdiri...hihihi, bagus anak ummi ni.walaupun belum boleh jalan sendiri tp kesungguhan nak belajar berjalan tu ada.

2) dh reti cakap dah , nak, atit (sakit ), salam cium tgn, melambai bye-bye, tunjuk barang yang die nak, hulur kaki time nak pakai seluar/ stokin, cium orang/baby sambil buat bunyi mmmmuah.

3) bila dah boring duk dlm rumah,buat perangai.nak suruh orang bwk jalan2 kat luar la tu.

4) gigi dh ada 5 batang. ummi belum ajar yaya berus gigi lagi...nnt kite beli berus gigi ye

5) takut benor kalo masuk bilik doktor . masuk2 je terus nangis. doktor usik sikit, lagi die ngamuk.nak timbang berat pun tak boleh langsung, tak nak duduk diam.

6) sgt alert dgn org2 yang tak dikenali...hanya bergalak dgn org yang die kenal je. ummi nak masukkan nama yaya dlm contest baby pun tak boleh tau...nnt yaya tanak beraksi.

7) dh kenal bunyi alarm kete ummi. terus jenguk cari ummi bila dgn bunyi ummi picit kunci kete .

8) dh boleh main sorang2 sambil ummi baca novel atas sofa.

9) bkn main suka lagi kalau org bukak baju die nk pi bilik air untuk mandi or basuh berak. nnt kite beli bikini , berenang kat kolam ye.

p/s: tanpa disedari rupa-rupanya kuota baju raya ummi dan yaya untuk thn ni dh cukup. harap2 tukang jahit tu sempat la siapkan before raya. tinggal nak beli baju abahnye je.baju melayu beli yg dh siap sudah.

Wednesday, July 21, 2010

Lactation conference

(1)Salam Sejahtera,

Buat julung kalinya, SusuIbu.com akan menganjurkan sebuah persidangan laktasi bertaraf antarabangsa di Malaysia yang dinamai SusuIbu.com International Lactation Conference 2010 pada 5 hingga 7 Oktober, 2010.

Di dalam persidangan ini, kami telah membawakan khas 3 orang penceramah utama iaitu Dr Jack Newman, Diana West dan Sue Cox yang masing-masing adalah pakar dan penulis buku terkenal dalam bidang penyusuan ibu.

Mengapa anda perlu hadir?
- Untuk memberi pendedahan tentang isu semasa dan perkembangan terkini dalam ilmu penyusuan dan laktasi
- Untuk menyertai perbincangan bersama pakar laktasi dalam dan luar negara, mengikut kepakaran masing-masing
- Untuk berkumpul dan berinteraksi dengan rakan-rakan laktasi dan berkongsi pandangan, idea serta teknik mengikut trend terkini dalam masyarakat masing-masing.

Antara topik-topik menarik yang akan dibincangkan dalam persidangan 3 hari ini adalah:
- Targetting treatment for Low Milk Production to infant and maternal management cause
- Milk production for preterm baby
- Norms for the breastfeeding baby
- What they didn't teach you about breastfeeding in your training
- Making more milk
- Baby magic and altering hospital breastfeeding culture
- National Health Morbidity Survey on infant feeding
- Building Peer Counselor Network in Malaysia
- Early stimulation for babies
- Strengthening the on going support
- Controversies in breastfeeding

Semua ahli SusuIbu.com akan diberi diskaun sebanyak 10%. Jangan lepaskan peluang keemasan ini dan berdaftarlah hari ini!
Layari: http://www.susuibu.com/siconf2010/

Sekian, harap maklum.

(2)

Malaysian Breastfeeding Peer Counselor (MBfPC)i akan menemui penduduk setempat di FIESTA KAJANG 2010;

Tarikh : 30 Julai - 1 Ogos 2010
Lokasi :
Dataran Prima Saujana
...Jalan Prima Saujana 2/A
Taman Prima Saujana
43000 Kajang
Selangor
Masa : 10am – 10pm

Semua dijemput hadir ke karnival tersebut untuk memeriahkan lagi booth MBfPC. Kami menawarkan perkhidmatan kaunseling secara percuma kepada ibu-ibu yang sedang menyusukan anak dan ibu-ibu hamil.Kami juga turut memberikan kaunseling kepada kaum-kaum bapa yang ingin anak-anak mereka disusukan dengan susu yang terbaik.

SAMBUTAN HARI SUSU IBU - 1 OGOS 2010

Pada setiap tahun, Susuibu.com akan menganjurkan sambutan Hari Susu Ibu sempena Minggu Penyusuan Ibu Sedunia yang berlangsung pada 1 - 7 Ogos.

