CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Countdown

Daisypath Anniversary tickers baby growth Lilypie First Birthday tickers

Friday, January 21, 2011

production low

Lately rasa sedih sebab production semakin lama semakin kurang.yang paling ketara ialah waktu my best friend nak datang. Selalunya seminggu sebelum best friend datang dah start production kurang. Try search kat internet tentang perkara ni. Memang ada yang mengaitkan kedatangan haid akan menyebabkan kekurangan kuantiti susu ibu. Orang perempuan ni tak boleh dipisahkan Hormon Imbalance lah katakan.

eiii teruk la macam ni...Mujurlah ada stok2 lama boleh cover untuk waktu2 macam ni. Tapi stok lama pun dah semakin susut.

Yang menjadi kemusykilannya, My best friend ni dah datang tiap-tiap bulan semenjak lepas pantang.Kenapa baru 2 bulan ni je kedatangan best friend menjejaskan production ku. uwaaaaa...tak suka la macam ni. Ada sekali tu yaya siap goyang-goyang tangan gaya 'dah habis' tanda susu takde waktu susukan die. Harap2 keadaan akan kembalii normal semula lepas ni...


Satu lagi masalah. Macam mana nak ajar yaya rasa kenyang bila minum susu lain selain susu ibu. Biasa nya walaupun yaya minum freshmilk habis secawan, tak sampai 10 minit dah mintak susu ibu. Formula milk lagi la, jangan harap yaya nak minum. Try jugak bagi susu formula (dapat sample masa pegi baby fair kat mid valley), rasa sikit terus tolak tak nak minum langsung.
Ada lagi beberapa bulan untuk biasakan Yaya dengan susu baru sebelum stop breastfeeding.

5 comments:

fIzahjepp said...

huhu ala sedeynye dh kurang..byk2 doa n set kan boleh produce byk ek..mcm pngalaman jek aku ckp ni hehe

Raudhah anje said...

Tu la... Harap2 gitu la... Ala,tak lama lagi ada la pengalaman kan... Hihihi

Nrfadlh said...

usaha lagi. watlah pape petua bg increase production. dont give up. :)

Puan Capa said...

jelesnya.lama yaya bf..uwais kejap je.huhuhu

Raudhah anje said...

Nrfadlh: belum give up lagi...akan tetap teruskan sampai bb umor 2 tahun.

Capa: Rezeki yaya dapat minum susu ibu lama.