CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Countdown

Daisypath Anniversary tickers baby growth Lilypie First Birthday tickers

Wednesday, September 29, 2010

16 months

Try To Beat The Milestones For 12 - 18 Month Olds

Current age: 16 months


Standing

  • Baby holds onto furniture

  • But can get into standing position from sitting

  • Walking when baby's hand is held is easy

  • and eventually develops into walking aloneone of the great achievements! And great day to remember!

  • At this stage Baby starts pushing and pulling toys

  • and even starts climbing onto and over objects.

Dah boleh jalan,panjat sofa turun sofa, sibuk nak naik tangga tapi tak dapat

kebenaran.



Hands

  • Baby starts scribblingbut grips with thumb and forefingers.

Checked.semua die nak cubit dengan tangan including nasik.

Toys

  • Baby definitely plays much more constructively

Checked

  • and can puts toys in and take them out of containers

Bukan setakat toys, baju dalam bakul dan ape2 saje lah


  • Starts turning pages of book

    Buku tu dh koyak dah pun

  • Alsobuilds 2 - 4 block towers

Yang ni belum test...kene cari blocks dulu la.

Speech
  • An important stage is where Baby consistently uses 5 - 7 words

  • while still imitating single words

  • and 2 word sentences

        Ciper=selipar

      nak

nanak = tak nak

nek= naik(tangga lah tu)


Other


  • Baby starts following simple commands


boleh faham bila suruh duduk,meh sini, jom mandi, jom jalan-jalan
kat luar.

  • And recognizes pictures and some body parts

dah kenal gambar die sendiri, angkat baju tunjuk perut bila tanya mana
perut


  • As well as drinks from cup


boleh minum dengan cawan tapi tak boleh pegang sendiri.belum boleh
kontrol dengan baik,abis tumpah air secawan


  • and can sit on a toilet

boleh ke? Tak ke terjerlus dalam lubang toilet tu nanti.

Monday, September 27, 2010


Found this breastfeeding poster kat satu website kawan kepada kawan saya.Saya suka sebab sangat cantik dan sweet, terus kidnap.

Anyway,
Dah berjaya men'stripwash' kan 'CD-CD saya.
Baru lah nampak bersih, putih balik dan dah tak berbau 'harum'

dan, pada pandangan kaca mata saya, pakai Cloth Diaper memang menjimatkan. Walaupun saya cuma ada 4 keping je tapi jumbo pack yang ada 60 keping (stok untuk pakai siang je, malam pakai diaper lain) tu tahan sampai sebulan . Kalau tak dulu, 2 minggu sekali kelam kabut pegi carrefour bila stok DD dah nak habis. Sekarang boleh rileks-rileks lagi siap tertunggu-tunggu bila la DD ni nak habis...risau pulak tak sempat habis dah nak kena tukar saiz XL pulak.

Untuk pengetahuan, Yaya dipakaikan CD hanya pada waktu malam selepas saya balik kerja, sebelum tido.Waktu tido memang kena pakai Mamy poko/huggies ultra / drypers drypantz dan yang sewaktu dengannya je. DD lain sumer surrender tak dpt tahan load yg banyak. Yaya ni tergolong dalam golongan heavy wetter jugak.kuat minum air.sebab tu tak berani nak pakaikan CD waktu tido. Kang jenuh pulak ummi awak nak menjemur tilam. Kalau letak 2 keping insert dalam poket diaper tu macam tebal sangat tak muat pulak yaya nak pakai seluar.

Weekend memang fulltime pakai CD except waktu tido dan waktu CD masuk dobi.
Kat rumah pengasuh kadang-kadang je pakai.
Entahlah, macam mana nak educate pengasuh ni supaya pakaikan CD. Bagi 3 keping, sekeping je dipakainye.lepas tu pakai DD. Mungkin bagi die pakai CD ni leceh dan remeh sebab kene tukar sebelum 4 jam. lambat tukar bocor. Tu yang buatkan die tak berminat nak pakaikan CD. Macam saya kat rumah kadang2 pakai 2 jam pun dah tukar bila yaya nangis dan rasa CD die dah penuh.

Inilah yang membuatkan saya fikir banyak kali untuk menambah stok CD dan wetbag(belum ada lagi.)
Kalau tambah pun mungkin tak banyak...kite tengok keadaan dulu macam mana...hehehe

Kesimpulannye, saya memang suka pakaikan CD pada Yaya dan tak rasa susah/leceh nak membasuh CD. Bilas, simpan dalam baldi sampai hari dobi,iaitu 2 hari sekali, campak je dalam wasing machine, dah bunyi beep-beep, keluarkan, sidai dekat tingkap ngadap cahaya matahari. Yaya pun suka dipakaikan CD padanya .
And at the same time, dapat menyumbang kepada alam sekitar dengan mengurangkan jumlah sisa yang dijana kerana DD merupakan sisa yang paling banyak kat landfill dan paling lambat nak lupus.

Friday, September 24, 2010

Avent breastpump valve

Tadaaa! Dapat jugak beli spare valve breastpump avent.dah alang2 pegi,beli 3 bijik terus.
beli di distributor avent,kinderdijk . Kedai die di blok D ,plaza damas, jalan sri hartamas 1, sri hartamas KL. Phone nO: 03-62032336.
RM 9.90 satu.kalau nak post tam bah RM 20 untuk postage.


Valve ni memang cepat rosak. Masa beli breastpump tu pun die dh bagi 3 biji spare, 3-3 dah digunakan.last piecce yang bentuk bintang tu lah. Tu yang kelam kabut cari spare valve tu. Buat nye yang dok ada ni hilang ke rosak cepat. Dah takdak stok. Kali ni nak try yang mulut itik ni pulak. Dah penah try dulu dan saya rasa lagi best dari valve bentuk bintang ttu.Lagi pun saiz die besar sikit compare dgn yang bentuk bintang. Kalau yang bintang tu asik tercurah dalam sinki je masa basuh breastpump. Tak perasan sebab kecik bebenor.

Sent from my BlackBerry® smartphone

Tuesday, September 21, 2010

mercun pop-pop

SELAMAT HARI RAYA SEMUA..

kalau dah nama nya hari raya memang tak sah kalau takde mercun n bunga api kan.
damdamdum bunyi mercun sana-sini. terkejut cik Ya kite sampai tersentak badan die tiap kali dengar bunyi letupan mercun yang kuat.
alkisahnye, cik ya kite ni minat main mercun pop-pop(mercun bawang).
yang kelakarnye, sambil baling mercun sambil jerit. jeritan cik Ya tu lebih kuat dari bunyi mercun pop-pop.

Citer mengenai Perkembangan cik Ya yang berumur 1 tahun 3 bulan pulak, Gigi dh ada lapan batang. berat 12 kg, tinggi tak tau . kasut yang muat dipakai ada 3 pasang. tapi yang die paling suka selipar crocs tu. Malangnye dh hilang sebelah...hehehe. nanti ummi beli baru ye...

berita baiknya, Cik Ya dah lama tak kena serangan lelah..dh lama kami tak pi kelinik sedut gas.harap2 nye dh sembuh la. Follow-up Hospital Putrajaya pun dh tak payah pegi.


rasanya Hujung minggu ni nak kena buat Strip wash pada CDs sebab nampak dh tak berapa telap air dan ada bau 'harum' bila dihidu dari jarak dekat. Ye la, ada 4 keping je duk ulang pakai hat tu.
basuh-jemur-pakai-basuh-jemur-pakai.
search2 kat internet cara2 strip wash yang paling mudah dan cepat. last-last jumpa kat website http://www.mummysreviews.com/2010/09/07/how-to-strip-wash-cloth-diapers/

ni copy-paste dari website tu:

Strip Wash : Use Dishwashing Liquid Detergent

  1. Start with clean diapers (i.e. already washed and dried diapers)
  2. Fill a pail halfway with warm/hot water (turn the shower tap to the hottest mode). Or add warm/hot water from a flask into the pail. (Recommended water temperature: at least 40 degree Celsius)
  3. Add a few squirts of dishwashing detergent (I use Pigeon Bottle Nipple & Vegetable Liquid Cleanser, shown in the picture above). Agitate.
  4. Place cloth diaper with build-up issue into the pail
  5. Wash the layer which is supposed to touch baby’s bums by rubbing fabric against fabric. Rub REALLY hard. (But DO NOT use a scrub.)
  6. For pocket diaper: turn it inside out and rub the inner layer too.
  7. Rinse at least 3 times until no more soap bubbles are present
  8. Throw the handwashed diapers into the washing machine for 1 more rinse. Spin dry. Hang dry.

Rasanya ni strip wash menggunakan detergent yang paling ringkas (tak guna cuka selepas cuci dengan detergent). Weekend boleh la try :)))

Tuesday, September 14, 2010

31 tahun




Ada lagi 31 tahun sebelum saya mencapai umur untuk berpencen
maknanya
ada lagi 31 tahun saya kena bangun awal setiap pagi siap2 pegi kerja
31 tahun lagi saya hanya pulang ke rumah bila dh lewat petang.... kalau bernasib baik
31 tahun lagi saya tak boleh masak makan tengahhari kecuali hari cuti
31 tahun lagi saya tak boleh jaga anak/ cucu(insyaAllah) dengan tangan sendiri sepenuh masa.
31 tahun lagi saya hanya dapat tengok muka/main dengan anak2 saya beberapa jam je sehari
31 tahun lagi hari-hari saya moody
31 tahun lagi hari-hari saya akan berkata pada diri sendiri "saya tak suka pergi kerja!"
31 tahun lagi saya akan cakap kat suami saya " susah-susah sangat , kasi je saya berenti kerja" bila die bising saya malas masak


mungkin 31 tahun...mungkin tak sampai 31 tahun


p/s: tak puas hati dengan sistem ticketing LRT putra

Monday, September 6, 2010

Yaya on Cloth Diaper

I've now started using CD on my baby yaya. Rasanya masih belum terlambat ( umur 1 tahun 3 bulan br nk berCD) untuk memberikan yang terbaik buat permata hati saya . Sebenarnya memang dh lama tau mengenai CD ni, tapi malas punya pasal, tu yang tak mula tu.
Lagi pon Yaya takde masalah rashes dengan Disposable Diapers.
tu yang duk buat rileks2 je tuh.
tang bab jimat duit tu tak terasa sangat sbb mula pon dh lambat ( dh banyak abih duit beli DD sebelum ni),maybe time adik die nnt baru terasa kot. Lagi pon Yaya Fully BF , so tak terasa sgt perbelanjaan bulanan untuk die .

Tapi semangat nak berCD tu jadi kuat bila memikirkan chemicals yang ada dlm DD tu...Rasa kesian kat anak bila kecil2 lagi dh didedahkan dgn bahan2 kimia berbahaya.

setakat ini koleksi CD yaya baru ada 4 keping,hehehe...sikit je..

2 Coolababy( 1 bamboo, 1 mikrofleece)
1 babyland
1 autumz minky

tengah duk usha Bamboolite n lunatots..hmm tunggu lepas raya la kalau ada rezeki lebih boleh rembat.

ditambah lagi dengan berat jisim yaya yang dh mencecah 12 kg, terpaksa la cari CD yang boleh adjust sampai size XL (boleh pakai lama sikit)

ke4-4 CD yang ada sekarang ni muat-muat aje.