CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Countdown

Daisypath Anniversary tickers baby growth Lilypie First Birthday tickers

Wednesday, February 23, 2011

3 in 1

Ingat tak entry saya sebelum ini yang mengatakan production susu ibu saya semakin berkurangan.
And sadly perkara ini masih berterusan...dah cuba macam-macam tp body saya macam tak respon langsung.

Stok susu masih ada, tp simpan untuk kursus induksi yang bakal berlangsung selama 2 minggu yg tak tau lagi bila dan di mana nak buat.
Jadi currently dengan berat hati TERPAKSA bagi cik yaya susu formula dan fresh milk untuk top-up susu ibu. Musnahlah cita-cita aku nak susukan yaya dengan susu ibu sahaja sampai umur dia 2 tahun.AKU Kecewa...

Waktu siang di rumah pengasuh Yaya dibekalkan dengan EBM dan Susu formula Dumex dupro.
Waktu malam kat rumah akan kasi cik yaya minum freshmilk supaya beliau dapat tidur lebih lena kerana perut kenyang. NAk harapkan susu ibu memang tak dapek den nak nolong...buat penat cik yaya hisap je, yang keluar hanyalah setitis dua.

Sebenarnya cadangan awal nak bagi yaya susu kambing( susu kedua terbaik selepas susu ibu) sebagai ganti susu ibu. Tapi humangai mahalnyee rege satu tin susu kambing 900 g nak cecah RM 100. Alamat purse mak yang tak berapa nak tebal ni koyak rabaklah jawabnya. Ye lah, produk import lah katakan. Rasanya yang produk tempatan belum ada lagi.

cadangan kedua pulak, nak bagi Yaya freshmilk sahaja untuk gantikan susu ibu,(freshmilk is better than Formula milk yang mengandungi gula tu) tp kalau dibekalkan freshmilk ke rumah pengasuh, alamat jenuhlah saya nak supply stok susu. 1 kotak dah cecah RM 5 - 6. . . so, saya decide kat rumah je la yaya minum susu freshmilk ye sayang .

Maka Cik yaya sekarang minum 3 jenis susu: susu ibu, susu formula dan susu segar dari ladang.

2 comments:

Puan Capa said...

kira okeh lagi tu..dari uwais hanya 6 bulan..alhamdulillah.berjaya jgk susukan yaya dalam jangka masa yg lama..yaya faham.ummi dia kena keje... :)

Raudhah anje said...

capa:mmm, lama la jugak kalau nak compare dgn org lain. tp cian kat yaya...selalu kalau FM tu die minum sikit je, tak habis. tunggu sy balik keje baru die sibuk nak gayut.