CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Countdown

Daisypath Anniversary tickers baby growth Lilypie First Birthday tickers

Wednesday, June 29, 2011

tak tau nak letak tajuk apa

Alhamdulillah , my sweetheart dah selamat pulang ke malaysia setelah 2 minggu berkursus di UK. Banyak betul ole-ole yang dibawa pulang untuk kami berdua. yang paling banyak sekali dapat ole-ole tentulah si Yaya...Tapi ummi punya walaupun kuantiti sedikit tapi nilainya lebih sikit...huhuhu kira fair and square lah kan...Barang branded kat sana sungguh murah dan berkualiti. Yang tak berapa branded pun still berkualiti jugak. Kalau Kat sini, harga mahal pun belum tentu ada kualiti....huh mencik

Walaupun baru 2 minggu berdua-duaan dengan Yaya, dah terasa agak stress. Bukannya apa, terasa sangat sukar bila nak pegi membeli barang keperluan or keluar berjalan-jalan menghilangkan keboringan di rumah. Even kat rumah pun, terpaksa memasak sambil dukung Yaya sambil mulut duk pesan 'tangan tu duk diam-diam jangan pegang apa-apa'. This curious lil munchkin ni semua benda die nak tengok, nak tahu. Ditambah pulak dengan jisim badan Yaya yang agak besar, rasa nak patah tangan dan pinggang dukung die. Mujur la Yaya tak demam or lelah sepanjang tempoh 2 minggu tu.Kalau tak, lagi haru dibuatnya..hurm,Macam mana la esok bila dah ada 2 anak...




Ummi, jom jalan-jalan



Ummi, dah bosan...jom pegi playground pulak.






Main-main kat playground dululah sementara tunggu abah sampai rumah.

Tocang di kepala tu, sampai je rumah terus bising suruh bukak. Actually masa kat playground lagi dah cakap nak bukak, tapi ummi pujuk suruh tunggu abah balik. Last-last tak sempat abah balik dah bukak.

pesanan penaja: Terima kasih hubby! Lepas ni bawak kami pegi jalan-jalan kat UK pulak k....

Monday, June 20, 2011

2nd

Dh masuk 2nd trimester...belum ada muntah2 or pening2 walau sekalipun...hmm, mungkin tak akan ada. Masa mengandungkan yaya dulu ada la jugak 1-2 kali teruwek...itupun rasanya sbb perut kosong banyak makan angin. Rasanya macam tak pregnant pun ada...makan sumer OK , bak kata orang tolak batu ngan kayu je...kadang -kadang je selera nk makan nasik tu tak berapa ada... Sindrom mulut ku rasa pahit pun tiada...Baby bump masih kecik lagi... Penat tu biasa la, semua orang yang pregnant penat lain macam dari biasa.


Agaknye pregnant kali ni sibuk melayan ragam Cik Yaya yang nk abiskan saki baki manja die tu sebelum adik keluar kot sampai tak sempat nak pay attention pada perkara lain. Seriously, kuat bebenor ragam Yaya ditambah pulak belum berhenti BF sepenuhnya....Dah la abahnye takde 2 minggu kursus ke luar negara...Nak pegi tido MIL rasa tak selesa la pulak. Eden tak boleh tinggal tilam vono eden lama2, mula la sakit belakang.


Rasa bersalah pun ada tak berapa beria-ia macam mengandungkan Yaya dulu..


Friday, June 17, 2011

...

Hari ini buat kesekian kalinya pergi check-up lagi di pusat rawatan mesra , seri kembangan. Baru bukak buku merah. usia kandungan lebih kurang 13 weeks. Alhamdulillah semuanya OK. Nampak tangan and kaki baby sedang develop. Dan CYST yang didetect masa scan last month pun dah tiada. Risau mak bila doktor cakap kalau cyst ni tak mengecut dan makin membesar kena operate untuk buang cyst itu. Pastu doktor sambung lagi, ' nanti dah masuk 7 bulan saya akan buat surat untuk rujuk ke hospital sebab awak operate first baby...' uhuhuhu bila ingat part nak deliver ni yang mak gerun ni...eiiii takuttt...normal ke operate ke dua-dua aku ngeri okeh.

