CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Countdown

Daisypath Anniversary tickers baby growth Lilypie First Birthday tickers

Monday, May 23, 2011

just not yet

hmmm...Just found this article on duniasusuibu.com tentang cara2 untuk weaning off...

Memberhentikan penyusuan ibu boleh dilakukan secara perlahan-lahan.

  1. Beritahu anak bahawa dia ‘sudah besar’ dan boleh mula kurang menyusu
  2. Kurangkan sesi penyusuan sebaliknya gantikan dengan makanan pejal yang lebih mengenyangkan
  3. Habiskan stok susu (iaitu EBM) di dalam simpanan
  4. Tawarkan hanya direct feeding terutama pada waktu malam (proses menghentikan penyusuan malam adalah yang paling sukar!)
  5. Tawarkan susu ibu hanya apabila anak minta
  6. Tidak perlu memaksa anak minum susu formula sebagai ganti susu ibu. Jika anak tidak mahu tawarkan apa saja minuman yang berkhasiat seperti susu segar, minuman koko atau malt, fresh juice dan lain-lain
  7. Kekalkan hubungan akrab dengan anak seperti mendakap dan bermesra dengannya pada bila-bila masa
dan sangat bersetuju dengan point yang ke-4....Untuk waktu siang telah berjaya memujuk Yaya minum susu formula ( Nak bagi freshmilk tapi susah nak dapat bekalan freshmilk yang kualitinya dijaga dengan baik kat kawasan tempat tinggal saya) . Cuma waktu malam, aduyai susahnye. waktu nak tidur tu boleh lagi pujuk2 suruh Yaya tidur sendiri. Tapi waktu Yaya bangun malam tu yang susah. Tak bagi kang melalak tengah malam buta.

Tak pe la Yaya. Ummi tau memang susah Yaya nak terima perubahan ni.Kite cuba pelan-pelan ye sayang.

P/s: Tak mahu buat tandem nursing

Thursday, May 19, 2011

hati-hati

Melalui statistik pengunjung belog saya ini, saya dapati keyword yang paling famous sekali adalah milk booster. Ye saya akui memang saya ada ambil milk booster iaitu PIL Asi kemudiannya fenugreek dan multivitamin untuk meningkatkan produktiviti susu ibu suatu ketika dulu. Tetapi perlu dingatkan kepada ibu2 yang sedang dan akan menyusui anak, jangan kerana terlalu ghairah nak tingkatkan production susu ibu sampai asal ada dengar bende yang boleh tambah susu korang ambil.

Terutamanya ubat-ubatan atau herba. Herba walaupun baik untuk kesihatan dan dah digunakan turun temurun sejak zaman tok nenek moyang kita, tetap ada kesan sampingan. Sama jugak dengan ubat-ubatan moden. Kalau diambil dengan dos yang banyak tentu akan beri kesan pada sistem tubuh kita. Tak payah cerita ubat-ubatan la, even makanan yang kita makan setiap hari pun kalau diambil terlalu banyak pasti akan beri kesan buruk pada tubuh.

Walaupun saya ada ambil pil herba, tapi saya tak makan ikut saranan si pembuat produk itu. Contohnya pil asi, ikut arahan kena makan 3 kali sehari tapi saya makan 1 kali sehari. Kesan penambahan penghasilan susu tetap ada. Mungkin kalau makan ikut aturan lagi banyak la kot.

Tapi pada saya, herba dan ubatan tak memberi kesan yang sangat besar kepada saya dalam penyusuan susu ibu.

Yang penting ibu-ibu yang menyusui anak kena makan on time pagi, tengah hari, petang malam, supper. Dan minum air kosong banyak-banyak. Yang bekerja dan mengepam susu di tempat kerja, pastikan patuh jadual mengepam.

Elakkan stresss kerana stress memberi kesan yang besar pada penghasilan susu. Hormon imbalance pun turut menjadi salah satu sebab susu berkurangan. Ada yang mengaitkan kedatangan Miss P dengan production susu.

Kadang-kadang, bende yang berkesan untuk orang lain tak semestinya beri kesan yang sama pada kita.


