CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Countdown

Daisypath Anniversary tickers baby growth Lilypie First Birthday tickers

Monday, August 22, 2011

3rd time

Last Friday adalah antenatal check-up kali yang ke-3....Saya check-up di klinik swasta ( malas nak menunggu giliran punya fasal) tapi bersalin di Hospital Kerajaan. Dah nama pun suami-isteri kerja gomen, maka tiada syarikat insurans yang nak tolong bayar bil hospital bersalin jika bersalinkan anak-anak kami di klinik/hospital swasta. Apa- apa pun servis di hospital kerajaan tetap memuaskan dan yang pasti kelengkapan di hospital kerajaan adalah yang paling lengkap. Siap 2-3 kali nurse datang rumah masa pantang untuk check baby dan ibu....

Berbalik kepada cerita check-up tadi, Check-up di klinik swasta tak sama macam di klinik kerajaan... Cuma ambil sampel air kencing, berat dan tekanan darah , then tunggu turn masuk jumpa doktor untuk scan bayi di dalam kandungan. Untuk kali ni pun masih prosedur yang sama. Tekanan darah dan sampel air kencing pun OK, Berat naik 1 kg...ayoyo, bulan puasa pun naik berat jugakkah...rasa macam tak makan banyak seperti hari biasa. Melalui ujian ultrasound , doktor beritahu semuanya ok. Jantung OK, Buah pinggang OK, tangan, kaki, kepala semuanya OK dan mengikut perkembangan yang sepatutnya. Alhamdulillah...Cuma muka tak dapat nak tengok sebab baby menghadap ke bawah.

Next month appointment untuk ambil darah dan scan 4D mungkin...owh, cucuk Tetanus pun belum.


Terus terang saya tak pernah minum air gula yang digembar-gemburkan sangat 'sedap' rasanya. ukur tinggi rahim dll pun saya tak paham ape... dengar orang duk cerita je. Walau apa pun perbezaannya (dah macam iklan), yang penting bayi yang dilahirkan sihat dan selamat... :))

Ada Sape-sape yang pernah ke kelas antenatal? Perlukah saya pergi kelas antenatal?

No comments: