CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Countdown

Daisypath Anniversary tickers baby growth Lilypie First Birthday tickers

Thursday, August 25, 2011

SELAMAT HARI RAYA

Ada lagi 2 hari untuk bekerja sebelum aku mula bercuti raya....mood nak keje pun dah takde...
Kepada kawan-kawan yang akan travel jauh-jauh balik kampung, hati-hati di jalan raya...yang jadi penumpang tu, ingat-ingatkan jugak pada driver.

Kami tahun ni travel balik kelantan... bila mengenangkan tempoh masa yang akan diambil untuk sampai ke Kelantan, lemah je rasa. Jarak tak de la jauh sangat, tapi keadaan jalan yang tidak memuaskan tu lah yang buatkan masa perjalanan jadi lama. Yang tak bestnya bila travel ke pantai timur ni adalah jalan yang bengkang bengkok dan berlubang sana- sini...nak tidur nyenyak pun susah...kejap teleng ke kiri, kejap teleng ke kanan..belum campur gegaran-gegaran bila lalu atas jalan yang berlubang dan tak rata....Nak baca majalah or taip sms pun tak boleh sebab pening asyik terhuyung-hayang dalam kereta. Agak-agak esok bila Yaya dah besar sikit mesti die asyik tanya bila nak sampai macam ummi die masa first time balik Kelantan.

Anyway, nak ucapkan SELAMAT HARI RAYA PADA SEMUA...MAAF ZAHIR DAN BATIN.

Monday, August 22, 2011

3rd time

Last Friday adalah antenatal check-up kali yang ke-3....Saya check-up di klinik swasta ( malas nak menunggu giliran punya fasal) tapi bersalin di Hospital Kerajaan. Dah nama pun suami-isteri kerja gomen, maka tiada syarikat insurans yang nak tolong bayar bil hospital bersalin jika bersalinkan anak-anak kami di klinik/hospital swasta. Apa- apa pun servis di hospital kerajaan tetap memuaskan dan yang pasti kelengkapan di hospital kerajaan adalah yang paling lengkap. Siap 2-3 kali nurse datang rumah masa pantang untuk check baby dan ibu....

Berbalik kepada cerita check-up tadi, Check-up di klinik swasta tak sama macam di klinik kerajaan... Cuma ambil sampel air kencing, berat dan tekanan darah , then tunggu turn masuk jumpa doktor untuk scan bayi di dalam kandungan. Untuk kali ni pun masih prosedur yang sama. Tekanan darah dan sampel air kencing pun OK, Berat naik 1 kg...ayoyo, bulan puasa pun naik berat jugakkah...rasa macam tak makan banyak seperti hari biasa. Melalui ujian ultrasound , doktor beritahu semuanya ok. Jantung OK, Buah pinggang OK, tangan, kaki, kepala semuanya OK dan mengikut perkembangan yang sepatutnya. Alhamdulillah...Cuma muka tak dapat nak tengok sebab baby menghadap ke bawah.

Next month appointment untuk ambil darah dan scan 4D mungkin...owh, cucuk Tetanus pun belum.


Terus terang saya tak pernah minum air gula yang digembar-gemburkan sangat 'sedap' rasanya. ukur tinggi rahim dll pun saya tak paham ape... dengar orang duk cerita je. Walau apa pun perbezaannya (dah macam iklan), yang penting bayi yang dilahirkan sihat dan selamat... :))

Ada Sape-sape yang pernah ke kelas antenatal? Perlukah saya pergi kelas antenatal?

Thursday, August 18, 2011

tak lama lagi

Sedar-tak sedar dah lebih separuh bulan kita puasa....bulan yang menguji kesabaran dan keimanan umat Islam... dan kesabaran saya memang sangat teruji lah bulan puasa kali ni...Walaupun dah tak breastfeed my dotter, kena melayan ragam orang nak dapat adik pulak. Sabar je la..Ada jugak kawan-kawan yang baru melahirkan anak sebelum atau di awal bulan Ramadhan...Sabar lah ye kawan-kawan...telan air liur je lah tengok orang makan ketupat rendang.....hihihi jangan mare...

Tak lupa jugak kawan-kawan yang sedang sibuk membuat persiapan perkahwinan. Musim orang kawen akan bermula kembali setelah berehat seketika selama sebulan. Ye lah, masa ni la senang nak kumpul sanak-saudara untuk rombongan pengantin.Selamat menempuh alam perkahwinan yang indah tapi penuh cabaran..

lagu-lagu raya pun dah mula berkumandang kat corong radio...bukan setakat radio, corong-corong speaker opismateku pun dah mula berbunyi lagu raya. So, Macam mana persiapan raya kawan-kawan? Sofa raya? langsir raya ? lampu raya?Baju raya, kuih raya, kerepek raya confirm dah ready punya...tunggu nak rasmi pada hari raya je kan...Tapi kuih raya mesti ada yang dah rasmi dulu kan...konon nak rasa, tengok-tengok dah tinggal separuh bekas....terpaksa top-up pulak kuih raya. Tunggu hujung bulan ni eh, banyak nak lelong kuih raya tu....

Citer pasal raya ni yang paling happy tentulah budak-budak...masa ni la dapat bonus lebih....ada yang dah siap plan nak beli apa dengan duit raya yang terkumpul...Since yaya masih kecil belum reti nak ngidam apa-apa, duit raya Yaya yang terkumpul kami simpan dalam akaun Tabung Haji cik Yaya, untuk simpanan masa depan.

Persiapan raya kami tahun ni ala kadar aje. Macam tahun-tahun lepas jugak. Baju raya, kuih raya dan duit raya je. Dah jadi lumrah warga kota,minggu 1 st raya bukan ada di rumah pun, semua pakat balik kampung. Hai, Entah muat ke tak nak sarung baju kurung yang dah dibeli dan ditempah.
Kawan-kawan jemput la datang ke rumah ye. Inform dulu takut sampai-sampai tengok rumah macam tongkang pecah...hihihi

Monday, August 15, 2011

Alhamdulillah

Nampaknya kuasa miracle yang diharap-harapkan telah berlaku....kami dah boleh mohon cuti raya. Walaupun terpaksa bergilir-gilir ganti untuk jaga opis, tapi at least dapatla sambung cuti dengan weekend. Boleh la balik kampung lama sikit bagi yang kampung jauh-jauh....Baru la semangat sikit nak cuti raya. wiiiii...

Alhamdulillah lagi sekali sebab PM dah umum bonus separuh bulan gaji untuk kakitangan awam. (padahal orang lain dapat bonus berbulan-bulan punya gaji) Dah dapat dah pun bonusnya. walaupun separuh bulan, kira OK la daripada tak ada langsung.

Walaupun sedang berbadan dua, tetap cuba untuk puasa penuh tahun ini.... Walaupun Kadang-kadang tu, waktu petang je setat la pening kepala rasa nak muntah sebab dah masuk angin, cuba jugak bertahan sampai waktu berbuka. Little baby is active inside there...suka main futsal especially pagi-pagi waktu on the way nak pegi keje...jenuh tahan nak buang air kecil dalam kereta...


PS ILU: Tak perlu jual or agih-agihkan baju Yaya :P

Friday, August 12, 2011

pheww

minggu ini minggu yang memenatkan buat kami sekeluarga... sabtu dan ahad berada di Taiping kampung halaman ku. Agak kuciwa tak dapat makan cendol mamak yang sedap tu...Dari hari sampai Taiping hingga ke hari nak bertolak balik cari2 mamak jual cendol sedap tapi hampa...Ingat nak tapau bawak balik Putrajaya sebagai habuan berbuka puasa. Waktu malam pun tak dapat bersiar-siar mengisi perut kat bandar Taiping yang terkenal dengan makanan yang best dan MURAH kerana menemani cik Yaya yang dah penat mengantuk nak tidur.

Hari Isnin cuti rehat

Selasa masuk kerja.

Hari Rabu pulak bergegas pulang ke Kota bharu Kelantan untuk melawat datuk encik suami yang dilaporkan sakit di HUSM...Pagi-pagi lepas sahur terus siap-siap packing barang, angkat cik Yaya masuk kereta. Tak perlu dikejut, nanti bikin kecoh pulak pagi-pagi buta, Ummi die nak sambung tidur dalam kereta. Sampai di Kota Bharu dalam pukul 1 petang. Singgah di HUSM, then terus ke rumah atuk Tok Ayah di Kg. Belukar untuk merehatkan diri sambil tunggu waktu berbuka.

Hari kHamis, bertolak pulang ke Putrajaya. huh, punya la jauh travel minggu ni. Yaya pun sampai naik bosan duduk dalam kereta. Camner la nak balik raya nanti. Paling kesian en. driver la...kami yang bertindak sebagai penumpang ni boleh terlelap-lelap lagi dalam kereta.

Hari Jumaat masuk opis, setelkan kerja yang mana tertangguh.

Sabtu dan Ahad ini....tidur puas-puas.

Friday, August 5, 2011

adoiii

hari ni sampai ke pejabat lewat...si anak kecil pagi-pagi dh meragam... well, bukan baru pagi ni je meragam, malam semalam, kelmarin, kelmarin dulu, minggu lepas, bulan lepas, 2-3 bulan lepas lagi dh meragam. Ni mesti sebab nak dapat adik. Asyik nak berdukung , beriba je kat rumah. Abah die nak ambik tak nak pulak. Nak patah pinggang dukung yaya. Kalau kat rumah tu tak boleh nak bergerak ke mana. Dah pesan dah tak payah ikut, nak pegi dapur kejap je letak botol susu , alih-alih tengok yaya dah sampai dapur. Pastu mintak di dukung...memang menguji kesabaran...
Dah survey-survey, rupanya memang ragam si anak sulung macam tu masa ibu tengah pregnantkan adik no-2. Ada pulak yang cakap nanti dah nak dekat bersalin lagi teruk ragam si sulung...adoiiii...

Wednesday, August 3, 2011

ummi? Abah?

Yaya : Ummi? ummi? ( mata still pejam)

Ummi: ye, ummi ada sini (sambil tepuk badan yaya)

Yaya: Abah? abah?

Ummi: Abah ada kat sebelah ni

Yaya: (sambung tidur)

Itulah ungkapan yang selalu keluar dari mulut comel si yaya comel tiap kali terjaga dari tidur or bangun dari tidur. ye, ummi tau yaya sayang Ummi & Abah. Ummi n abah loves you too.

P/s ILU: sedih baca cerita kat forum susuibu.com topik cara atasi sifat marah pada anak...ada yg sampai pukul anak dgn benda. Harap saya dpt kawal emosi dan tak sampai buat macam tu. Insya Allah.

Tuesday, August 2, 2011

bukan monyet tapi monkey

alhamdulillah. Dah setel shopping baju raya kami sefamily walaupun cuti rayaku dibekukan disebabkan Akta 672 yang akan dikuatkuasa pada 1 september 2011. (menci,menci,menci) Sedang mengharapkan kuasa miracle yang dapat mengubah takdir kami sepejabat.

Hari pertama shopping raya (Sabtu), pukul 900 pagi dah keluar rumah lepas tinggal Cik Yaya kat rumah tok ma die. Sampai kat area jalan TAR dalam pukul 930 pagi. Panjang giler beratur kat simpang nak masuk Jalan TAR. Kebetulan gaji baru masuk dan minggu last sebelum mula puasa. Memang ramai la shopping raya. Nak dekat sejam la jugak nak sampai ke tempat parking yang jaraknya tak sampai 1 km... Pukul 10.30 pagi baru dpt parking kereta. Tujuan asal shopping raya nak beli baju gaun yaya dan baju melayu abah yaya dan seluar pregnant ummi...

Sampai-sampai depan pintu Sogo tu dah pelik, apa hal ada barisan depan Sogo nih? Pintu masuk satu je yang bukak, yang lain kunci.. Pastu nampak khemah untuk pendaftaran sogo card membership. Dengan yakinnya cakap kat hubby tak payah la register, bukan selalu nak shopping kat sogo pun. Kami pun beratur untuk masuk. First time masuk Sogo kena beratur. Tak tahu sebenarnya sale hari tu hanya untuk sogo card member dan maybankCreditcard. Mujur ada kredit card maybank...boleh la kami membolosi pintu masuk Sogo tu. ... Masuk-masuk dalam tengok, humangai, ramai giler orang. Nak naik escalator sekali lagi kena beratur. Memang tak tuju tempat lain dah, terus naik tingkat tempat barangan budak. Kebetulan maternity wear pun kat tingkat sama. Malas nak join orang ramai rebut-rebut kat longgokan baju-baju yang bertimbun-timbun. Ambik baju yang gantung-gantung dekat rak je. Dapat la sambar gaun cik yaya 2 helai , skirt dan jeans. Seluar pregnant pun dapat 2 helai.

Mujur tak bawak Yaya. Nak bergerak dalam Sogo tu pun susah kena berhimpit-himpit. Tengok orang borong baju berbakul-bakul. Tapi memang murah dan sale giler-giler...Seronok tengok suasana yang jarang-jarang dapat jumpa. Lepas bayar barang-barang terus keluar. Tak perlu nak round-round buang masa dalam Sogo lagi.

Tuju pulak ke jalan masjid india nak cari baju melayu abah yaya. Ada orang tu mengidam nak baju melayu jenama BAK ....2 jam kot round- round kat situ. 2-3 kali ulang masuk kedai yang sama. Last-last tak beli pun baju nyer. Ada kaler , tak de saiz, ada kaler ada saiz, material kain pulak tak berkenan... Orang yang nak pakai tu la tak berkenan, saya OK kan aje apa-apa yang die berkenan.

Alkisahnya, terlupa nak ambil baju kurung saya dan yaya yang ditempah dari tukang jahit #$%^&* sebelum ke masjid India tu. Lepas balik dari Masjid india baru pergi ambil baju tempahan.. sekali tengok-tengok, tukang jahit tu salah jahit baju saya dan yaya, habis rosak kain aku 6 meter. dah bising-bising kat tukang jahit tu, last-last die kata tak payah bayar upah jahit sebab die dah rosakkan kain. Mujur tak beli lagi baju melayu ikut warna tema kami tahun ni (warna X).

Sudahnya hari Isnin lagi sekali menapak ke Jalan MAsjid India, beli terus 3 pasang baju siap dengan warna tema lain (WArna Y) daripada apa yang telah didecide sebelum ini (Warna X) . Terpaksa tukar sebab susah nak cari baju yang ada 3-3 saiz ikut warna tema yang telah dipilih untuk tahun ini.. semua angkara tukang jahit, kalau tak elok-elok ja boleh beli sepasang baju melayu dah cukup, Ni dah kena tambah pulak baju kurung saya dan Yaya . RUGI TAU TAK....Eiiii gerammmmm



P/S ILU: Hari tu masa tengok TV ada keluar gambar monyet, Ummi cakap kat Yaya tu Monkey, Abah pulak cakap tu Monyet. Yaya balas, "bukan monyet, monkey la"