OK peeps,caucincau

Wednesday, May 11, 2011

mari membuang masa

Salah satu favourite hobi saya yang membuang masa adalah menonton drama. Walaupun tak berkesempatan nak menonton drama TV3 pukul 3-5 petang tu, atau apa saja drama yang tayang kat TV tu sebab nak tengok TV kena berebut dengan Cik Yaya. Selagi die tak menang pilih channel kesukaan die ( Playhouse or Disney ) selagi tu la menjerit 'Ci Bin' (Mr. Bean) atau Yo (Pororo the Little penguin) atau 'Pin Pin' (Upin Ipin) . Tapi dengan kemajuan teknologi kini, saya mampu menonton drama kegemaran saya kat Youtube. Terima kasih jugak kepada orang yang rajin mengupload vidoe ke dalam Youtube.

Drama yang saya sedang follow sekarang adalah Desperate Housewives. Agak lama jugak dah follow cerita ni, since 2005 tak silap. Dah tengok dari season 1 episode 1 sampai Sekarang dah season 7. Walau pun begitu, saya bukan desperate housewife ye, tapi desperate to be housewife.









owh, dulu masa muda2 zaman belajar dulu saya follow cerita ni.




Download full drama dan burn dalam CD dari season 1 sampai 6 ke 7 macam tu. Watak yang paling saya suka dalam drama ni adalah Piper.

p/s: nama je tengok drama inggeris, english tak pandai2 jugak.

Monday, May 9, 2011

:(

Mulai hari ni saya dengan rasminya tidak lagi membawa gadget yang sangat banyak berjasa kepada saya selama ini, My avent breastpump. Dah bersara dari kegiatan mengepam buat sementara waktu ini... Susu pun dah makin kurang. Sekarang Yaya sedang menghabiskan stok-stok susu yang lama selang seli dengan susu formula.

Cerita bab formula ni, haih baru selesai satu masalah. Nak mencari formula yang diterima anak tekak anak pun susah jugak rupanya. Selama ni asyik minum susu ibu yang sangat tasty dengan macam-macam perisa. Tetiba kena minum susu yang berbau pelik dan rasa sama je tiap kali minum, tentu lah tak lalu si budak tu. Finally Yaya terima jugak proposal ummi n abah untuk diberi minum susu anmum essential. Mahal la sikit, tapi dah yang tu je die boleh minum sampai habis tanpa paksaan, Go on je lah. Tak pe la, Anmum boleh kumpul tab kat scoop susu tu then redeem barang (ayat nak sedapkan hati). Agaknye Masa mengandungkan yaya dulu minum susu anmum kot tu yang die dah biasa rasa susu anmum.

P/s: terpaksa berperang dengan Yaya setiap kali dia minta disusukan....Kesian Yaya.Maafkan Ummi eh, I'm doing this for our own good :(

Tuesday, May 3, 2011

Pondok-pondok

bestnye masa kecik-kecik dulu main tepi bendang, tangkap ikan dalam telaga, cabut pokok ubi tepi tali ayaq. Teringat lagi zaman sekolah dulu.

sekolah pertama saya tadika ABIM Assam Kumbang, Taiping. Umur masa ni 6 tahun.Pegi sekolah naik van. Selalu ponteng sekolah time ni sebab ikut abah outstation. Masa ni abah jaga nothern region (kedah, perlis, Penang). Zaman ni makam mahsuri and telaga air panas tu betul- betul tepi jalan je,kat sebelah ladang getah, sekarang dah jadi kompleks siap bangunan. Tak banyak bende sangat yang saya ingat sebab kecik sgt masa ni.

Sekolah Reandah pertama saya Sekolah Kebangsaan Bagan Serai. Kelas 1 Kuning. Sangat seronok zaman ni. Tak tau ape2 pun. Balik sekolah, makan nasik, pi main rumah kawan sampai embah panggil balik. Masa ni duduk ngn nenek . Darjah 2 pindah sekolah Kebangsaan Long Jaafar Kamunting Taiping Perak. Kat sini sampai darjah 6 . Best jugak sbb ramai kawan n ada yang still contact sampai sekarang. Masa ni rumah kat kampung Tersusun Bukit Jana. Pegi balik sekolah naik bas sekolah. Petang pegi sekolah agama dekat ngn surau dekat rumah. Kenal pulak dengan kawan2 sekolah lain Convent, Methodist. Balik sekolah agama pegi makan ais kepal tak pun ais kacang kat gerai tepi jalan Taman Desa Jana. On the way balik rumah lumba basikal dulu sebelum masing2 balik ke rumah.

Habis darjah 6, sambung sekolah menengah. Dapat offer Sekolah Raja Perempuan Taayah. Sekolah agama kerajaan negeri.Semua student perempuan je kat sini. Ada jugak offer kelas pendidikan khas dari sekolah2 lain, tp sebab Sekolah Taayah lagi baik, ke sana lah saya dihantar. 3 tahun je kat sini.Duk asrama penuh. Daripada fail bahasa Arab sampai lah score A bahasa Arab masa PMR. Masa ni family kat Kuching,Sarawak. So memang jarang abah datang melawat. Cuti sekolah balik rumah embah kat Bagan serai. Form 1 duduk dorm RPBC, form 2 & 3 dormm RBBD. Memang best lah kat sini sebab semua perempuan. Tak payah nak kontrol ayu or cun kat sini. Zaman ni ada Kakak angkat,adik angkat, adik sayang . Hehehe. Kelakar je. I ada 2 kakak angkat, adik angkat pun 2 jugak. Tp dh lost contact. Sedih. Habis PMR bertapa kat Kuching Sarawak. Result PMR pun tau melalui phone je. Dah bukak sekolah baru amik slip result.

Kembali ke sekolah Taayah untuk sebulan, then dapat offer MRSM Jasin Melaka. Kat sini sumer form 4& 5 je. Result PMR tak payah tanya. Semua 8A or 9A. Agak pressure sikit belajar kat sini. Pakai sistem pointer. Nasib lah maintain 3 pointer utk ke 4-4 semester. Yang tak best kat sini ialah , meja saya kat kelas asyik kena conteng je. Buku n stationary pun asyik hilang. Tu yang selalu ponteng kelas tu.

Disebabkan result SPM tak berapa memberangsangkan( tu la kau, banyak main), kena campak nun jauh ke utara kat matriks langkawi. Tepi pantai kolej die. Tough juga belajar kat matriks ni sebenarnya. Petang2 g jalan2 kat pantai release tension sambil beli mknn utk dinner. Tak sempat kenal ramai sgt orang kat sini sebab ada la lebih kurang sebulan kat sini JPA call suruh mendaftar di Ambang Asuhan Jepun, UM. Hikhikhik. Cakap kat embah, dapat g sambung belajar kat jepun. Embah marah. Buat apa nak pi jepun, depa tu jahat serang kita masa perang dulu. Hehehe. 2 tahun jugak la kat AAJ. Hari2 ada kuiz tulisan kanji(japanese character mcm tulisan cina). En hubby pun belajar kat sini jugak tp masa ni masing2 jual mahal tak nak kawan. Padahal duduk sebelah dalm kelas Laila sensei. Abis kelas petang, pegi midvalley. Hari minggu pegi midvalley. Dah hapal dh kedai apa kat midvalley tu . Owh, masa ni family dh pindah balik semenanjung. Sempat la adik yg bongsu tu lahir kat kuching.

Lepas dapat result Monbukagakusho (kena lulus exam ni utk further study ke Nippong) dapat penempatan di Iwate University. Memang saya nak belajar kat U ni sebab ada senior course yg saya amik.Chemical engineering. 4 tahun la kat Iwate ni. Dapat la merasa 4 musim, main ski , snowboard, makan sushi.Ex boyfriend saya pun belajar kat U yang sama. Die amik mekanikal engineering. Dah grad, balik msia bawak balik kereta sebijik dan seorang ex-boipren. Hihihi.

Kecik je dunia ni sebenarnya. Jauh mana pun kite pergi, Pusing-pusing jumpa balik kawan lama, junior sekolah lama, kawan opis saya rupanya kawan kepada kawan sekolah rendah saya.
Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone