CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Countdown

Daisypath Anniversary tickers baby growth Lilypie First Birthday tickers

Friday, February 25, 2011

it's her first time

Baru-baru ni terasa nak makan japanese food pulak kan. so, hamba dengan rasa rendah hatinya ajak en suami makan di restoran Miyagi, Bangi yang terletak di sebelah hospital pakar Annur.
Yang ni kira Japanese restaurant yang paling dekat dengan putrajaya. Walaupun kat Alamanda ada Sushi king, tapi kami tak layan sebab rasanya tak sama macam kat jepun sana nun.
Interior kat Restoran Miyagi ni memang sebijik macam kat Jepun sebab furniture, aksesori pinggan mangkuk nya di bawak dari sana. Pelayan je yang bukan dari sana. Tau cakap irasyaimase je, tp bila tanya makanan dalam menu tak berapa mahir. Tukang masak pun bukan Japanese jugak. Tapi since rasa makanan dan menu sama macam di Jepun, kami layan je la.




Masuk2 dalam retoran ni, benda pertama yang cik Yaya nampak adalah maneki neko (patung kucing yang lambai2 tangan tu)...eoww cik yaya buat bunyi sambil tunjuk kat patung tu.

First time cik Yaya makan makanan Jepun. Pelik die tengok air kaler hijau (green tea)


Menu en suami: maguro don (isi ikan tuna mentah dengan nasi)
Menu puan isteri (tiada gambar): sanma shio yaki (ikan sanma bakar)
Bagi cik Yaya cuba maguro don. masuk mulut,kunyah2 sikit, keluarkan balik...hahaha, tak biasa makan lah tu. Memang nasi dalam maguro don tu rasanya lain sikit sebab dah digaul dengan cuka. Tak pe, tunggu menu Ummi pulak sampai.
Cuba pulak kasi cik Yaya nasi putih dan ikan bakar and she likes it. Yaya mana pernah tolak lauk ikan. It's her favourite.



Gambar atas ni adalah mochi ( tepung pulut yang disalut dengan kacang) . Kami tak order, mereka bagi as compliment kot.





Dari mula masuk kedai sampai nak keluar kedai tak duduk, berdiri je atas kerusi tu. Habis ditumpahkan air, jatuhkan tembikai potong bawah meja makan, dah nak keluar kedai menangis nak bawak keluar tembikai susu yang dah lunyai die pegang tu.




p/s: dalam dilema nak pegi ikut hubby outstation KK ke tak?

Wednesday, February 23, 2011

3 in 1

Ingat tak entry saya sebelum ini yang mengatakan production susu ibu saya semakin berkurangan.
And sadly perkara ini masih berterusan...dah cuba macam-macam tp body saya macam tak respon langsung.

Stok susu masih ada, tp simpan untuk kursus induksi yang bakal berlangsung selama 2 minggu yg tak tau lagi bila dan di mana nak buat.
Jadi currently dengan berat hati TERPAKSA bagi cik yaya susu formula dan fresh milk untuk top-up susu ibu. Musnahlah cita-cita aku nak susukan yaya dengan susu ibu sahaja sampai umur dia 2 tahun.AKU Kecewa...

Waktu siang di rumah pengasuh Yaya dibekalkan dengan EBM dan Susu formula Dumex dupro.
Waktu malam kat rumah akan kasi cik yaya minum freshmilk supaya beliau dapat tidur lebih lena kerana perut kenyang. NAk harapkan susu ibu memang tak dapek den nak nolong...buat penat cik yaya hisap je, yang keluar hanyalah setitis dua.

Sebenarnya cadangan awal nak bagi yaya susu kambing( susu kedua terbaik selepas susu ibu) sebagai ganti susu ibu. Tapi humangai mahalnyee rege satu tin susu kambing 900 g nak cecah RM 100. Alamat purse mak yang tak berapa nak tebal ni koyak rabaklah jawabnya. Ye lah, produk import lah katakan. Rasanya yang produk tempatan belum ada lagi.

cadangan kedua pulak, nak bagi Yaya freshmilk sahaja untuk gantikan susu ibu,(freshmilk is better than Formula milk yang mengandungi gula tu) tp kalau dibekalkan freshmilk ke rumah pengasuh, alamat jenuhlah saya nak supply stok susu. 1 kotak dah cecah RM 5 - 6. . . so, saya decide kat rumah je la yaya minum susu freshmilk ye sayang .

Maka Cik yaya sekarang minum 3 jenis susu: susu ibu, susu formula dan susu segar dari ladang.

Wednesday, February 16, 2011

Tonari no tottoro dan Mr bean


Sangat natsukashii movie anime Jepun "tonari no Tottoro" ni. First and last time tgk cite ni masa kat Ambang Asuhan Jepun tahun 2003. Sangat-sangat best+ comel cerita ini. Binatang gemok+ tembun tu nama die tottoro. Nak dijadikan cerita, Ada kotak gambar tottoro ni kat rumah, beta buat simpan barang2 khazanah masa belajar kat jepun dulu. Cik Yaya ternampak pulak kotak tu. Bukan main suka lagi die tgk gambar tottoro tu. Setiap kali nampak kotak tu mesti die tunjuk kat gambar tottoro tu sambil sengih2. Isk3x. Nak kena cari jugak la cerita tottoro ni kasi Yaya tengok (ummi die yang nak tengok sebenarnya..kuikuikui)


Erk...yang ni pulak hero kegemaran cik Yaya buat masa ini.....Sape yang tak kenal dengan mamat ni tak tau ler nak kata apa...
Bila cakap je "Mr bean dah nak start dah" terus diam, mata tumpu kat kaca TV. Bila mr bean dah start, panjat sofa duduk kat seat tetap die. Senyap je layan Mr. Bean.. Yaya oh Yaya awak menurun sape ni minat tengok Mr. Bean.