Pada tahun ini, Hari Susu Ibu akan diadakan di FIESTA KAJANG 2010 dengan kerjasama MPKJ dan MBfPC.

Tema Hari Susu Ibu pada tahun ini ialah :

Breastfeeding Just 10 Steps! The Baby-Friendly Way

Penyusuan Ibu Hanya 10 Langkah! Menurut Cara Mesra Bayi

Untuk maklumat lanjut tentang tema Hari Susu Ibu tahun ini, boleh layari laman web World Breasfeeding Week [http://www.worldbreastfeedingweek.org/]

Antara aktiviti menarik pada Hari Susu Ibu tersebut ialah :

- Ceramah mengenai tema Minggu Penyusuan Ibu Sedunia pada Hari Susu Ibu.
- Penyampaian Anugerah Ibu Menyusu Berjaya
- Pertunjukan Fesyen Ibu Menyusu – Ibu Bekerjaya, Pakaian Santai, Pakaian Untuk Majlis
- Mengadakan Demonstrasi Mengendong Bayi secara selamat – dengan kerjasama Malaysian Baby Wearers

Untuk program-program lain, boleh rujuk di http://www.fiestakajang.com/



Sangat menarik...mesti byk boleh belajar...sesiapa yang berminat boleh join...
br sy tahu 1 ogos adalah sambutan hari susu ibu.

Monday, July 19, 2010

LG 3 MINGGU

ada lagi 3 minggu sebelum semua umat Islam mula berpuasa....bermakna sumer orang tidak terkecuali diriku ini dh sibuk2 cari baju raya...yg dh berpasangan sibuk plan nak pakai baju kaler apa? yg dh berfamili lagi sibuk nak beli baju berpasang2...kalau boleh beli pakai daun senang cerita,,,ni semuanya pakai duit...adussss....baju budak2 dh ler mahal kalah baju orang tua....

tukang-tukang jahit pon kebanyakan dah tutup tempahan utk raya...mujur la last week sempat hantar baju sepasang lagi untuk dijahit...

Ada sesetengah orang suka beli baju dh siap...memang mudah dan jimat.... kadang2 tu upah jahit baju mahal pada harga kain...isk3x
Tapi masalahnye sy yang berbadan kecil molek susah pulak. Bila dh berkenan corak dan warna,saiz pulak takde, bila ada saiz, warna dan material pulak tak berkenan...quality pon agak kureng susah betui jadi orang cerewet...en hubby pon dh memahami sikap bini die yg payah nak berkenan dekat barang2...tp bila dh bekenan, mahal pon bini die sanggup beli....
senang cerita...sy prefer beli kain then pi upah jahit....jadi untuk mengelakkan upah jahit mahal dri harga kain, sy beli la kain yg mahal2...baru puas hati, boleh pakai lama.



Ok, main point saya sebenarnye....sy tengah cari baju kurung untuk permata hati sy...
surf2 kat tenet byk ada...tp tak dpt nak pegang rasa kain die macam mana...best ke, kasar ke, lembut ke... pernah jumpa orang jual kat booth,tp harga RM 50 sepasang, yg RM 80 pon ada,humangai...takkan baju mak umor 26 tahun sama harga dgn baju anak umor 1 tahun?
hai,,pening2...kalau sy pandai menjahit,dh lama dh jahit sendiri.

Wednesday, July 7, 2010

dah penuh sgt dah ni

Begini lah keadaan di dalam peti sejuk beku di rumah saya sehingga semalam..
ruang letak barangan lain selain susu kat sudut tepi belah kanan atas tu
mujurlah saya jenis yang tak minat memasak( alamak...sudah kantoi...)
tak perlu beli lauk-pauk@barangan pelbagai jenis
lama-lama esok..lauk2 pon dh tak de tempat lagi dh nak letak...pakai lauk lauk segera je la ek
yes, i know.tak boleh letak susu kat sebelah lauk-pauk.
dan saya juga tahu tak boleh letak susu kat pintu freezer sbb mudah mengalami perubahan suhu.
TAPI...dah tak de tempat lain lagi dah nak taruk stok
Strategi saya, buat perancangan barang ape yang nak dimasukkan/ keluarkan dari freezer supaya tak perlu bukak freezer byk kali.

Ape?
Deep Freezer?
hmm kalau ada sesiapa tahu kat mana ada jual deep freezer yang masih boleh digunakan dengan harga bawah RM 100 ,sila beritahu saya.
or nak dermakan deep freezer lagi bagus..

Dan setiap hari saya berkata dalam hati..."yaya,tolonglah minum susu banyak sikit supaya boleh reduce stock dalam peti sejuk tu.."