CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Countdown

Daisypath Anniversary tickers baby growth Lilypie First Birthday tickers

Wednesday, April 13, 2011

weaning off

Sedang mengodek2 topik kat susuibu.com tentang cara-cara untuk memberhentikan anak dari breastfeeding @ weeaning off breastfeeding. Seperti yang saya pernah mention di dalam entry sebelum ini, tak nak gunakan paksaan pada Yaya untuk stopkan dia dari breastfeed.
Biar guna cara halus supaya ibu dan anak tak rasa tension. Si ibu rasa bersalah pada anak, si anak pulak meraung-raung mintak disusukan. Tapi kalau cara halus tak jalan, terpaksa lah tabahkan hati guna cara kasar.huhuhu...

Baru ku tahu rupanya Susuibu.com ada buat kelas tentang weaning off. check tarikh bila next class on weaning off, huh bulan september baru ada. Untuk masa terdekat ni tiada. Banyak kelas BF preparation sahaja. Zannen daa. Baru bercadang nak heret en. hubby sekali bior die belajar jugak dan tahu apa yang perlu die buat untuk membantu.


Daripada artikel yang dimuatnaik dalam website susuibu.com tu antara kaedah untuk weaning off ialah mengurangkan bilangan penyusuan secara berperingkat.

What i do currently is, melengah-lengahkan waktu menyusu dalam erti kata lain, mengurangkan kekerapan menyusu. kalau dulu 1 jam- 1 jam setengah sekali (ni pun cik Yaya yang request) , now 3 jam sekali. Kadang-kadang bila die mintak nak susu, cuba alihkan perhatian die pada benda lain. Lupa la sekejap. kejap lagi ingat balik.

petua yang lain ialah "jangan pelawa dan jangan menolak". jangan offer anak untuk menyusu bila tengok die ralit duk main tak ingat susu. Tapi jangan pulak menolak bila die mintak untuk disusukan.

Selang selikan waktu menyusu dengan Formula Milk. Sekarang Yaya minum susu selain susu ibu dalam cawan, sedut pakai straw. Straw IKEA yang colorful tu, memang menarik. Kalau isi dalam botol susu memang tak nak langsung die minum. Susu kegemaran die adalah freshmilk, tapi masih boleh minum formula milk cuma lambat nak nunggu habiskan satu cawan. Kalau freshmilk tu laju je die minum.

will keep looking a few alternative on weaning off. Sesiapa ada advise boleh jugak beri pada saya budak baru belajar.

p/s: macam berminat pulak dengan susu anmum tanpa gula tu.

No comments: