CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Countdown

Daisypath Anniversary tickers baby growth Lilypie First Birthday tickers

Friday, March 30, 2012

tanpa tajuk

Alhamdulillah....adik esya dah pun boleh meniarap pada 27 mac yang lalu....kalau ikutkan memang cepat sebab die baru masuk umur 3 bulan...tapi orang cakap biasa la...baby millenium, semua cepat banding dengan zaman dolu-dolu... Patutla asyik meragam dan berak-berak je 2-3 hari sebelum tu, nak tunjuk skill baru rupanya.

Nasib baik adik esya ni tak banyak ragam (belum lagi kottt). Menangis bila lapar, mengantuk or lampin basah. Yang terlebih ragam nye si kakak ni ha...manja yang amat...sampai nak minum susu pun suruh Ummi pegangkan botol... Sabar je la... Kadang-kadang tu dah malas nak layan, buat tak tahu je kat die...Ye la takkan asyik nak layan die je kan... Adik pun nak kan perhatian jugak, cuma tak reti nak request je... Macam- macam ragam la nak besar kan budak-budak ni...memang mencabar dan kena banyak sabar , doa mohon pada Dia agar dipermudahkan segala urusan....



Kini dah kembali mengangkut cooler bag dan pump turun temurun ke pejabat... Tak beli pump baru pun... Kali ni punya  hasil pun lebih kurang macam dulu jugak... Tak de lah meriah sangat, tapi cukup untuk esya minum dan buat stok dalam deep freezer... Harap- harap boleh susukan Esya sampai 2 tahun jugak.... Insya Allah....

Monday, March 26, 2012

adik beradik

Yaya @ 2 months old
Esya @ 2 months old.. muka se'pattern' je...hehehe

hisashiburi ni

Fuhh .... Lamanyer tk hapdate blog kesayangan ku...nama je bercuti, tapi malas betul nak update blog...tambah pulak blogger ni tak ipad friendly ( ke ipad yang tak blogger friendly )  makanya makin tak de mood lah nak menaip...Alhamdulillah anak-anak sihat belaka.


Si adik Iman semakin membesar macam kakak Yaya die jugak masa baby dulu. Hari ni pergi cucuk imunisasi adik Iman yang ke 3 bulan. Berat 6.4 kg. Masih belum dapat menandingi berat kakak Yaya masa umur 3 bulan dulu, 6.9 kg. Tak dinafikan, adik ni kurus sikit dari Yaya. Sekarang dah boleh mengiring, sedang practice meniarap... Dah pandai senyum dan ketawa sikit-sikit. Banyak mulut rasanya si adik ni sebab rajin sangat ajak orang bersembang. Pantang orang tegur meleret- leret la nanti layan die bersembang... Ramai yang cakap muka adik ni macam muka abah die...sampai balik ke kampung di kelantan pon ada tok sedara cakap macam muka abah die masa kecik. Pastu kaki tu bukan main lagi duk tendang-tendang. Seronok sangat kalu boleh mandi tu, tak pernah menangis time mandi...senyum je..




Si kakak Yaya pulak dah 2 tahun 9 bulan....manjanyer memang toksah cakap la...nama je kakak, tapi lagi manja mengalahkan adik. Yang bagusnya dia tak jealous dengan adik. Dan yaya very protective dengan adik , orang lain sape pun tak boleh pegang adik, mesti die mengamuk. Sampai tokma or mak-mak sedara pun tak boleh pegang adik...Ummi je boleh. Masih lagi dengan soalan kenapa, kenapa, kenapa die tu. Yang pening nya, die tanya kite jawab pastu die tanya balik jawapan kite tu. Macam bangau oh bangau dah. Contohnya,


Yaya; kenapa cat tu makan?
Ummi: sebab cat tu lapar
Yaya: kenapa cat tu lapar?
Ummi : sebab perut die kosong
Yaya: kenapa perut die kosong?
bla bla bla....
dan seterusnya sampai la die cakap ooooooooo , baru lah tamat satu sesi pertanyaan. 5 minit kemudian start pulak sesi pertanyaan yang lain...kadang tu nak tengok telenovela kat astro bella (cheewah)  pun tak senang duk melayan pertanyaan die tu...
Rancangan nak potty train kan si Yaya masa cuti bersalin hari tu baru berjaya 10 % . Nampak macam die belum bersedia. susah betul nak suruh die shee shee kat toilet..tak pe la pelan-pelan la..




Cuti bersalin 3 bulan kira lebih best (of course la kan) berbanding cuti 2 bulan dulu yang rasanya cukup-cukup je. especially orang yang dah caeser 2 kali macam saya...pertamanya, tempoh nak baik luka luar tu agak lambat berbanding masa yang anak first dulu. Ye la, dah bukak tempat sama je. keduanya, bila dah dua ni makin sibuk la kite walaupun tengah pantang ...kalau dulu duk belai baby sorang je, memang terlebih la waktu rehat masa pantang tu, tapi ni nak kena layan si kakak jugak kan. ketiganya, masuk umur dua bulan lebih baby dah mula ada waktu tidur yang tetap dan kurang berjaga malam.so tak de lah mengantuk sangat waktu siang.. kiranya cuti bersalin 3 bulan tu memang sangat OK lah nak banding cuti 2 bulan ( untuk orang yang tak bercadang nak beranak ramai)...kalau boleh berhenti keje terus lagi best sebenarnya....