CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Countdown

Daisypath Anniversary tickers baby growth Lilypie First Birthday tickers

Tuesday, May 3, 2011

Pondok-pondok

bestnye masa kecik-kecik dulu main tepi bendang, tangkap ikan dalam telaga, cabut pokok ubi tepi tali ayaq. Teringat lagi zaman sekolah dulu.

sekolah pertama saya tadika ABIM Assam Kumbang, Taiping. Umur masa ni 6 tahun.Pegi sekolah naik van. Selalu ponteng sekolah time ni sebab ikut abah outstation. Masa ni abah jaga nothern region (kedah, perlis, Penang). Zaman ni makam mahsuri and telaga air panas tu betul- betul tepi jalan je,kat sebelah ladang getah, sekarang dah jadi kompleks siap bangunan. Tak banyak bende sangat yang saya ingat sebab kecik sgt masa ni.

Sekolah Reandah pertama saya Sekolah Kebangsaan Bagan Serai. Kelas 1 Kuning. Sangat seronok zaman ni. Tak tau ape2 pun. Balik sekolah, makan nasik, pi main rumah kawan sampai embah panggil balik. Masa ni duduk ngn nenek . Darjah 2 pindah sekolah Kebangsaan Long Jaafar Kamunting Taiping Perak. Kat sini sampai darjah 6 . Best jugak sbb ramai kawan n ada yang still contact sampai sekarang. Masa ni rumah kat kampung Tersusun Bukit Jana. Pegi balik sekolah naik bas sekolah. Petang pegi sekolah agama dekat ngn surau dekat rumah. Kenal pulak dengan kawan2 sekolah lain Convent, Methodist. Balik sekolah agama pegi makan ais kepal tak pun ais kacang kat gerai tepi jalan Taman Desa Jana. On the way balik rumah lumba basikal dulu sebelum masing2 balik ke rumah.

Habis darjah 6, sambung sekolah menengah. Dapat offer Sekolah Raja Perempuan Taayah. Sekolah agama kerajaan negeri.Semua student perempuan je kat sini. Ada jugak offer kelas pendidikan khas dari sekolah2 lain, tp sebab Sekolah Taayah lagi baik, ke sana lah saya dihantar. 3 tahun je kat sini.Duk asrama penuh. Daripada fail bahasa Arab sampai lah score A bahasa Arab masa PMR. Masa ni family kat Kuching,Sarawak. So memang jarang abah datang melawat. Cuti sekolah balik rumah embah kat Bagan serai. Form 1 duduk dorm RPBC, form 2 & 3 dormm RBBD. Memang best lah kat sini sebab semua perempuan. Tak payah nak kontrol ayu or cun kat sini. Zaman ni ada Kakak angkat,adik angkat, adik sayang . Hehehe. Kelakar je. I ada 2 kakak angkat, adik angkat pun 2 jugak. Tp dh lost contact. Sedih. Habis PMR bertapa kat Kuching Sarawak. Result PMR pun tau melalui phone je. Dah bukak sekolah baru amik slip result.

Kembali ke sekolah Taayah untuk sebulan, then dapat offer MRSM Jasin Melaka. Kat sini sumer form 4& 5 je. Result PMR tak payah tanya. Semua 8A or 9A. Agak pressure sikit belajar kat sini. Pakai sistem pointer. Nasib lah maintain 3 pointer utk ke 4-4 semester. Yang tak best kat sini ialah , meja saya kat kelas asyik kena conteng je. Buku n stationary pun asyik hilang. Tu yang selalu ponteng kelas tu.

Disebabkan result SPM tak berapa memberangsangkan( tu la kau, banyak main), kena campak nun jauh ke utara kat matriks langkawi. Tepi pantai kolej die. Tough juga belajar kat matriks ni sebenarnya. Petang2 g jalan2 kat pantai release tension sambil beli mknn utk dinner. Tak sempat kenal ramai sgt orang kat sini sebab ada la lebih kurang sebulan kat sini JPA call suruh mendaftar di Ambang Asuhan Jepun, UM. Hikhikhik. Cakap kat embah, dapat g sambung belajar kat jepun. Embah marah. Buat apa nak pi jepun, depa tu jahat serang kita masa perang dulu. Hehehe. 2 tahun jugak la kat AAJ. Hari2 ada kuiz tulisan kanji(japanese character mcm tulisan cina). En hubby pun belajar kat sini jugak tp masa ni masing2 jual mahal tak nak kawan. Padahal duduk sebelah dalm kelas Laila sensei. Abis kelas petang, pegi midvalley. Hari minggu pegi midvalley. Dah hapal dh kedai apa kat midvalley tu . Owh, masa ni family dh pindah balik semenanjung. Sempat la adik yg bongsu tu lahir kat kuching.

Lepas dapat result Monbukagakusho (kena lulus exam ni utk further study ke Nippong) dapat penempatan di Iwate University. Memang saya nak belajar kat U ni sebab ada senior course yg saya amik.Chemical engineering. 4 tahun la kat Iwate ni. Dapat la merasa 4 musim, main ski , snowboard, makan sushi.Ex boyfriend saya pun belajar kat U yang sama. Die amik mekanikal engineering. Dah grad, balik msia bawak balik kereta sebijik dan seorang ex-boipren. Hihihi.

Kecik je dunia ni sebenarnya. Jauh mana pun kite pergi, Pusing-pusing jumpa balik kawan lama, junior sekolah lama, kawan opis saya rupanya kawan kepada kawan sekolah rendah saya.
Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

2 comments:

zeliabeegood said...

kawan sekolah hang adalah adik kepada adik ipar mak aku hahahhaha

Raudhah anje said...

wahhh...pening aku membacanya...hahaha...pastu ada bdk bhgn hang junior aku...