CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Countdown

Daisypath Anniversary tickers baby growth Lilypie First Birthday tickers

Friday, January 21, 2011

production low

Lately rasa sedih sebab production semakin lama semakin kurang.yang paling ketara ialah waktu my best friend nak datang. Selalunya seminggu sebelum best friend datang dah start production kurang. Try search kat internet tentang perkara ni. Memang ada yang mengaitkan kedatangan haid akan menyebabkan kekurangan kuantiti susu ibu. Orang perempuan ni tak boleh dipisahkan Hormon Imbalance lah katakan.

eiii teruk la macam ni...Mujurlah ada stok2 lama boleh cover untuk waktu2 macam ni. Tapi stok lama pun dah semakin susut.

Yang menjadi kemusykilannya, My best friend ni dah datang tiap-tiap bulan semenjak lepas pantang.Kenapa baru 2 bulan ni je kedatangan best friend menjejaskan production ku. uwaaaaa...tak suka la macam ni. Ada sekali tu yaya siap goyang-goyang tangan gaya 'dah habis' tanda susu takde waktu susukan die. Harap2 keadaan akan kembalii normal semula lepas ni...


Satu lagi masalah. Macam mana nak ajar yaya rasa kenyang bila minum susu lain selain susu ibu. Biasa nya walaupun yaya minum freshmilk habis secawan, tak sampai 10 minit dah mintak susu ibu. Formula milk lagi la, jangan harap yaya nak minum. Try jugak bagi susu formula (dapat sample masa pegi baby fair kat mid valley), rasa sikit terus tolak tak nak minum langsung.
Ada lagi beberapa bulan untuk biasakan Yaya dengan susu baru sebelum stop breastfeeding.

Friday, January 14, 2011

nak yang ni...

Hajat dihati sebenarnya nak belikan yaya kereta little tikes.Seach punya search dekat internet
( ingat nak beli yang 2nd hand je,sebab bukan pakai lama pun) , banyak yang dah sold out ...tension je! Yang saya berkenan semua dah sold out.Benci lah.

Tapi ternampak pulak mainan ni...leapfrog-leapster2. MENARIK. ala-ala PSP gitu tapi ada unsur learning. Yang gambar kat bawah ni model baru dijual dengan harga RM 350++. ada model yang lama sikit(kaler kelabu) harga murah sikit dalam RM 180. Nak tambah game boleh download kat internet. Demo dan info pasal permainan ni ada kat sini








::Siapa yang nak main ni...mak ke anak?::

Friday, January 7, 2011

nak jugak.....

Dah seminggu masuk tahun 2011 dan rata-rata dah tulih azam tahun baru, saya pun nak jugak la menyibuk berazam tahun ni. Walaupun tiada siapa yang heran nak tahu kan.

Yang pertama: Since we are buying a new home at P11, putrajaya, (loan dari bank yang offer interest rate paling murah pun dah approved) Dah tentulah azam saya untuk meng'deco' rumah saya cantik2 walaupun saya tahu saya tak kreatif. Kena menuntut dari majalah-majalah hiasan rumah la nampaknya.

Yang kedua: Baby yang ada tak lama nak jadi big gurl dah, mungkin boleh stop ambil Noriday. Itupun lepas baby yang sedia ada ni bercerai susu lah kan.

Yang ketiga: Nak rajin-rajin mengemas rumah

Yang keempat: Nak beli handbag baru...( en Hubby please take note)

Yang kelima: Nak pergi bercuti bersama keluarga. Tak dapat pergi jauh2, dekat pun takpe.

Cukup la 5 je...ini pun belum tentu semua tercapai memandangkan banyak nak pakai duit untuk monthly payment rumah.

Thursday, January 6, 2011

syukur atas nikmatNYA

Semalam dengar di radio muzik FM (frekuensi Radio tu je yg dapat kat kereta kecil ku) tentang info orang yang bertubuh kecil (aku ler tu). Mula- mula die cerita pasal manusia paling rendah di dunia. Tak ingat dah nama. Kemudian DJ tu masuk info kedua (masih lagi topik orang bertubuh kecil), orang yang bertubuh kecil selalu nampak awet muda. *bangga sekejap* Tetiba DJ tu sambung pulak

Orang yang bertubuh kecil dan langsing patut berSYUKUR atas nikmat yang diberikan kerana makan banyak pun badan tak naik2.

