CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Countdown

Daisypath Anniversary tickers baby growth Lilypie First Birthday tickers

Wednesday, September 29, 2010

16 months

Try To Beat The Milestones For 12 - 18 Month Olds

Current age: 16 months


Standing

  • Baby holds onto furniture

  • But can get into standing position from sitting

  • Walking when baby's hand is held is easy

  • and eventually develops into walking aloneone of the great achievements! And great day to remember!

  • At this stage Baby starts pushing and pulling toys

  • and even starts climbing onto and over objects.

Dah boleh jalan,panjat sofa turun sofa, sibuk nak naik tangga tapi tak dapat

kebenaran.



Hands

  • Baby starts scribblingbut grips with thumb and forefingers.

Checked.semua die nak cubit dengan tangan including nasik.

Toys

  • Baby definitely plays much more constructively

Checked

  • and can puts toys in and take them out of containers

Bukan setakat toys, baju dalam bakul dan ape2 saje lah


  • Starts turning pages of book

    Buku tu dh koyak dah pun

  • Alsobuilds 2 - 4 block towers

Yang ni belum test...kene cari blocks dulu la.

Speech
  • An important stage is where Baby consistently uses 5 - 7 words

  • while still imitating single words

  • and 2 word sentences

        Ciper=selipar

      nak

nanak = tak nak

nek= naik(tangga lah tu)


Other


  • Baby starts following simple commands


boleh faham bila suruh duduk,meh sini, jom mandi, jom jalan-jalan
kat luar.

  • And recognizes pictures and some body parts

dah kenal gambar die sendiri, angkat baju tunjuk perut bila tanya mana
perut


  • As well as drinks from cup


boleh minum dengan cawan tapi tak boleh pegang sendiri.belum boleh
kontrol dengan baik,abis tumpah air secawan


  • and can sit on a toilet

boleh ke? Tak ke terjerlus dalam lubang toilet tu nanti.

2 comments:

inaks said...

waa..yaya dah sgt pandai...ank buah aku lom dpt jaln sendiri pun..kene pegang tangan org...ckp leh la seketul dua......

Raudhah anje said...

takpe ina...setiap baby lain2 developement die...ada yang cepat, ade yang lambat.kadang2 siap skip lagi.janji die boleh buat bende average macam baby lain dh kira ok.