CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Countdown

Daisypath Anniversary tickers baby growth Lilypie First Birthday tickers

Tuesday, September 21, 2010

mercun pop-pop

SELAMAT HARI RAYA SEMUA..

kalau dah nama nya hari raya memang tak sah kalau takde mercun n bunga api kan.
damdamdum bunyi mercun sana-sini. terkejut cik Ya kite sampai tersentak badan die tiap kali dengar bunyi letupan mercun yang kuat.
alkisahnye, cik ya kite ni minat main mercun pop-pop(mercun bawang).
yang kelakarnye, sambil baling mercun sambil jerit. jeritan cik Ya tu lebih kuat dari bunyi mercun pop-pop.

Citer mengenai Perkembangan cik Ya yang berumur 1 tahun 3 bulan pulak, Gigi dh ada lapan batang. berat 12 kg, tinggi tak tau . kasut yang muat dipakai ada 3 pasang. tapi yang die paling suka selipar crocs tu. Malangnye dh hilang sebelah...hehehe. nanti ummi beli baru ye...

berita baiknya, Cik Ya dah lama tak kena serangan lelah..dh lama kami tak pi kelinik sedut gas.harap2 nye dh sembuh la. Follow-up Hospital Putrajaya pun dh tak payah pegi.


rasanya Hujung minggu ni nak kena buat Strip wash pada CDs sebab nampak dh tak berapa telap air dan ada bau 'harum' bila dihidu dari jarak dekat. Ye la, ada 4 keping je duk ulang pakai hat tu.
basuh-jemur-pakai-basuh-jemur-pakai.
search2 kat internet cara2 strip wash yang paling mudah dan cepat. last-last jumpa kat website http://www.mummysreviews.com/2010/09/07/how-to-strip-wash-cloth-diapers/

ni copy-paste dari website tu:

Strip Wash : Use Dishwashing Liquid Detergent

  1. Start with clean diapers (i.e. already washed and dried diapers)
  2. Fill a pail halfway with warm/hot water (turn the shower tap to the hottest mode). Or add warm/hot water from a flask into the pail. (Recommended water temperature: at least 40 degree Celsius)
  3. Add a few squirts of dishwashing detergent (I use Pigeon Bottle Nipple & Vegetable Liquid Cleanser, shown in the picture above). Agitate.
  4. Place cloth diaper with build-up issue into the pail
  5. Wash the layer which is supposed to touch baby’s bums by rubbing fabric against fabric. Rub REALLY hard. (But DO NOT use a scrub.)
  6. For pocket diaper: turn it inside out and rub the inner layer too.
  7. Rinse at least 3 times until no more soap bubbles are present
  8. Throw the handwashed diapers into the washing machine for 1 more rinse. Spin dry. Hang dry.

Rasanya ni strip wash menggunakan detergent yang paling ringkas (tak guna cuka selepas cuci dengan detergent). Weekend boleh la try :)))

No comments: