CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Countdown

Daisypath Anniversary tickers baby growth Lilypie First Birthday tickers

Tuesday, September 3, 2013

FamiLy Trip 2013 ~ (last entry)

Sedar-tak sedar kita dah di penghujung bulan Syawal.....begitu cepat masa berlalu....Maaf lambat pulak tuan tanah update pasal trip Beijing , minggu ni agak sibuk dengan kerja-kerja di pejabat. Disamping itu , sibuk jugak menghadiri jemputan rumah terbuka sampai ada yang terpaksa ditolak....hihihi...perasan VVIP lah sangat.


Saya sambung entry Trip ke Beijing sebab ramai yang dah ternanti-nanti kannnnn....


Day 4 (Last day)


Hari ni hari yang dinanti-nanti oleh semua ahli trip kami. Sebab Miss Anita dah bagi harapan untuk bawa kami semua ke tempat shopping yang memang selalunya pelancong Malaysia akan pergi jika ke Beijing.
Maka semua orang dengan semangatnya berkumpul di lobi hotel. Sebelum memulakan lawatan kami, haruslah breakfast dulu....Breakfast hari ni ialah mee goreng  + spicy fries + roti putih+ jem stoberi + air.

Selepas selesai menjamu selera, Miss Anita bawa kami pergi melawat ke kedai kerajaan yang terakhir iaitu kedai kristal. Lepas dengar briefing , cuci mata di ruang jualan kristal.Ada barang hiasan rumah, jewelleries , sunglass, dan spek yang ada power tu.  Baru la saya tahu rupanya kristal tu datang daripada batuan yang berwarna warni dan digilap kasi berkilat . Barang-barang yang dijual di kedai ni lebih kurang je dengan yang ada di Malaysia....so tak jakun sangat lah....


Destinasi seterusnya adalah destinasi yang dinanti-natikan oleh ahli rombongan iaitu Silk Market. Sebelum berangkat ke Beijing lagi saya dah study dah tempat- tempat shopping yang fofular di Beijing. Menurut Miss Anita, Silk market ni dibina sekitar tahun 2008...hmmm tempat baru lah jugak kiranya....tapi tuan tanah lupa pulak nak amik gambar suasana dalam silk market. Sesampai di Silk market terus tuju ke tingkat yang ada jual mainan budak-budak sebab dah janji dengan cik Yaya masa kat Malaysia lagi, nak beli mainan di China. Silk market ni bertingkat-tingkat dan setiap tingkat tu telah dilabel mengikut barangan yang dijual. Ada Tingkat jual mainan budak, pakaian lelaki, pakaian perempuan, barang rumah ,souvenir, dll.  Lepas Yaya dah pilih mainan yang die berkenan, bermula lah sesi tawar-menawar. Biasanya peniaga kat sini akan letak harga tak masuk akal. Ada ke mainan budak die letak 350 yuan = RM175. Agak-agak la kan....Saya kata tak mau...so dia tanya berapa harga yang awak nak...Saya tekan kalkulator 30...no, no,no,,,die kata, die turun sikit harga...300 yuan. Tawar punya tawar...dapat la 60 yuan. Biasanya kalau kita tawar harga yang  tak masuk akal jugak, derang tak akan jual sebab rugi...Macam ada satu barang tu, sampai 4-5 kedai kitorang tawar harga yang sama, semua tak nak jual. Sudahnya, terpaksa la beli dengan harga lebih sedikit dari harga yang kitorang tawar tu. Tak dapat nak beli banyak sangat kat sini sebab masa yang diberi hanya 2 jam sahaja. Banyak Buang masa duk tawar menawar . Miss Anita Sampai kena buat announcement panggil semua orang naik bas untuk pergi makan tengahhari.


silk street



Lepas lunch kami sambung pulak misi membeli belah di Yashow market.
Yang ni nampak macam bangunan lama skit  dan kurang kemas macam silk street. Tingakt-tingkat pun lebih kurang macam di silk street, ada tingkat jual baju perempuan, tingkat jual baju lelaki, tingkat jual barang elektrik dan elektronik, dll.


 Sesampai je kat Yashow market, terus tuju ke tingkat yang barangan elektronik. Belikan powerbank kiriman kawan saya. Sebelum sampai di silk street lagi miss Anita dah pesan, kalau barangan elektronik macam handphone ke kamera better jangan beli sebab tak tahan lama. Tapi kalo battery ke powerbank tu boleh la. Tak ralat sangat kalo rosak pon.  Lepas beli powerbank, turun ke tingkat yang jual bedsheet, table cloth sumer tuh....ronda-ronda , tawar-tawar tak dapat. Last sekali terjumpa satu kedai ni. Tauke kedai tu yang panggil. "Mari, mari, Murah-murah."

Tauke kedai nama Sarah...Die kata dia Chinese muslim.


 Banyak sangat jual lapik meja,kerusi, sarung kotak tisu, sarung kusyen, table runner  yang sulam-sulam (embroidery)tu...Rambang mata den.Harga mengikut kesaratan sulaman. Lagi banyak sulam lagi mahal lah jawabnya. "Tengok dulu, Cantik, cantik " Kata si Sarah. Kat kedai ni saya borong cadar quilt...Kedai ni yang offer paling murah antara semua kedai. Jadi Kepada sesiapa yang nak beli lapik meja sulam-sulam  dan cadar quilt tu  boleh datang kedai ni...tauke boleh cakap melayu. Cumanya cadar quilt tak berapa banyak corak yang ada dikedai ni, lapik meja sulam-sulam memang penuh dalam kedai die.




Lepas shopping di Yashow, lepak kat luar tunggu orang lain sudah shopping...Nampak sebunjut plastik merah tu....Jneuh jugak nak bawak tu. Nasib baik ada cik abe tolong bawakan...Tambah pulak si Yaya demam duk melepek kat dalam stroller. Nampak tak beg hitam kat sebelah saya yang berisi beg-beg kecil warna wani. Tu penjual jalanan yang cuba melobi saya suruh beli barangan jualan dia. Kalau pandai tawar boleh dapat murah...Cuba je tanya harga tak masuk akal. Kalau tak nak beli geleng kepala sudah. Buat tak layan je. Lagi satu, Kalau dah tawar -menawar dengan peniaga, pastikan beli barang tu bila peniaga dah setuju dengan harga yang kita nak tu...kalau tak confirm kena marah....

Masa ni ramai ahli rombongan beli luggage tambahan untuk isi barang...Kami memang dah bawa 'beg beranak' siap-siap dari M'sia. So , tak payah beli beg baru. Pengalaman semasa pergi Langkawi diaplikasikan di Beijing pulak.Lepas selesai di Yashow market, kami dibawa pergi dinner dan dihantar ke lapangan terbang untuk penerbangan pulang.

Ada jugak jumpa sesuatu yang menarik di sini.




Toilet express lane, for urinating only kat dalam toilet perempuan. Tinggi pintu toilet ni separuh dari pintu toilet biasa. Bila berdiri boleh nampak separuh badan orang yang kat dalam toilet tu...Khas untuk kencing sahaja....Kalau nak memerut sila masuk toilet pintu penuh. Nampaknya bukan lelaki je boleh express kat urinal bowl tu, perempuan pon boleh la....hihihi...


Sekian sahaja entry saya yang tak seberapa... Ni pon ambil masa yang lama untuk disiapkan. Till next...Assalamualaikum

Thursday, August 29, 2013

entry promo [Summer Glitz]

Baru-baru ni sebagai salah satu preparation untuk travel jauh, tercari-cari jugak nursing blouse untuk memudahkan aktiviti breastfeed Esya dalam flight and atas bas. Maka dengan bantuan En. Google , Me telah terjumpa website ni Summer Glitz  . Rambang mata jugak lah tengok baju-baju nursing yang fashionable yet menutup aurat at affordable price. Bukan setakat baju nursing, baju maternity pon chomel-chomel fashion ala Korean Girl gitewww... Jadi sape-sape yang masih tercari-cari baju nursing yang cantik and comel, boleh lah berkunjung cuci mata and cuci duit dalam akaun kat website ni.


(Entry Beijing tak siap-siap lagi)

Thursday, August 22, 2013

family trip 2013 (sambungan lagi)

Day 3


Hari ni semua ahli rombongan excited selepas semalam dapat urut kaki free jadi hari ni semua orang berkobar-kobar nak panjat ke puncak the Great Wall . Ye, awal pagi lagi kami di bawa bersarapan di restoran untuk kumpul energy nak naik great wall...Sarapan untuk hari ni ialah nasi goreng cina , telur dadar, fries dan roti + jem strawberry. Lepas sarapan kami memulakan perjalanan yang ambil masa hampir 2 jam untuk sampai ke great wall...masing-masing ambil peluang recharge atas bas. dah la tak cukup tido semalam. Tour guide lepas bagi taklimat sikit  , bagi peluang kat kami merehatkan diri sementara nak sampai great wall.


Sampai great wall masing-masing dah teruja. Bukan senang nak dapat tengok benda paling ajaib di dunia. Saya sendiri pon rasa ajaib jugak macam mana orang zaman dulu boleh buat binaan kat atas bukit ditengah hutan yang panjangnya 6700 km. KM hokey bukan meter....berlingkar-lingkar je tembok besar China tu ikut puncak bukit...bukit tu turun, die turun, bukit tu naik die naik. Kami sekeluarga ambil peluang bergambar kat sini. Nak panjat sampai ke menara puncak tu memang surrender lah. Kalau ikut kan, Boleh je nak panjat, tapi sebab ada budak 2 orang tu, terpaksa la batalkan niat suci murni ku itu.

 Nampak tak menara kat bukit belakang kami tu, tu sebenarnya bersambung dengan tempat kami berdiri tu.

 Sape-sape yang larat boleh la panjat sampai ke puncak. NAik tangga je.

Sempat pulak si esya, yaya n tihah(sepupu) buat persembahan

Lepas lepak-lepak dan beli souvenir sikit kat great wall, kami pegi makan dan solat di restoran halal. besar kedai makannye, macam dewan makan. Tempat makan di tingkat 3. Lepas makan, shopping di tingkat bawah. Ada kedai jual lapik meja, kerusi, runner yang sulam-sulam tu. CAntik si penjualnya nama Amina, chinese muslim. Harga boleh tahan la.

KEDAI JED

Lepas bersantap, kami singgah pula di kedai menjual batu jed asli. MAsih kedai kerajaan. Orang China kan minat dengan batu jed ni. KAlau kita simpan emas, diorang simpan batu jed.Batu jed ni dianggap barang berharga dan jadi warisan turun temurun sesebuah keluarga . Selain itu, batu jed juga dikatakan boleh menjaga kesihatan si pemakainya sebab batu kan dari dalam tanah, so banyak kandungan mineral. Macam-macam produk yang dihasilkan dari batu jed. Ada perhiasan rumah, bantal, barang kemas. HArga bermacam-macam. Ada yang murah dalam ratusan ringgit, yang mahal boleh sampai puluh ribu ringgit. Saya TAk beli apa-apa pon kat sini sebab tau tak akan pakai.

Kedai Mutiara asli.

Lepas cuci mata kat kedai jed, kami cuci mata sekali lagi di kedai mutiara asli. Sebelum boleh cuci mata, kena dengar sesi penerangan dulu. Bla..bla..bla...Die ajar cara nak kenal mutiara asli atau tiruan. Mutiara asli bila digosok sesama sendiri akan menghasilkan debu/habuk mutiara tetapi butir mutiara tu tiada kesan calar kena gosok. Masih berkilat macam tak de apa-apa berlaku. Pastu , selain dijadikan barang perhiasan wanita, mutiara juga dijadikan krim muka dan serbuk mutiara yang boleh dimakan. Tapi saya macam takut je nak makan. Ada dapat sampel serbuk mutiara. Baik untuk kulit katanya. Tetiba masuk pula seorang lagi wanita ke dalam bilik kami dan memperkenalkan dirinya sebagai anak tauke kedai mutiara. Saya tak dengar semua penerangan sebab si esya dah menangis kat dalam bilik tu. dah bosan agaknya. So pergi round-round kat luar. Tak lama lepas tu dapat tau anak bos bagi cincin mutiara free. So pegi masuk balik bilik ambil cincin mutiara. pastu keluar balik ...hehehe...Lepas selesai sesi penerangan baru lah kami dibawa ke sebuah bilik yang mempamerkan barangan perhiasa mutiara seperti gelang, rantai , subang, keronsang. Anak tauke tu bagi special offer. HArga asal 2000 yuan tapi sebab die anak tauke, die kasi harga 300 yuan je...RAmai gak yang beli. Seperti biasa, saya tak beli apa-apa pon di sini. rantai +gelang + keronsang yang dibeli kat sabah pon tak pakai lagi.  LAma jugak la kitorang kat sini. keluar kedai dah gelap dah.


Secara jujurnya, pada pandangan saya, mutiara yang digunakan memang lah asli. Tetapi bahan yang lain yang digunakan untuk membuat gelang, cincin, rantai, keronsang tu kurang berkualiti. Terpulang la pada individu nak beli ke tak...

Lepas tu kami pergi makan dan Zzzzzz kat hotel....





Family trip 2013 (samb.)

