CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Countdown

Daisypath Anniversary tickers baby growth Lilypie First Birthday tickers

Thursday, August 29, 2013

entry promo [Summer Glitz]

Baru-baru ni sebagai salah satu preparation untuk travel jauh, tercari-cari jugak nursing blouse untuk memudahkan aktiviti breastfeed Esya dalam flight and atas bas. Maka dengan bantuan En. Google , Me telah terjumpa website ni Summer Glitz  . Rambang mata jugak lah tengok baju-baju nursing yang fashionable yet menutup aurat at affordable price. Bukan setakat baju nursing, baju maternity pon chomel-chomel fashion ala Korean Girl gitewww... Jadi sape-sape yang masih tercari-cari baju nursing yang cantik and comel, boleh lah berkunjung cuci mata and cuci duit dalam akaun kat website ni.


(Entry Beijing tak siap-siap lagi)

Thursday, August 22, 2013

family trip 2013 (sambungan lagi)

Day 3


Hari ni semua ahli rombongan excited selepas semalam dapat urut kaki free jadi hari ni semua orang berkobar-kobar nak panjat ke puncak the Great Wall . Ye, awal pagi lagi kami di bawa bersarapan di restoran untuk kumpul energy nak naik great wall...Sarapan untuk hari ni ialah nasi goreng cina , telur dadar, fries dan roti + jem strawberry. Lepas sarapan kami memulakan perjalanan yang ambil masa hampir 2 jam untuk sampai ke great wall...masing-masing ambil peluang recharge atas bas. dah la tak cukup tido semalam. Tour guide lepas bagi taklimat sikit  , bagi peluang kat kami merehatkan diri sementara nak sampai great wall.


Sampai great wall masing-masing dah teruja. Bukan senang nak dapat tengok benda paling ajaib di dunia. Saya sendiri pon rasa ajaib jugak macam mana orang zaman dulu boleh buat binaan kat atas bukit ditengah hutan yang panjangnya 6700 km. KM hokey bukan meter....berlingkar-lingkar je tembok besar China tu ikut puncak bukit...bukit tu turun, die turun, bukit tu naik die naik. Kami sekeluarga ambil peluang bergambar kat sini. Nak panjat sampai ke menara puncak tu memang surrender lah. Kalau ikut kan, Boleh je nak panjat, tapi sebab ada budak 2 orang tu, terpaksa la batalkan niat suci murni ku itu.

 Nampak tak menara kat bukit belakang kami tu, tu sebenarnya bersambung dengan tempat kami berdiri tu.

 Sape-sape yang larat boleh la panjat sampai ke puncak. NAik tangga je.

Sempat pulak si esya, yaya n tihah(sepupu) buat persembahan

Lepas lepak-lepak dan beli souvenir sikit kat great wall, kami pegi makan dan solat di restoran halal. besar kedai makannye, macam dewan makan. Tempat makan di tingkat 3. Lepas makan, shopping di tingkat bawah. Ada kedai jual lapik meja, kerusi, runner yang sulam-sulam tu. CAntik si penjualnya nama Amina, chinese muslim. Harga boleh tahan la.

KEDAI JED

Lepas bersantap, kami singgah pula di kedai menjual batu jed asli. MAsih kedai kerajaan. Orang China kan minat dengan batu jed ni. KAlau kita simpan emas, diorang simpan batu jed.Batu jed ni dianggap barang berharga dan jadi warisan turun temurun sesebuah keluarga . Selain itu, batu jed juga dikatakan boleh menjaga kesihatan si pemakainya sebab batu kan dari dalam tanah, so banyak kandungan mineral. Macam-macam produk yang dihasilkan dari batu jed. Ada perhiasan rumah, bantal, barang kemas. HArga bermacam-macam. Ada yang murah dalam ratusan ringgit, yang mahal boleh sampai puluh ribu ringgit. Saya TAk beli apa-apa pon kat sini sebab tau tak akan pakai.

Kedai Mutiara asli.

Lepas cuci mata kat kedai jed, kami cuci mata sekali lagi di kedai mutiara asli. Sebelum boleh cuci mata, kena dengar sesi penerangan dulu. Bla..bla..bla...Die ajar cara nak kenal mutiara asli atau tiruan. Mutiara asli bila digosok sesama sendiri akan menghasilkan debu/habuk mutiara tetapi butir mutiara tu tiada kesan calar kena gosok. Masih berkilat macam tak de apa-apa berlaku. Pastu , selain dijadikan barang perhiasan wanita, mutiara juga dijadikan krim muka dan serbuk mutiara yang boleh dimakan. Tapi saya macam takut je nak makan. Ada dapat sampel serbuk mutiara. Baik untuk kulit katanya. Tetiba masuk pula seorang lagi wanita ke dalam bilik kami dan memperkenalkan dirinya sebagai anak tauke kedai mutiara. Saya tak dengar semua penerangan sebab si esya dah menangis kat dalam bilik tu. dah bosan agaknya. So pergi round-round kat luar. Tak lama lepas tu dapat tau anak bos bagi cincin mutiara free. So pegi masuk balik bilik ambil cincin mutiara. pastu keluar balik ...hehehe...Lepas selesai sesi penerangan baru lah kami dibawa ke sebuah bilik yang mempamerkan barangan perhiasa mutiara seperti gelang, rantai , subang, keronsang. Anak tauke tu bagi special offer. HArga asal 2000 yuan tapi sebab die anak tauke, die kasi harga 300 yuan je...RAmai gak yang beli. Seperti biasa, saya tak beli apa-apa pon di sini. rantai +gelang + keronsang yang dibeli kat sabah pon tak pakai lagi.  LAma jugak la kitorang kat sini. keluar kedai dah gelap dah.


Secara jujurnya, pada pandangan saya, mutiara yang digunakan memang lah asli. Tetapi bahan yang lain yang digunakan untuk membuat gelang, cincin, rantai, keronsang tu kurang berkualiti. Terpulang la pada individu nak beli ke tak...

Lepas tu kami pergi makan dan Zzzzzz kat hotel....





Family trip 2013 (samb.)

Sambungan kepada cerita di entry sebelumnya.

kedai ubat tabib
Selepas selesai mencuci mata di kedai sutera, kami sekali lagi dibawa menaiki bas ke sebuah lagi kedai milik kerajaan China. Kedai kedua ialah pusat refleksologi dan ubat china. Sesampai di sana kami dikumpulkan di dalam satu bilik. Kemudian sebesen air panas yang diletak uncang rendaman kaki diletakkan dihadapan setiap orang dan diminta untuk merendam kaki di dalam besen tersebut selama 15 minit. Sesambil tunggu 15 minit tu habis, sesi penerangan mengenai kepentingan penjagaan kesihatan dan perubatan china dibuat.
Selepas cukup 15 minit, kaki kami dipicit oleh pekerja di tempat tu, sambil2 picit tu akan ada tabib yang kononnya dari Tibet akan memeriksa tapak tangan kita dan 'meneka' penyakit yang hinggap di tubuh kita. Macam saya tabib tu kata ada tekanan darah rendah. Ada betul la jugak sebab saya punya blood pressure memang rendah berbanding average, cuma belum masuk paras bahaya. Lepas tu dia teka pulak saya ada migrain, saya cakap tak ada. Pastu cubaan yang ketiga si tabib tu masih gagal meneka yang saya selalu sakit kepala. Pastu dia kata saya ada sinus. ermmm entahla betul ke tidak. Tapi disebabkan tekaan-tekaan die tu byk yg salah, tabib tersebut membuat kesimpulan tiada penyakit yang serius pada saya.
Tapi ada juga ahli rombongan kami yang agak berumur dikatakan mengidap macam-macam penyakit serius dan disuruh beli ubat yang dirumus khas untuk penyakit-penyakit yang disebutkan. Ubat-ubat yang dijual disitu aagaka mahal namun belum diketahui keberkesanan nya. Macam Suami saya disuruh beli ubat untuk penyakit angin  dengan harga 800 yuan = RM400. Tapi dinasihatkan jangan percaya sangat dengan helah derang tu. Kalau betul pon apa yang diteka tu, baik beli ubat dekat tabib Cina di Malaysia.