Masih ingat lagi masa mula-mula dapat tau diri ini pregnant lagi, perkara pertama yang terdetik dalam kepala adalah ' boleh ke aku sayang baby ni macam aku sayang Yaya?' Insya Allah boleh kan..




Akhir kata, jom layan gambar Cik Yaya sedang solat tapi mata tengok ke TV. sejadah pun terbalik daaa





Bismillahirrahmanirrahim
.....
.....
AMINNNNN





Allahu Akbar

Thursday, June 9, 2011

D.U.A.

Semalam genap lah usia Yaya 2 tahun. Birthday party mungkin lambat sikit. Buat bersekali dengan sepupu Yaya, Izzah yang baru nak masuk 1 tahun dan bakal pindah ke rumah baru tak lama lagi...mungkin time kenduri masuk rumah boleh tumpang sekaki celebrate birthday Yaya & Izzah. Almaklumlah, semenjak ada isi dalam perut ni....kerap sangat diserang rasa malas dan letih. Rumah pun tak larat kemas, nak organize birthday party macam mana kan. Hadiah pun tunggu abah balik dari UK lah ye.

10 Cerita tentang tuan puteri yang baru 2 tahun jagung ni:

1. Sedang belajar bercakap, masih pelat-pelat lagi. Orang yg tak biasa, susah nk faham rasanya. Kat rumah tu potpetpotpet tanya tu tanya ni, tapi bila depan orang tak kenal malu-malu nak cakap.

2. dah boleh naik, turun tangga sendiri. Tapi bodyguard (aku ler tu) still follow belakang die takut jatuh.

3. Dah banyak bende yang die kenal...Gambar-gambar flash card banyak yg die boleh teka dengan betul...kadang-kadang ada konpius sikit helikopter dengan kapal terbang. Nampak kolam air/tasik/sungai, die cakap fish.

4. Hero kegemaran masih tak berubah...Mr. Bean. Siap ngigau bila tak dapat tgk Mr. Bean satu hari. kartun lain yang die minat adalah Pororo. Lain-lain tak layan

5. Dah tak setembam dulu. berat pun naik sikit-sikit je.

6. Rambut dh panjang tapi Ummi nak ikat tak bagi...Kalau orang lain ikatkan rambut die tak bising pulak.

7. Abah cakap Yaya hantu air. Memang kuat minum air, bagi air segelas kejap je die habiskan. Kalau order air kat kedai makan tu, makanan tak sampai lagi air dah habis die minum.

8. Tak suka pakai baju kat rumah, ish3x, menurun sape la ni ek?

9. Semua bende nak buat sendiri...pakai baju sendiri, pakai pampers sendiri, masuk kereta sendiri, buat susu sendiri, panjat jongkang jongket sendiri, siap marah kalau orang nk tolong buatkan. tapi kemas mainan tak nak pulak buat sendiri.

10. Last but not least,Bakal dapat adik tak lama lagi....wuwuwuwu...jgn jeles kalau adik sama birthday ngn ummi.

Wednesday, June 1, 2011

benarkah kanak-kanak selalu cakap jujur?

"Tikk miii"( cantik ummi)
kata seorang gadis kepada ibunya setiap kali melihat ibunya mencuba pakaian atau tudung yang baru dibeli sambil belek-belek depan cermin.


Mungkin juga maksud si gadis baju/tudung yang dipakai ibunya itu cantik tetapi bukannya ibu nampak cantik bila pakai baju/tudung itu.

amboi-amboi, bukan main manis lagi mulut awak ye. awak ingat awak puji ummi tu, ummi akan belikan awak lolipop setiap hari supaya mulut awak bertambah manis.
huh, jangan harap lah.