Sambungan kepada cerita di entry sebelumnya.

kedai ubat tabib
Selepas selesai mencuci mata di kedai sutera, kami sekali lagi dibawa menaiki bas ke sebuah lagi kedai milik kerajaan China. Kedai kedua ialah pusat refleksologi dan ubat china. Sesampai di sana kami dikumpulkan di dalam satu bilik. Kemudian sebesen air panas yang diletak uncang rendaman kaki diletakkan dihadapan setiap orang dan diminta untuk merendam kaki di dalam besen tersebut selama 15 minit. Sesambil tunggu 15 minit tu habis, sesi penerangan mengenai kepentingan penjagaan kesihatan dan perubatan china dibuat.
Selepas cukup 15 minit, kaki kami dipicit oleh pekerja di tempat tu, sambil2 picit tu akan ada tabib yang kononnya dari Tibet akan memeriksa tapak tangan kita dan 'meneka' penyakit yang hinggap di tubuh kita. Macam saya tabib tu kata ada tekanan darah rendah. Ada betul la jugak sebab saya punya blood pressure memang rendah berbanding average, cuma belum masuk paras bahaya. Lepas tu dia teka pulak saya ada migrain, saya cakap tak ada. Pastu cubaan yang ketiga si tabib tu masih gagal meneka yang saya selalu sakit kepala. Pastu dia kata saya ada sinus. ermmm entahla betul ke tidak. Tapi disebabkan tekaan-tekaan die tu byk yg salah, tabib tersebut membuat kesimpulan tiada penyakit yang serius pada saya.
Tapi ada juga ahli rombongan kami yang agak berumur dikatakan mengidap macam-macam penyakit serius dan disuruh beli ubat yang dirumus khas untuk penyakit-penyakit yang disebutkan. Ubat-ubat yang dijual disitu aagaka mahal namun belum diketahui keberkesanan nya. Macam Suami saya disuruh beli ubat untuk penyakit angin  dengan harga 800 yuan = RM400. Tapi dinasihatkan jangan percaya sangat dengan helah derang tu. Kalau betul pon apa yang diteka tu, baik beli ubat dekat tabib Cina di Malaysia.

Kedai buluh

Lepas kena temberang di kedai tabib Cina, kami dibawa pula ke kedai yang menjual produk yang diperbuat daripada buluh (take).....MAcam persembahan silap mata pun ada. Sekali lagi kami di kumpulkan di dalam bilik untuk mendengar penerangan (promote) produk-produk yang dihasilkan daripada buluh.Promoter tu tunjuk lah buluh sebagai penyerap bau dalam peti ais, buluh buluh jadi agen pencuci, buluh dibuat jadi tuala dan tisu  pengelap, ada juga pakaian dalam dan t-shirt yang diperbuat daripada buluh. The main point yang cuba disampaikan oleh promoter disitu ialah, buluh ni bahan penyerap yang bagus dan material yang menyejukkan. Saya masih tak beli apa-apa di sini.

Acrobatic show
Lepas ke kedai buluh, skali lagi kami di bawa menaiki bas untuk menonton persembahan akrobatik. Semua sedia maklum, China memang terkenal dengan seni akrobatik. Memang mengagumkan . badan orang yang membuat persembahan tu sangat lah lembut macam tak de tulang. Dan mereka memang cekap lah tangkap bola dan barang-barang lain yang mereka baling.  Memang worth it lah tengok persembahan ni. (padahal tiket tak beli pon.)

Lepas habis tengok akrobatik show, kami pergi makan dan balik Zzzzz kat hotel. Habis satu hari yang memenatkan

(bersambung lagi daaaa)

Tuesday, August 20, 2013

family trip 2013

The 4 of us went to Beijing ,China from 13 - 17 August and it's our 2nd family trip for this year. the first family trip was on January where we went to K. Kinabalu. Fuhhhh...memang penat lah bila berjalan bawa 2 budak kecik. Nasib baik trip kali ni pegi ramai-ramai dengan MIL,FIL SIL, BIL, menjadikan total 15 orang (10 dewasa, 5 kanak-kanak/bayi). Itu belum campur family abang kepada MIL. Belas-belas orang jugak. JAdinya, dalan bas tu family kitorang je.