Kedai buluh

Lepas kena temberang di kedai tabib Cina, kami dibawa pula ke kedai yang menjual produk yang diperbuat daripada buluh (take).....MAcam persembahan silap mata pun ada. Sekali lagi kami di kumpulkan di dalam bilik untuk mendengar penerangan (promote) produk-produk yang dihasilkan daripada buluh.Promoter tu tunjuk lah buluh sebagai penyerap bau dalam peti ais, buluh buluh jadi agen pencuci, buluh dibuat jadi tuala dan tisu  pengelap, ada juga pakaian dalam dan t-shirt yang diperbuat daripada buluh. The main point yang cuba disampaikan oleh promoter disitu ialah, buluh ni bahan penyerap yang bagus dan material yang menyejukkan. Saya masih tak beli apa-apa di sini.

Acrobatic show
Lepas ke kedai buluh, skali lagi kami di bawa menaiki bas untuk menonton persembahan akrobatik. Semua sedia maklum, China memang terkenal dengan seni akrobatik. Memang mengagumkan . badan orang yang membuat persembahan tu sangat lah lembut macam tak de tulang. Dan mereka memang cekap lah tangkap bola dan barang-barang lain yang mereka baling.  Memang worth it lah tengok persembahan ni. (padahal tiket tak beli pon.)

Lepas habis tengok akrobatik show, kami pergi makan dan balik Zzzzz kat hotel. Habis satu hari yang memenatkan

(bersambung lagi daaaa)

Tuesday, August 20, 2013

family trip 2013

The 4 of us went to Beijing ,China from 13 - 17 August and it's our 2nd family trip for this year. the first family trip was on January where we went to K. Kinabalu. Fuhhhh...memang penat lah bila berjalan bawa 2 budak kecik. Nasib baik trip kali ni pegi ramai-ramai dengan MIL,FIL SIL, BIL, menjadikan total 15 orang (10 dewasa, 5 kanak-kanak/bayi). Itu belum campur family abang kepada MIL. Belas-belas orang jugak. JAdinya, dalan bas tu family kitorang je.


Mula-mula sekali sebenarnya ada orang offer pakej ground Beijing dengan harga RM44 untuk 4 hari 3 malam.Pakej termasuk penginapan, penagngkutan dan makan (halal) . Kami book pakej tu dulu kemudian baru cari tiket flight ke Beijing. Kebetulan ada MATTA fair di PWTC pada bulan MAc 2013, so pegi la survey2 tiket flight. Dapat la mem'book' tiket MAS dengan harga RM10XX bagi dewasa dan kanak-kanak atas 2 tahun dan RM56 bagi bayi bawah 2 tahun (si esya la tu) . so, Pakej ground dah dapat, tiket dah dapat, pasport dah buat, tunggu masa nak berangkat je lah.Owh, sebelum berangkat, kena la tukar duit dulu. matawang di sana ialah RMB=renminbi ataupun dipanggil jugak yuan. RM1 = 2 yuan lebih kurang.
Kami sekeluarga bawa duit  4000yuan. Better tukar siap-siap sebab disana susah nak tukar duit Malaysia. Ada jugak peniaga yang terima duit Malaysia tapi dengan nilai tukaran yang lebih mahal. Kad kredit boleh guna di kedai2 yang ada perkhidmatan tersebut sahaja.

Day 1:

Berangkat dari Malaysia ke Beijing,China  dengan menaiki pesawat MAS . penerbangan mengambil masa 7 jam lebih sebab pilot main pusing-pusing atas awan. Tak tahu kenapa delay. Masa yang sepatutnya ialah 6 jam lebih. Mujur anak-anak tak meragam sangat sebab dah pernah naik flight sebelum ni.Yaya sampai dah tahu duduk atas passenger seat terus pakai seat belt sendiri. Sampai di Beijing pun ambil masa lebih kurang 2 jam utk keluar dari airport.Keluar airport jumpa dengan tour guide kami, Miss Anita. Dia boleh berbahasa Melayu + indonesia tapi dia bukan muslim. Sampai di hotel terus tidur. Kami menginap di Jin Hui business international hotel. Hotel 3 bintang. Bilik OK lah, macam bilik hotel kat malaysia. Cuma staff tak reti berbahasa inggeris. International lah sangat.