Terkedu sekejap...yela, aku juga patut bersyukur di atas kurniaanNya yang membuatkan tubuh kecilku tak naik2 walaupun makan banyak ( saya makan lebih banyak dari suami saya okeh). Entah ke mana la makanan-makanan tu semua pergi( ke loji kumbahan kot!Sorry Indah Water)

Berat tetap maintain dari zaman sebelum kawen sama je, takat tu la.tak turun tak naik.
Waktu mengandung naik la berat dalam 10 kg, lepas bersalin tinggal baki lagi 2 kg. Tak lama kemudian baki 2kg tu pun hilang mungkin sebab penat jaga baby dan breastfeeding.
Cuma tang perut je tak mau kempis, sebab tak pakai bengkung dan bertungku punya pasal almaklumlah bersalin Czer.
Beli slimming belt yang kat AVON tu, kempis jugak perut, tapi pakai seminggu je, tak lama perut pun naik semula..hahaha.orang malas macam tu la.
Hubby tegur perut buncit pun, saya bagi skema jawapan "biasa la orang dah mengandung mesti la ada tinggal kesan. mana boleh nak compare dengan masa sebelum mengandung" *bluwek*

Tuesday, January 4, 2011

toksah duk buat loqlaq

sempena musim sekolah baru bermula di campur dengan terbaca kat blog kawan yang terpaksa hantar anak ke tadika swasta sebab tadika prasekolah(kerajaan ) dah penuh, terdetik la di hati ni nak meng'google' pasal prasekolah kat area putrajaya. Kes tak larat nak bayar yuran pendaftaran mahal2 kat tadika swasta ie: smart reader,CIC dan yang sewaktu dengannya. Sangat la beria makcik nih...anak belum masuk 2 tahun dah risau pasal prasekolah.

Selalu yang saya nampak iklan2 adalah tadika swasta, even round2 kat area putrajaya ni pun banyak nampak yang swasta je... Rupa-rupanya baru la tahu, prasekolah tu ada di setiap sekolah rendah dalam 2-3 kelas dan ada yang lebih dari itu. Tabika kemas pun ada beberapa buah kat presint 9.


1. SK Putrajaya Presint 8 (1) = 3 kelas
2. SK Putrajaya Presint 9 (1) = 2 kelas
3. SK Putrajaya Presint 8 (2) = 4 kelas
4. SK Putrajaya Presint 9 (2) = 3 kelas
5. SK Putrajaya Presint 11 (1) = 3 kelas
6. SK Putrajaya Presint 11 (3) = 3 kelas
7. SK Putrajaya Presint 16 (1) = 3 kelas
8. SK Putrajaya Presint 16 (2) = 2 kelas
9. SK Putrajaya Presint 14 (1) = 2 kelas
sumber dari sini


Me prefer hantar anak ke tadika macam ni jer. tak perlu mahal2. belajar sama jugak kan. Mungkin ada extra sikit jika dibandingkan dengan tabika swasta, but it's not a big deal. Me dulu tadika pun tak habis, pegi setengah tahun je. Masuk darjah satu periksa still dapat no 1.(hahah takde kaitan)


Agak2 penuh tak tabika2 nih? kalau penuh nak kena berebut register awal lah kan.hehehe


Monday, January 3, 2011

tapecha-tapeche

Ummi: tapecha
Yaya: Tapeche
UMMI: Yaya o Yaya



YAYA: Ye ummi

UMMI: Kemaskan mainan yang bersepah tu



YAYA: Abah tolong kemas kan mainan saya ye...Saya nak makan karipap ni



Yaya:Tapecha-tapeche

Tu lah favourite word die sekarang ni...asyik duk ulang2 perkatan tu ntah berapa kali sehari. Mujurlah perkataan lain pun dah reti sebut walaupun masih pelat. Makan masih memilih, nak makan lauk je, nasik taknak. Nampak aje orang sorok nasik belakang lauk. Mesti die geleng2 tak nak bukak mulut. Tapi nasik arab kat restoran saba, cyberjaya tu nak pulak die makan. Yang pastinya, kalau duduk di rumah pengasuh sangat well behave, bila nampak ummi/abah sampai je mula la merengek.