Mula-mula sekali sebenarnya ada orang offer pakej ground Beijing dengan harga RM44 untuk 4 hari 3 malam.Pakej termasuk penginapan, penagngkutan dan makan (halal) . Kami book pakej tu dulu kemudian baru cari tiket flight ke Beijing. Kebetulan ada MATTA fair di PWTC pada bulan MAc 2013, so pegi la survey2 tiket flight. Dapat la mem'book' tiket MAS dengan harga RM10XX bagi dewasa dan kanak-kanak atas 2 tahun dan RM56 bagi bayi bawah 2 tahun (si esya la tu) . so, Pakej ground dah dapat, tiket dah dapat, pasport dah buat, tunggu masa nak berangkat je lah.Owh, sebelum berangkat, kena la tukar duit dulu. matawang di sana ialah RMB=renminbi ataupun dipanggil jugak yuan. RM1 = 2 yuan lebih kurang.
Kami sekeluarga bawa duit  4000yuan. Better tukar siap-siap sebab disana susah nak tukar duit Malaysia. Ada jugak peniaga yang terima duit Malaysia tapi dengan nilai tukaran yang lebih mahal. Kad kredit boleh guna di kedai2 yang ada perkhidmatan tersebut sahaja.

Day 1:

Berangkat dari Malaysia ke Beijing,China  dengan menaiki pesawat MAS . penerbangan mengambil masa 7 jam lebih sebab pilot main pusing-pusing atas awan. Tak tahu kenapa delay. Masa yang sepatutnya ialah 6 jam lebih. Mujur anak-anak tak meragam sangat sebab dah pernah naik flight sebelum ni.Yaya sampai dah tahu duduk atas passenger seat terus pakai seat belt sendiri. Sampai di Beijing pun ambil masa lebih kurang 2 jam utk keluar dari airport.Keluar airport jumpa dengan tour guide kami, Miss Anita. Dia boleh berbahasa Melayu + indonesia tapi dia bukan muslim. Sampai di hotel terus tidur. Kami menginap di Jin Hui business international hotel. Hotel 3 bintang. Bilik OK lah, macam bilik hotel kat malaysia. Cuma staff tak reti berbahasa inggeris. International lah sangat.


Tour guide kami ,Miss Anita (tak reti nak rotate gambar)

Day 2

Awal pagi dah kena bangun bersiap-siap. Hari ni special sikit sebab sarapan dihantar ke bilik. makanan yang diberi ialah kobis goreng kicap, cucur macam kuih cakoi , dan kentang goreng tapi disalut rempah. kentang goreng je la yang boleh masuk dengan tekak ni. Nasib baik ada bawa bekalan dari malaysia iaitu bubur in the cup. rendam bubur dengan air panas dan bancuh kopi 3 in 1 takut kelaparan sebab hari ni nak pegi jalan-jalan.


Breakfast hari pertama.


Lepas sarap, kumpul di lobi untuk memulakan lawatan kami. Kami dibawa menaiki bas seperti dalam gambarajah di bawah:







Tempat lawatan pertama kami ialah Tiananmen Square dan forbidden city. Tiannanmen Square  ni macam Dataran Merdeka kita lah. tapi lagi luas.Orang tersangatlat ramai, tambah pulak masa kami pergi ni musim panas. Tak tumpu perhatian sangat sebab cuaca panas terik. Tiananmen Square dan forbidden city terletak di tengah-tengah bandar Beijing. Forbidden city pulak ialah kawasan istana lama zaman dinasti-dinasti, maharaja maharani China dulu. Sekarang dah tak ada sistem beraja kerana telah digulingkan sebab Maharaja dolu-dolu zalim.Nak tau ceritanya kenalah pergi ke Beijing sendiri. kehkehkeh

Tiananmen square (tak reti nk rotate gambar lagi)


 Forbidden city

Lepas melawat dua tempat ni, perut pon dah lapar lalu kami dibawa ke restoran untuk makan tengah hari. Makan di restoran halal. Menu adalah nasi putih + lauk ayam masak style Chinese + Sayur-sayur + Ikan + Daging + Jagung + Kentang goreng +telur dadar yang besar + Buah tembikai + Air teh atau air kosong. Itu jela menu makan tengah hari dan malam kitorang yang di rotate sepanjang di Beijing.


restoran yang signboard hijau tuh


Selepas makan, kami dibawa sekali lagi dengan menaiki bas ke sebuah masjid untuk menunaikan solat Zuhur dan Asar. Sambil-sambil tu mandikan budak berdua tuh sebab kesian dah berpeluh-peluh dan rimas. Kalau ikut hati saya pun nak mandi jugak tapi tak bawa baju tukar pulak. Lagipun agak-agak la nak mandi masa tu. Dah la ahli rombongan lain semua kat situ.

 Masjid yang tak diketahui namanya


Masjid Nando ya.

Rekabentuk masjid kat sini memang cantik ala-ala tokong china gitew...tapi tanah je yang lebih luas, ruang solatnye kecil aje. Kebanyakan nye tempat ambil wudhuk dan tandas dibangunan lain dengan tempat solat. Tapi kawasan masjid nye bersih sebab ada orang jaga.


Lepas solat kami di bawa melawat ke kedai Sutera asli China. Kedai-kedai yang tour guide kami bawa semuanya kedai kerajaan  dan menurut miss Anita, tak perlu risau kualiti dan keaslian  barang yang dijual di kedai-kedai ni . Tambahan pula boleh guna kad kredit. JAdi kalau ada sape-sape yang bawa duit yuan tak berapa nak banyak, boleh guna kad kredit dan simpan duit yuan tu untuk shopping di tempat yang tak boleh guna kad kredit.Lagi satu, di China ni ada sindiket duit tiruan. Jadi kalau beli dengan peniaga tepi jalan, kena bagi duit cukup-cukup je tak perlu baki kerana dikhuatiri duit baki yang diberi kepada kita tu duit tipu. Tapi tour guide akan ajar cara-cara nak kenal duit tipu nih.

Dikedai sutera tu, kami diterangkan cara-cara sutera dibuat oleh ulat sutera. selepas mendengar penerangan, kami dibawa ke ruang jualan dimana selimut, sarung bantal, cadar, curtain, baju , dan kain ela dijual. Harga kain ela lebih kurang RM 120/4 meter. Saya tak beli apa-apa pun di sini. Ahli rombongan yang lain ada juga beli kain ela sepasang dua sebangai kenangan.


(bersambung)




Thursday, July 11, 2013

My Girl


My Girl tengah tunggu van sekolah. Yaya dah mula belajar di preschool since Jun yg lalu. Saje mulakan tengah tahun sebab Yaya cukup umur 4 tahun pon pada bulan Jun. Registered her at Real Kids , since it's the only preschool with gated and stand alone building. Dah survey2 taska yang lain, kebanyakannya, atas kedai or corner lot rumah teres.Macam tak best je......Susah nak cari preschool islamic yang stand alone kat putrajaya ni....

Barang-barang sekolah for sure lah favourite colour Yaya...warna pink@merah jambu. Dari Beg, Pencil box, Botol air, bekas makanan...semua pink.

School hour is from 8am  to 12 pm...ada break around 930am dan makanan disediakan. Sejak dah sekolah ni, bila balik rumah  nyanyi2 lagu  yang dia belajar di sekolah. Pastu bawa balik hasil kraftangan yang dibuat di sekolah. Dah boleh  buat latihan dalam activity book sendiri. Tengok2 je dah siap die garis-garis, bulat-bulatkan jawapan.


Thursday, June 20, 2013

bye bye...sehingga berjumpa lagi

hahahaha...baca tajuk mesti dah suspen kan....mesti igt sy dah nak meninggalkan blog ni....dah la dah lama tak hapdet...mesti peminat setia blog saya yang tak seberapa ni tertunggu-tunggu entrybarudari saya (pelisss la). 'rajin' sangat lately ni.....lalai dok layan candy crush ....kehkehkeh...tapi i idok ler terrer mana...main sambil-sambilan aje...

Actually wanna say bye bye to my very first own personal car, baby blue Honda Fit/Jazz ....dah pon di letgo pada Mei 2013 yang lalu. Beli tahun 2006 di Jepun dengan hasil titik peluh menabung duit scholarship...dan bawak balik ke Malaysia pada tahun 2007...kete tu la yang di bawa ulang alik pegi keje kat Penang, Shah Alam dan K.L. Ulang alik bawak balik kampung. Dari bujang sampai dah anak dua.Sangat suka bawak kete ni sebab kecik, senang nak mencilok dalam traffic jam, ringan dan jimat minyak . Sekarang dah selamat bertukar tuan dengan orang Kelantan...hihihi...tunggu balik Kelantan baru dapat intai-intai kereta ni dari jauh. Dan hasil intipan paparazi kami di sana, honda jazz ni dah pon bertukar 'kasut' baru...jangan tuan baru awak mekap awak lebih-lebih sampai tuan lama awak dah tak cam awak lagi sudah la ye. hmmmm...agak-agak ape pulak pengganti kepada baby blue ni yek???



Wednesday, March 20, 2013

perbezaan

Maaf lah kawan-kawan...sejak akhir-akhir ini memang jarang mengemaskini blog saya yang tak seberapa ini...Sibuk sangat-sangat...yang sedihnya sibuk dengan urusan dunia :(  Sibuk dengan kerja pejabat yang menimbun dan tak habis-habis, sibuk uruskan rumah tangga dan anak-anak. Tapi tak apa la, semua itu pun merupakan salah satu ibadah jugak kan. Sambil menyelam, sambil minum air.

Dalam sibuk-sibuk menguruskan 2 orang kanak-kanak ribena tu, Sempat jugak terpersan karenah budak-budak ni. walau pun umur anak no 2 baru setahun jagung, dah nampak dah perbezaan karektor antara keduanya. hehehe...Yang no 1 lebih manja dan dependent, Nak main, tapi kena ada orang teman , Sebelum buat sesuatu akan tanya mintak kepastian dengan Ummi/abah dulu.  Yang no 2 lebih independant dan manja sikit-sikit je. Tau-tau je dah lesap pegi main sorang-sorang. Senyap-senyap kang pegi celup tangan, kacau-kacau air dalam bekas ikan guppy peliharaan mereka berdua.

Tapi keduanya ada persamaan, 1) kuat suka makan  , 2)dua-dua asyik nak berkepit dengan Ummi. Ini mesti hasil daripada penyusuan susu ibu secara ekslusif kepada dua budak itu. hmmmm ini baru 2 orang, bayangkan orang dulu ada 7-8 anak, 10 anak pun ada. Mau tak pening kepala nak handle.

Monday, February 18, 2013

makan untuk sihat

apa itu supplement @ makanan tambahan? Vitamin, jamu jami, pati jus buah, madu, minuman premix kolagen+ kacip fatimah,+tongkat ali+acai berrry + blablabla+ herba herbi? kenapa kena ambil supplement? Nak tambah susu badan, nak lebih cergas, nak elak penyakit-penyakit, nak cantik, nak bagi suami sayang?

sekarang ni terlalu banyak iklan makanan kesihatan. masing-masing duk promote kelebihan produk masing-masing. sampai naik konfius sy sebagai pengguna nak pilih produk apa yang paling terbaik dari ladang segi effect kepada kesihatan, value for  money dan yang paling penting, tak memudaratkan diri sendiri dikemudian hari. Ada orang kata bila ambil supplemen badan rasa lebih bertenaga, segar, tak letih walau dah buat macam-macam kerja sepanjang hari. Range harga pulak dari berbelas ringgit sampai la beratus ringgit untuk sekotak  yang tahan tak sampai sebulan.


Tapi disebabkan saya memang jenis agak fobia dengan ubat-ubatan, banyak kali fikir jugak nak ambil sesuatu produk  tu. Even kalau demam pun makan panadol 1-2 kali  sehari walaupun kat plastik ubat tulis 4 kali. Tambah pulak sekarang ni hari-hari memang terpaksa makan Noriday (kes tak boleh teraccident, mesti kena tunggu 2 tahun) bertambah-tambah lah rasa keberatan nak ambil makanan tambahan. Setakat ini belum jumpa lagi yang rasa berkenan dihati untuk dijadikan stok makanan tambahan.

Disebabkan faktor-faktor di atas, sudahnye saya cuma ambil kapsul habbtussauda  dan multivitamin untuk ibu menyusukan. Hehehe..Agak-agak ape supplemen yang best untuk saya ambil? Tapi tolong jangan cakap shaklee sebab saya tak boleh telan kerana pilnye terlalu besar untuk anak tekak saya. Dah cuba dulu masa berpantang, mula-mula OK lagi, dah sebulan asyik telan pil yang sama, sampai pil dah masuk boleh keluar balik.




Monday, February 4, 2013

pahala banyak

Pada suatu petang dihari minggu, Yaya ajak pegi playground. Tapi disebabkan malas nak menapak ke playground sambil kena dukung Esya, ajak Yaya main bola kat laman sekangkang kera kat belakang rumah kami. Masa tengah main tu Yaya ternampak paip air, dia kata nak basuh bola die. Me ok je la. Lepas basuh bola die cakap nak ambil air sembahyang...me kata ok lagi. Lepas ambil air sembahyang, kami sambung main. Tiba-tiba Yaya depa tangan buat gaya macam tengah angkat kotak besar. Padhal tak ada apa2 pun kat tangan.Die pegi jalan sampai depan pintu then letak 'kotak' tu depan pintu.


Yaya: Ummi, tu Tuhan bagi pahala (nada pelat)
Me: Ha? apa die? Tuhan bagi pahala?
Yaya : Aah tu (sambil tunjuk kat tempat die letak 'kotak' tadi )...banyak...
Me: Tuhan?
Yaya:aah
Me: bagi pahala?
Yaya: aah
Me: .........