Tour guide kami ,Miss Anita (tak reti nak rotate gambar)

Day 2

Awal pagi dah kena bangun bersiap-siap. Hari ni special sikit sebab sarapan dihantar ke bilik. makanan yang diberi ialah kobis goreng kicap, cucur macam kuih cakoi , dan kentang goreng tapi disalut rempah. kentang goreng je la yang boleh masuk dengan tekak ni. Nasib baik ada bawa bekalan dari malaysia iaitu bubur in the cup. rendam bubur dengan air panas dan bancuh kopi 3 in 1 takut kelaparan sebab hari ni nak pegi jalan-jalan.


Breakfast hari pertama.


Lepas sarap, kumpul di lobi untuk memulakan lawatan kami. Kami dibawa menaiki bas seperti dalam gambarajah di bawah:







Tempat lawatan pertama kami ialah Tiananmen Square dan forbidden city. Tiannanmen Square  ni macam Dataran Merdeka kita lah. tapi lagi luas.Orang tersangatlat ramai, tambah pulak masa kami pergi ni musim panas. Tak tumpu perhatian sangat sebab cuaca panas terik. Tiananmen Square dan forbidden city terletak di tengah-tengah bandar Beijing. Forbidden city pulak ialah kawasan istana lama zaman dinasti-dinasti, maharaja maharani China dulu. Sekarang dah tak ada sistem beraja kerana telah digulingkan sebab Maharaja dolu-dolu zalim.Nak tau ceritanya kenalah pergi ke Beijing sendiri. kehkehkeh

Tiananmen square (tak reti nk rotate gambar lagi)


 Forbidden city

Lepas melawat dua tempat ni, perut pon dah lapar lalu kami dibawa ke restoran untuk makan tengah hari. Makan di restoran halal. Menu adalah nasi putih + lauk ayam masak style Chinese + Sayur-sayur + Ikan + Daging + Jagung + Kentang goreng +telur dadar yang besar + Buah tembikai + Air teh atau air kosong. Itu jela menu makan tengah hari dan malam kitorang yang di rotate sepanjang di Beijing.


restoran yang signboard hijau tuh


Selepas makan, kami dibawa sekali lagi dengan menaiki bas ke sebuah masjid untuk menunaikan solat Zuhur dan Asar. Sambil-sambil tu mandikan budak berdua tuh sebab kesian dah berpeluh-peluh dan rimas. Kalau ikut hati saya pun nak mandi jugak tapi tak bawa baju tukar pulak. Lagipun agak-agak la nak mandi masa tu. Dah la ahli rombongan lain semua kat situ.

 Masjid yang tak diketahui namanya


Masjid Nando ya.

Rekabentuk masjid kat sini memang cantik ala-ala tokong china gitew...tapi tanah je yang lebih luas, ruang solatnye kecil aje. Kebanyakan nye tempat ambil wudhuk dan tandas dibangunan lain dengan tempat solat. Tapi kawasan masjid nye bersih sebab ada orang jaga.


Lepas solat kami di bawa melawat ke kedai Sutera asli China. Kedai-kedai yang tour guide kami bawa semuanya kedai kerajaan  dan menurut miss Anita, tak perlu risau kualiti dan keaslian  barang yang dijual di kedai-kedai ni . Tambahan pula boleh guna kad kredit. JAdi kalau ada sape-sape yang bawa duit yuan tak berapa nak banyak, boleh guna kad kredit dan simpan duit yuan tu untuk shopping di tempat yang tak boleh guna kad kredit.Lagi satu, di China ni ada sindiket duit tiruan. Jadi kalau beli dengan peniaga tepi jalan, kena bagi duit cukup-cukup je tak perlu baki kerana dikhuatiri duit baki yang diberi kepada kita tu duit tipu. Tapi tour guide akan ajar cara-cara nak kenal duit tipu nih.

Dikedai sutera tu, kami diterangkan cara-cara sutera dibuat oleh ulat sutera. selepas mendengar penerangan, kami dibawa ke ruang jualan dimana selimut, sarung bantal, cadar, curtain, baju , dan kain ela dijual. Harga kain ela lebih kurang RM 120/4 meter. Saya tak beli apa-apa pun di sini. Ahli rombongan yang lain ada juga beli kain ela sepasang dua sebangai kenangan.


(bersambung)