CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Countdown

Daisypath Anniversary tickers baby growth Lilypie First Birthday tickers

Monday, April 18, 2011

2-3 hari ni yaya asyik kena marah je..
bukan apa, dh 2-2 degil keras kepala
si anak berdegil nak buat jugak apa yang die nak buat tu,
si ibu pulak berdegil tak nak kasi si anak buat apa yang die nak buat tu.
last2 dua-dua ngamuk
Hai miss P, bila awak nak datang ni...?
Kesian Yaya.

Wednesday, April 13, 2011

weaning off

Sedang mengodek2 topik kat susuibu.com tentang cara-cara untuk memberhentikan anak dari breastfeeding @ weeaning off breastfeeding. Seperti yang saya pernah mention di dalam entry sebelum ini, tak nak gunakan paksaan pada Yaya untuk stopkan dia dari breastfeed.
Biar guna cara halus supaya ibu dan anak tak rasa tension. Si ibu rasa bersalah pada anak, si anak pulak meraung-raung mintak disusukan. Tapi kalau cara halus tak jalan, terpaksa lah tabahkan hati guna cara kasar.huhuhu...

Baru ku tahu rupanya Susuibu.com ada buat kelas tentang weaning off. check tarikh bila next class on weaning off, huh bulan september baru ada. Untuk masa terdekat ni tiada. Banyak kelas BF preparation sahaja. Zannen daa. Baru bercadang nak heret en. hubby sekali bior die belajar jugak dan tahu apa yang perlu die buat untuk membantu.


Daripada artikel yang dimuatnaik dalam website susuibu.com tu antara kaedah untuk weaning off ialah mengurangkan bilangan penyusuan secara berperingkat.

What i do currently is, melengah-lengahkan waktu menyusu dalam erti kata lain, mengurangkan kekerapan menyusu. kalau dulu 1 jam- 1 jam setengah sekali (ni pun cik Yaya yang request) , now 3 jam sekali. Kadang-kadang bila die mintak nak susu, cuba alihkan perhatian die pada benda lain. Lupa la sekejap. kejap lagi ingat balik.

petua yang lain ialah "jangan pelawa dan jangan menolak". jangan offer anak untuk menyusu bila tengok die ralit duk main tak ingat susu. Tapi jangan pulak menolak bila die mintak untuk disusukan.

Selang selikan waktu menyusu dengan Formula Milk. Sekarang Yaya minum susu selain susu ibu dalam cawan, sedut pakai straw. Straw IKEA yang colorful tu, memang menarik. Kalau isi dalam botol susu memang tak nak langsung die minum. Susu kegemaran die adalah freshmilk, tapi masih boleh minum formula milk cuma lambat nak nunggu habiskan satu cawan. Kalau freshmilk tu laju je die minum.

will keep looking a few alternative on weaning off. Sesiapa ada advise boleh jugak beri pada saya budak baru belajar.

p/s: macam berminat pulak dengan susu anmum tanpa gula tu.

Thursday, April 7, 2011

bila pulak

Lately ramai dah kawan-kawan yang tanya
"yaya dh berapa tahun"
saya jawab
"dah nak masuk 2 tahun"
kawan sambung
"bila nak tambah lagi satu?"
atau
"ooo,bila nak dapat adik ?"
atau lebih ganas lagi
"eh, dah ada ek no 2?"
]sambil pegang perut saya
huhu
menci,menci.nampak sgt perut ku buncit sampai ada yang boleh buat assumption begitu.

No no no. belum lagi ye kawan-kawan.
YES, i've stop taking Noriday Last month but still on natural family planning.
Still not ready to get pregnant until Miss Yaya officially stop breastfeeding.
And there's another problem. Tak tahu macam mana nak buat Miss Yaya dengan sendirinya tak nak BF. Kalau boleh nak die sendiri yang willing to stop BF, tak perlu gunakan kekerasan hati.
Sedang cari2 lagi info macam mana taktik nak buatkan anak taknak nyonyot B lagi.

Di tambah pulak dengan kesihatan en suami yang tak berapa baik, lagi la rasa belum mau pregnant lagi.

Kalau dah ada nanti, insya Allah saya akan hebahkan di semua channel hebahan yang ada.
Ceh,Macam ada orang kisah je.


Seronok dengar beberapa orang kawan yang sedang tambah ahli keluarga.
Semoga selamat melahirkan cahaya mata yang dinanti-nanti :)

Wednesday, April 6, 2011

kalau dh namanya perempuan

fuhhh....rasa dah lama sangat tak update blog. Bukan setakat tak update, belog kawan-kawan pun dah lama tak bukak. Bukan sengaja tak mau bukak, tapi teramatlah sibuknya, dari awal bulan 3 haritu pegi kursus induksi selama 2 minggu. Alhamdulillah dh lepas jawab periksa. Resultnye belum lagi diketahui. Harap-harap luluslah hendaknya. Balik je dari induksi, meeting sana, meeting sini, masuk lab lagi selama seminggu. baru ni lah nak relax sikit...tu pon esok tak tau lagi nak kena sambung lab ke tak...ishhh dh nak termuntah tak dengan lab ni. lab yang dimaksudkan tu bukanlah makmal, tapi lebih kepada macam workgroup utk siapkan 1 task yang sangat penting kepada negara...huhuhu...ye ye je kau ni raudhah oiii...ni lah susahnya kalau tak ada boss..boss ooo boss cepat la datang. Pengajarannya, jangan suka ngutuk boss, tengok bila die tak ada kan dh susah asyik kena masuk meeting memanjang.


Hamboi, panjang nyer intro. hehehe

Kalau dh namanya perempuan, tentulah tidak boleh dipisahkan dengan mekap kan. Kalau tak sampai pakai eyeshadow, blusher, eye liner pun paling tidak compact powder mesti pakai.
Tidak terkecualilah jugak dengan anak dara saya si cantik manis Alya Maisarah.

Pantang nampak orang mekap, tidak kira orang itu ummi die ke, grandma die ke, mak sedara die ke, cepat je die hulur muka nak suruh dimekapkan jugak. hish, muka awak dh comel halus mulus nak mekap buat apa lagi adikk oiii.. Lipstik ummi dh berapa batang dh jadi korban. lipstik baru beli pulak tu. Kalau nampak gambar perempuan pakai lipstik tebal, merah dalam majalah "tik,tik" die kata...beg mekap ummi perlu disorok dari pengetahuan budak ni. Kalau jumpa memang lah satu-satu dikelebeknya.


memang naturally orang perempuan begitukah??