Sambung main


Me: Dah jom masuk rumah Ummi dah penat. Dah nak maghrib dah....

Yaya pon jalan ke pintu Sebelum, masuk rumah, bongkok badan angkat 'kotak' tadi bawak masuk rumah...



Thursday, January 31, 2013

Rumble tuff : SIngle or Double

Memandangkan ada yang tanya Rumble tuff ni boleh buat single ke tak....kali ni saya tunjuk macam mana T joint yang menyambungkan tiub antara motor dengan botol susu boleh diselaras untuk jadikan Rumble tuff kesayangan sama ada single pumping or double pumping.
Untuk double pumping. Jangan lupa pasang 2 corong kat hujung tiub.



untuk single pumping. Boleh guna satu corong sahaja.

Friday, January 25, 2013

2013 first family trip

Alhamdulillah dah selamat pulang dari family trip ke Kota Kinabalu, Sabah. It's my first time visiting Sabah Negeri di bawah Bayu. And it's the gurls first time travelling by   airplane. Luckily the gurls behave along the journey. Yaya memang excited dapat naik flight dan memang dah pesan kat die dari awal, Jadinye tak banayak meragam. Cuma Yaya yang memang tak berapa sihat masa bertolak, boleh 'membuang' pulak kat atas flight. Esya awal-awal berlepas tu dah tido, bangun dari tido main dengan Yaya. Masa nak landing je menangis, maybe telinga die rasa bengap due to air pressure.

Tak lama pun di sana. 2 hari je. Tambah pulak  dengan budak-budak ni, memang susah sikit la nak berjalan sakan.

We stayed at Promenade Hotel which situated right across the waterfront. And we also notice a newly opened Hard Rock Cafe, Kota Kinabalu there. So, To all Hard Rock Cafe items collector, don't forget to get  something  here and  complete your collection. We only bought 2 pieces of kid shirt for the gurls. Ummi tak berapa minat sangat baju HRC sebab semuanya short sleeve. Abah pulak dah banyak sangat t-shirt HRC sampai ada yang hilang . 

Dah sampai Sabah bah tak sah la kan kalau tak makan seafood di sana. Semuanya fresh dan ikan pelik-pelik yang susah nak jumpa di semenanjung. Me hanya sempat cuba rasa Siput tarik. Seafood jenis kerang-kerangan tak berani nak cuba since baru-baru ni ada kes orang meninggal keracunan lepas makan kerang.

Yang lagi satu tak sah kalau dah sampai KK adalah menyopping di Pasar Filipina. Banyaknye barang kraftangan, perhiasan mutiara yang menarik kat situ. Rambang mato den. Semua nampak cantik. Yang tak berapa nak cantik adalah duit dalam dompet. segenap ruang dalam bangunan pasar tu penuh dengan barang. Kebanayakannya lebih kurang aje, cuma design lain-lain. Harga pun boleh tawar menawar. Sebelah pasar kraftangan adalah pasar ikan masin. Pun penuh dengan ikan masin, ikan bilis, udang kering, rumpai laut kolagen. semua nampak lebih kurang je, bergantung kepada kepandaian kita nak tawar menawar. Lepas membeli, Boleh minta pekedai packing terus dalam kotak ,seal elok-elok supaya mudah nak bawak balik naik flight. Sebelah pasar ikan masin pulak adalah pasar ikan basah. kat sini lah hasil tangkapan laut yang baru dibawa naik ke darat dijual.

Kat sini pun boleh beli seafood banyak-banyak, masukkan dalam ice box then masuk dalan kotak bungkuus kemas-kemas untuk mudah bawak balik ke semenanjung. Harga seafood di sini adalah lebih kurang separuh harga lebih murah daripada di semenanjung. PAgi-pagi hari sebelum nak berangkat pulang ke  tu boleh lah membeli disini. Yang dah siap-siap frozen pun ada tapi harga ada sikit mahal.


Hard Rock Cafe Kota Kinabalu
sutera harbour....air sangat jernih kat sini...boleh nampak ikan-ikan  dan batu karang kat dalam air




The Cafe right across promenade hotel (building on the right side of this pic. is promenade hotel)





The waterfront



Pasar filipina (pasar kraftangan)



Sugar bun Tanjung Aru

Thursday, January 3, 2013

D.D.

Just a few days before celebrating Eisya's 1st birthday is my very own 2Xth birthday which falls on 19 Dec. YEAY! It's double december celebration. Thank you En. Fairuz for the surprise birthday cake. Errr...Birthday present..?  syhhhhhh....Tata